W Polsce sądy i sędziowie to się pany i władcy zrobili. Wywyższają się, panuje tam pycha, są niekompetentne. To co się dzieje z sądami woła o boską sprawiedliwość.
Warszawa, 08.09.2022 (ISBnews) - Sąd krajowy nie może zastąpić nieuczciwego postanowienia umownego dotyczącego kursu wymiany przepisem dyspozytywnym prawa krajowego, jeżeli takiemu rozwiązaniu sprzeciwia się konsument, uznał Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) odpowiadając na pytanie prejudycjalne, dotyczące zmian w umowach kredytowych, zaciąganych we frankach szwajcarskich. TSUE stwierdził, że jeżeli umowa kredytu nie może dalej obowiązywać bez tego postanowienia, należy stwierdzić jej bezwzględną nieważność
Dla banku to zle.
Jeszcze jedno pytanie zostalo o :
Korzystaniu z kapitalu i ,,zadosc uczynieniu,,
Ferplay jak nie masz pojęcia o prawie, to się wypowiadaj. Dzisiejszy wyrok TSUE to nic nowego, SN, TSUE już wielokrotnie wykazywali, że kursu nie można uzupełniać umowy. Brak przedawnienia to też żadna nowość. Nie ma czegoś takiego jak "korzystanie z kapitału", jest kilka orzeczeń sądów w Polsce oddalających roszczenia banków, nawet banki bardzo rzadko występują, "na próbę" z takim roszczeniem i dostają po d...ie.
Czytalem w zwiastunie na ten tydzien na co inwestorzy czekaja .
I pisali o TSUE 08,09,2022 - pisali o kasie dla banku za ,,usluge bankowa,, w nawiazaniu do kredtow frankowych ,
Na decyzje w tej sprawie czekalem
Ktos pisal ze to w pazdzierniku - spoko mam czas.
Nie jestem po prawie to fekt
Zdaniem Związku świadczy to o tym, że Trybunał oczekuje od sądu krajowego, że ostateczny rezultat ochrony konsumenckiej był zgodny z celem, jakim jest przywrócenie równowagi stron. Co więcej, otwiera drogę do sprawiedliwego rozliczenia roszczeń banku o zwrot kapitału i wartości, jaką przedstawia korzystanie z tego kapitału. — Orzeczenie zawiera także fragmenty, które pozwalają liczyć na sprawiedliwe rozstrzygnięcie w kluczowej dla sektora bankowego sprawie toczącej się obecnie przed Trybunałem, dotyczącej rozliczenia roszczeń banku o zwrot kapitału i wartości, jaką przedstawia korzystanie z tego kapitału.
Sprawa związana z opłaty za korzystanie z kapitału odbędzie się 12 pażdziernika,wczorajsze orzeczenie tego nie dotyczyło i niestety dla banków nie ma, zgodnie z tym orzeczeniem, możliwości ratowania umów zapisami dyspozytywnymi wprowadzanymi do umowy bez zgody krefytobiorcy
Z kogo cytat, z Pietraszkiewicza? On ma takie pojęcie o prawie /nie mówiąc o interpretacji orzeczeń/ jak ja o matematyce nieuklidesowej :) . TSUE nic nowego w tym wyroku nie powiedział, na te pytania były już wcześniej udzielane odpowiedzi. Nie ma czegoś takiego jak korzystanie z kapitału.