gdyby ktoś był zainteresowany, napisałem krótką analizę Rank Progress na forum tamtej spółki (wątek: A ja kupuję;).
To zupełnie inny pomysł inwestycyjny - spółka prawie nie podobna do Arctic, ale tak się przyglądam, czy tam nie jest już tak źle, że gorzej być nie może (sądząc po jakości ich forum, które jest bardzo słabe...) Zapewne jest to ew. temat na co najmniej średni termin (parę kwartałów, lat).
Widzisz, dwa 2.5 roku temu postawiłem na Arctic. Zaczynałem kupować po 3.5 zł, później dokupowałem, miałem spory pakiet kupiony ze średnią 5.7 zł. Sprzedałem w połowie sierpnia tego roku w przedziale 21.5-23.35 zł. Uważam (tylko moje subiektywne zdanie), że Arctic jest już rozegrany i dzisiaj gruby się gimnastykuje, żeby wydystrybuować innym to co zbierał w tym roku (w przedziale 9-18 zł). Jeśli mam rację, Arctic będzie się obsuwał, z przystankami na 17 zł, 15 zł, ale może zejść niżej. Rank to zupełnie inny pomysł. Inna branża, inne perspektywy, inny akcjonariat. Ale w inwestycjach patrzę na szanse. Dzisiaj dla mnie szanse, że Rank zrobi przez 12-24 m-ce 100-200% są wyższe niż dla Arctic. Przekonuje mnie też to, że Arctic mają dziś głównie optymiści i przekonani o świetlanej przyszłości spółki, w przypadku Ranka jest dokładnie odwrotnie (przypomnę tylko, że 2 lata temu też było dużo nt zadłużenia Arctica, ew. problemów z płynnością itd.). Rynek i czas pokaże, czy teraz mam rację.
Teraz pozostalo tylko naganianie i wiara, ze sie uda naklonic jnnych. Jesli nie, kiszonka na dlugo. Na Arcticu za duze obroty, by mial pozostac na tych poziomach, szczegolnie , ze wyniki niedlugo. Arctica mialem o wiele wczesniej niz Ty, lecz stagnacja kursu w koncu mnie zniechecila. Choc i wtedy wydawalo sie, ze musi wreszcie zaczac rosnac, to teraz otoczenie i sytuacja w spolce zupelnie inna. Spekulacyjnie to moze wzrosnac kazda spolka, nawet firmy Cygana.
Taka jedna uwaga. Naganianie, odganianie na forum bankiera nie ma wg mnie żadnego wpływu na kurs spółki (no chyba, że jest to jakaś malizna z kapitalizacją paru mln zł). To że sobie tu coś piszemy wśród nas, ulicy (sorry, ale sam się do niej zaliczam) nie ma wpływu na cenę. Dla przykładu Arctic - kapitalizacja setek mln zł, teraz grubo ponad 1 mld - myślicie, że wzrosty kursu zrobiliśmy my, drobnica? Z max paroma mln zł razem? Tu weszły dziesiątki mln zł i raczej nie dlatego, że ich właściciele naczytali się naszych wypocin na tym forum.
Arctic rozegrany ? Jak rozegrany przez kogo ? Jeżeli ktoś chce upchnąć akcje to nie jest rozegrany, co za bzdury w ogóle ? I koleś co pisze że sprzedał pakiet od 21.5 do 23.35 pln. !! Ha ha , szkoda że nie po 23.35 całość. !
Zobaczcie sobie na spokojnie ten wątek od jego początku - jakie były odpowiedzi, minusowanie. Zobaczycie (jeśli nie chcecie się oszukiwać), że od połowy sierpnia 2022 siedzi tutaj tylko ulica, która weszła na górce - wszyscy żyją nadzieją na dywidendę, dobre wyniki.
Ale to wszystko jest już w cenie i IMHO duży tylko główkuje jak Wam wypchnąć to czego nie zdążył w sierpniu 2022.
A wiesz co to jest wartość księgowa, i dlaczego kurs spółki legitymującej się bardzo dobrymi wskaźnikami wciąż jest tłamszony i utrzymywany grubo poniżej tej wartości?
