Wyniki super, na poziomie przychodów, EBITDA i EBIT powyżej konsensusu, solidne wzrosty r/r i q/q. Na zysk netto negatywnie wpłynęły różnice kursowe związane z nabyciem Mailerlite. W wynikach za Q2 tylko uwzględnione są wyniki Mailerlite za jedynie 2 ostatnie tygodnie czerwca. Q3 będzie pierwszym skonsolidowanym kwartałem. Prezes wspomina, ze pierwsze synergie się pojawiają, ale to dopiero początek, a oczekiwania są dużo większe. Skupiają się na optymalizacji i poszukiwaniu synergii. Większość przychodów będzie generowana w mocnych walutach dolar i euro. Sentyment na rynku do spółek technologicznych jaki jest każdy widzi, ale to się zmieni. Vercom od lat jest rentowny, perspektywy wzrostu o kilkadziesiąt % r/r, wspominali nawet o powrocie do wypłat dywidendy. Trzymać/Wytrzymać!
Nie takie rzeczy na GPW się działy… Spółka realizuje zapowiedzi z IPO, pokazuje dobre wyniki, jest rentowna, ma jeszcze lepsze perspektywy, a kurs w dół… Wróci sentyment to tu może być gwałtowny ruch w górę. Może ktoś sprytnie zbiera
Tak naprawdę spadało już wczoraj tylko na fixe z 31 PLN ktoś podbił 1 akcja na 34 PLN a dziś wróciło zwyczajnie do "realnego" wczorajszego poziomu kursu. Tyle w kontekście ostatnich dni. Natomiast w dłuższym horyzoncie spada bo spółka mimo że z solidnym biznesem, rentowna i ze słownym zarządem, na tle rynku ryjącego po dnie mimo przeceny ma wciąż "przegrzane wskaźniki" + marny sentyment do spółek wzrostowych i nowych technologii ogólnie.
Patrzac na transakcje to wg mnie ktos wiekszy wychodzi. Moze jakis fund, duzo sie teraz dzialo wiec takie ruchy sa mozliwe. Może jakies przesypywanie z wora do wora. Zarzad kupuje akcje, ja sie nie martwie, wg mnie to czas zbierania bo jak sie skonczy sypanie to 45zł bedzie tu w 2-3 dni. Pozdrawiam i skubię :)
To już kolejny webinar na którym słychać same ogólniki. Efekt synergii..., bla bla bla, ciekawe skąd ma się wziąć? Nie wiemy nic nawet o dotychczasowych wynikach finansowych przejmowanej spółki? Nie zdziwię się jeśli słabe wyniki w kolejnych kwartałach będą tłumaczyć kosztami konsolidacji z nowym podmiotem, to w ich stylu.