Jestem od dłuższego czasu. Obserwuje, obserwuje. I z każdym dniem rozumiem coraz to mniej.
Spółka wyceniana prawie na tyle, ile ma gotówki na koncie. Perspektywy bardzo dobre. Maszyny i narzędzia, które oferuje, nie powinny być „nieprzydatne” co powoduje model biznesowy Toya jako bardzo stabilny.
I teraz pytanie klucz…
Skąd wycena? Zaniżanie na odkup? Przymusowymi wycofanie po skupie? A może trup w szafie?
Licze na wartościowa dyskusje.
Ja również obserwuję tą spółkę od pewnego czasu, mam jej akcje i jestem również zdziwiony, o co chodzi. Spółka z doświadczeniem, bardzo dobrymi finansami, rosnąca, sprzedająca produkty częstego użytku dla przeciętnego człowieka, prowadzi ekspansję nawet do Chin... A tu stały trend spadkowy, jakby było wręcz odwrotnie. Może chodzi o: niechęć do inwestycji w Polsce jako kraju przyfrontowego, globalne spowolnienie zmniejszające zapotrzebowanie na narzędzia, częste lockdown-y w Chinach, przez co opóźniła się ich inwestycja, cofnięcie wypłacenia dywidendy. Praktycznie nic co by było związane z fundamentami czy zarządem, więc może jeszcze wycena odżyje...
czyżby w tym momencie zapasy większe o ponad 20% od kapitalizacji?xD też się zastanawiam jak to rynek wogóle wycenia? a gdzie jakikolwiek potencjał we wycenie? o magazynie w chinach to już nie wspomnę
Podobnie jestem zapakowany w spółkę i była już po 9zł z groszami i jak zaczęła spadać to nie widać końca spadków . Też mi się wydaje że wartość spółki jest celowo zaniżana w celu odkupu i wycofaniu z giełdy po jak najniższej cenie. Obym się mylił.
idzie recesje,stagflację i mamy bessę a w bessie bywają skrajnie niskie wyceny spółek, lokaty na 7% oferują banki a spółka jaką dywidendę ? więc kto zainwestuje ? Np. Ambra płaci regularnie dywidendy i nie spada pomimo spadku zysku r/r . a ma c/z 10 W tym okresie , czyli bessy i rosnących stóp procentowych spólka musi być atrakcyjna żeby przyciągnąć kapitał , jak choćby dywidendą. Ludzie teraz wolą lokaty a nie akcje z których nic nie , bo dywidenda jest bardzo ważna . Poza tym wyniki muszą być bardzo mocne w bessie żeby kursy jakieś spółki ruszyć w górę, np Torpol podał rewalacyjne wyniki i ledwo kilka procent w górę.
Obserwuje od dawna, raz już wszedłem, wyszedłem z ładnym % przed tymi spadkami. Dzisiaj bym nie wszedł, bo czemu ma rosnąć ? Brak dywidendy...brak zainteresowania
myślę że dobrze że nie dali dywidendy, przy rosnących odsetkach lepiej szybciej spłacić, i tak samo otworzyć magazyn w Chinach bez kolejnego zadłużania, te 30 groszy da się przeżyć
Zapraszam wszystkich chętnych do aktywnej grupy inwestycyjnej.Analizujemy spółki zarówno z rynku NewConnect jak i Wig-u.Jeżeli cenisz sobie merytoryke,chcesz się dowiedzieć czegoś ciekawego, lubisz dzielić się wiedzą, to to będzie idealne miejsce dla ciebie:) Uprzedzam,że osoby, które trollują, obrażają innych forumowiczów, nachalnie naganiają na spółki bez przedstawienia argumentów, są banowane lub permamentnie usuwane ze społeczności:)Cenimy sobie harmonie.Rekrutacja potrwa kilka dni, link z zaproszeniem umieszczam poniżej:https://discord.gg/tG5zz3VpGc