Wygląda to żenująco, "rynkowi" nie przeszkadza unosić kursy spółek o podobnej kapitalizacji i kilkukrotnie niższym zysku ale tu niestety "obawia" się przyszłych zysków.
Znów akcjonariusze wierzący w dywidendę i fundamenty sa ogrywani.
Firma przy z takim kapitałem obrotowym, aby nawet nie była wyceniana na wk smutne ale prawdziwe.
Ci co są tu dłużej chociaż zarobili, ci którzy kupowało po 20 licząc na 30 przegapili cudowny moment na giełdach aby coś zarobić.
Trudno, muszą być zarabiajacy o muszą być dawcy kapitału.
Tak działa giełda, wygrywają cwani a nie cierpliwi.
Dnia 2023-01-13 o godz. 15:23 ~kiko napisał(a): > Kupował w absolutnym dołku za 3 zł i srzedawał na absolutnej górce 23 zł... Misz prosze państwa miszcz...
Charlie Munger powiedział, że to nie strach i chciwość są emocjami kierującymi rynkami, to raczej strach i zazdrość...
Przecież ATC na razie dużo nie poleciał, a z lektury tego forum wynika, że ulica tu bardziej cierpi bo inne akcje rosną od połowy października jak szalone (WIG20 +40%) niż z tego, że sama traci.
Mexx gratuluje doboru decyzji jeśli takowe faktycznie miały miejsce. Jesteśmy tu w internecie nieznajomi sobie i papier wszystko przyjmie (również ten elektroniczny w postaci postu na forum).
Spoglądałem na ten Rank progress gdy napisałeś parę mc temu posta o tym i szczerze po analizie bilansu nie zdecydowałbym się zainwestować tam swoich pieniędzy niemniej od tamtego czasu spółka jest wyżej notowana.
Co do ATC uważam, że obecnie rynek jest w zawieszeniu tu i nie bardzo wie co ze sobą zrobić - moim zdaniem wyniki roczne niczego nie zmienią - tu zgodzę się, że wszystko mamy w cenach i gdyby nie ta bomba od sasina to od sierpnia do dziś kurs bujałby się w poziomach 19-23. Tajemnicą jest natomiast to co pokaże spólka wiosną i jakie wyniki zaraportuje jeśli nada będzie to coś z poziomu 150-200 m PLN netto uznam to za dobry oment i szanse na kolejny mocny rok, który by pociągnął spółkę na giełdzie.
Dnia 2023-01-13 o godz. 16:22 ~Fubik napisał(a): > Mexx gratuluje doboru decyzji jeśli takowe faktycznie miały miejsce. Jesteśmy tu w internecie nieznajomi sobie i papier wszystko przyjmie (również ten elektroniczny w postaci postu na forum). > > > > > Spoglądałem na ten Rank progress gdy napisałeś parę mc temu posta o tym i szczerze po analizie bilansu nie zdecydowałbym się zainwestować tam swoich pieniędzy niemniej od tamtego czasu spółka jest wyżej notowana. > > > > Co do ATC uważam, że obecnie rynek jest w zawieszeniu tu i nie bardzo wie co ze sobą zrobić - moim zdaniem wyniki roczne niczego nie zmienią - tu zgodzę się, że wszystko mamy w cenach i gdyby nie ta bomba od sasina to od sierpnia do dziś kurs bujałby się w poziomach 19-23. Tajemnicą jest natomiast to co pokaże spólka wiosną i jakie wyniki zaraportuje jeśli nada będzie to coś z poziomu 150-200 m PLN netto uznam to za dobry oment i szanse na kolejny mocny rok, który by pociągnął spółkę na giełdzie.
Twoja ocena ATC jest dobra, podzielam ją, ale mam do Ciebie 2 pytania:
1. Skąd wiara, że ATC ZASKOCZY czymś na plus? 2. Dlaczego nie przekonał Cię bilans Ranka? -pytam, nie po to żeby Cię drażnić, tylko może sam czegoś nie widzę. Z góry dzięki.
