Kupić Asbis za złotówkę już nie można, ale jest typ ObserwatoRa.
Przypomnę, że dzięki jego cynkowi o ateście można było zarobić 2500% na 4mass.
Teraz dobiega końca jego perełka, która może dać taką lukę w górę na otwarciu jakiej GPW jeszcze nie widziała.
Chodzi oczywiście o perełkę GreenX (stare Praire PDZ) typowane LT przez ObserwatoRa dwa lata temu.
Dla nieświadomych zaznaczę tylko, iż chodzi o arbitraż, który jest w końcowej fazie (przyspieszone postępowanie) na kwotę ponad 4mld zł, co stanowi jakieś 35 x większą kasę niż obecnie spółka GreenX jest wyceniana.
Arbitraż jest w końcowej fazie, jest finansowany przez podmiot zewnętrzny, który wyłożył 50mln bez gwarancji zwrotu, co świadczy poniekad pewności wygranej. Spółkę reprezentuje kancelaria Lalive, która jest znana z prawie 100% skuteczności.
Niedawno spółka Rockhopper Explorarion PLC wygrała taki spór z państwem włoskim.
Pomyślcie jaka olbrzymia luka będzie pewnie po espi.
GreenX rownolegle poszukuje (i już spółka znalazła jak poinformowała w espi) złoża miedzi w Grenlandii i okazały się o wiele lepsze niż zakładano. Jest to projekt ARC. Prezes niedawno wspomniał, że podobna spółka kiedyś kosztowała kilka centów, aby za chwile być notowana w dolarach. Trochę mu się chyba wymsknął scenariusz na najbliższy czas
Spółka jest notowana w Polsce Anglii i w Australii więc akcje są rozbite na trzy giełdy ff jest już bardzo mały a do zakończenia sporu już niewiele zostalo więc coraz mniej chętnych do sprzedaży. Przypomnę że kapitalizacja spółki na dzień dzisiejszy to 180 mln zł a całkiem realna suma do wygrania w arbitrażu to od 1-2 mld zł.Ile wtedy będzie kosztować jedna akcja tego nikt nie wie ale na pewno więcej niż 07-,08 zł
Coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z tego że jeżeli firma jest wyceniana na 180 mln zł to po wygranym arbitrażu na sumę około 1-2 mld zł jej kapitalizacja wzrośnie odpowiednio do wygranej kwoty.
To dzisiaj jest bardziej, interesujące pytanie. Bo to co się dzieje na świecie, rynkach powoduje raczej takie pytanie. Ja raczej postawiłbym pytanie jak, zarobić kwotę wyższą niż inflacja. I zakładam, że dobry wynik w 2022 to wartość >30%
Dnia 2022-09-22 o godz. 11:40 ~Asx napisał(a): > Idzie GreenX jak burza --------------------------------------------------------------------------- Jak zarobisz, choćby 10k, wrzuć wiadomośc.
Dziękuję za zwrócenie uwagi na tę spółkę. Kupiłem dziś parę kilo i zmierzam więcej. NIestety musiałem sprzedać troszkę AB, chociaż to niedowartościowana spółka, tyle że nie ma motorów wzrostu. ASBISA w tym celu nie sprzedam. Chyba po raz pierwszy nie jestem wkurzony, że ktoś na tym forum promował inną spółkę.
ano poszło..., asb też latał kiedyś po 1 zł a doleciał do 28, więc nie można wykluczyć że grx też przejdzie podobną drogę, niechby tylko do 15-17 zł to byłoby świetnie