Swoka droga te batony po 23 kiedys 22 teraz 23 z hakiem to zeby odstraszyc czy co? Na luzie mozna selowac w rynku z ukrytego albo pracujac w rynku. Takie ostentacyjne? Zeby wystraszyc? Zeby kurs nir urosl?
Dnia 2022-09-05 o godz. 15:39 ~Marcin napisał(a): > Ciężko takiego batona ściągnąć, chyba wywołał to czego oczekiwali. :-) pytanie co oczekiwali bo jeśli spadków to niekoniecznie, bo cena ciągle jest w okolicach batona czyli 23.20 - nawet ktoś w ostatniej transakcji skubnął 8 sztuk po tej cenie :)
może to zachęta dla grubasa :)
zobaczymy, co dalej będzie bo wydaje mi się, że batona w okolicy 60 tysięcy widziałem kilka dni temu
Ostatni baton był na 100k na 23, ale go ściągnął ktoś. Teraz przesunięte 60k ‚a 23,20. Pojawił się dopiero w późniejszej części sesji, bo poszło nawet 23,42. Wyglada to jak zachęta dla grubego, albo trzymanie kursu w ryzach.
Niekoniecznie , nagłe ruchy na kursie podczas negocjacji nie są poządane , im cena bedzie niższa w dniu ogłoszenia wezwania tym większe jego szanse na powodzenie . Jezeli umówią się na 35 zl to nikt nie odda gdy kurs bezzie wynosił 30 zł a mam wrazenie ze tych dwóch glownych akcjonariuszy od dawna planowalo sprzedac spółke ( od momentu skupu akcji )
W sumie to mogę się z Tobą zgodzić. Różnica powinna być dużo większa, aby powiodło się wezwanie. Ciekawe jak długo jeszcze będziemy czekać na informacje. A skup ewidentnie był z zamiarem tego co się dzieje teraz.
Nie zgodzę się z przedmówcami, powyższe założenie związane z trzymaniem kursu w czasie negocjacji zakłada, że żaden inny gruby nie wchodzi między wódkę, a zakąskę co nie jest prawdą. Wystarczy że jakiś fund zrobi zakup za kilka mln, co to dla nich i cena szybuje, a negocjacje robią się nerwowe. Pytanie dlaczego fundy poza jednym omijają tą spółkę szerokim łukiem?
robiąc update to cena batona spadła z 23,20 do 23,00
Odnosząc się do motywów, biorąc pod uwagę wypowiedź mojego poprzednika, coraz bardziej przychylam się do twierdzenia, że komuś zależy po prostu zależy na jednym i drugim tj. sprzedaży oraz wciągnięcie w grę jakiegoś grubasa
Już myślałem, że sobie dziś odpuścili tego batona, a tu w okolicach 9:30 pojawił się.
Ktoś jest mało zdesperowany aby go sprzedać bo w przeciwnym razie by go rozbił i sprzedawał lekko < 23 :)
Do zakonczenia przeglądu opcji kurs bedzie blokowany w jakichś widełkach , prawdopodobnie w obie strony , a zaden fundusz nie bedzie spekulował nie mając informacji . Tak myślę
Dnia 2022-09-07 o godz. 10:21 ~Bullfrog napisał(a): > ... a zaden fundusz nie bedzie spekulował nie mając informacji . Tak myślę
jak ma się info to już nie spekulacja :) ale tak, ulicy się wydaje, że fundy to tak na chybił trafił inwestują, a oni bez potencjalnego zdobycia konkretnych informacji, delikatnie to ujmując, to nawet na obiad nie idą :)