Wiesz co spojrzałem na bilans i nieco wystraszyło mnie, spore zadłuzenie i słabo wypadające wszystkie kategorie przepływów finansowych po Q3 2022. Rozumiem, że spółka ma taki model funkcjonowania w celu realizacji projektów ale dziś kredyt topi nie jedną spółkę stąd błyskawicznie zamknąłem to sprawozdanie i darowałem dalsze grzebanie w obszare informacji spółki.
A co sądzisz o Mirbudzie ? niedawno kurs dotknął 5 PLN i to chyba nie koniec wzrostów - mocno analizuję ten walor i czekam na jakieś schłodzenie w rejony 4,2-4,3 PLN.
Dnia 2023-01-13 o godz. 16:49 ~Fubik napisał(a): > > A co sądzisz o Mirbudzie ? niedawno kurs dotknął 5 PLN i to chyba nie koniec wzrostów - mocno analizuję ten walor i czekam na jakieś schłodzenie w rejony 4,2-4,3 PLN.
To się nie doczekasz 4,2-4,3 zł. Chyba, że sobie dodrukujesz. :)
Dnia 2023-01-13 o godz. 16:49 ~Fubik napisał(a): > Wiesz co spojrzałem na bilans i nieco wystraszyło mnie, spore zadłuzenie i słabo wypadające wszystkie kategorie przepływów finansowych po Q3 2022. Rozumiem, że spółka ma taki model funkcjonowania w celu realizacji projektów ale dziś kredyt topi nie jedną spółkę stąd błyskawicznie zamknąłem to sprawozdanie i darowałem dalsze grzebanie w obszare informacji spółki. > > > > A co sądzisz o Mirbudzie ? niedawno kurs dotknął 5 PLN i to chyba nie koniec wzrostów - mocno analizuję ten walor i czekam na jakieś schłodzenie w rejony 4,2-4,3 PLN.
Hmm, Rank ma 463 mln zł wartości księgowej, czyli kapitału własnego czyli nadwyżki aktywów netto nad zadłużeniem - przy kapitalizacji (dziś) 98 mln zł. Rzekome monstrualne zadłużenie jest zresztą typowym argumentem na forum Ranka, ale tych co chcą tanio kupić...
Mirbud - zupełnie nie mam zdania, ale zerknąłem na szybko: dług Mirbudu to 1.7 mld zł, czyli ponad 2x większy niż Ranka, kapitał własny 650 mln zł czyli tylko 40% wyższy niż Ranka, ale jego kapitalizacja to 458 mln zł, czyli 4,5 raza wyższa. Oczywiście, to różne branże, Mirbud może skorzystać na KPO, odbudowie Ukrainy, wzroście gosp. itd.
Pisz więcej i częściej, Mexx. Dobrze, jakbyś miał konto i można było śledzić twoje analizy.
Wnosisz więcej na to forum, pozwalając ulicy zarobić, niż tysiące innych użytkowników. Nawet jeśli tylko 2 z 3 twoich analiz będą trafne, to zawsze jakieś drobne na lody się uciuła dzięki temu.
Omijać Ranka !! tam wróciła spółdzielnia ta sama co mnie wsadziła na minę kilka lat temu Sypią tymi samymi argumentami co lata temu , dobrze pamiętam bo ostro oberwałem Forum bankiera obstawione od kilkunastu dni , propaganda leci na wielu wątkach Firma ta to wydmuszka z jakąś historią działki za którą można ... ble ble ble Wiem co mówię
Mexx, wyglądasz na człowieka znającego się na giełdzie zatem proszę pomóż mi zrozumieć.
Kto wywala arctic a kto kupuje Wirtualna livechat benefit?
Jeżeli przyrównał kapitalizacje I zyski tych spółek do Arctica to wyjdzie nam że arctic powinien rocznie zarabiać 50mln netto i byłoby to sukcesem!!!
W 2022 zarobi 16x więcej a w 2023 przypuszczam że przynajmniej 5-7x więcej.
Więc dlaczego ktoś kupuje spółkę o kapitalizacji mld zarabiająca 150mln netto rocznie a sprzedaje spółkę o 4x niższej kapitalizacji zarabiająca 3-5x więcej?
hmm, akurat żadnej ze spółek: CCC, CDR, TSG, Benefit, Livechat, Wirtualna nie mam.
Ale zwróć uwagę na jedną rzecz, wszystkie one mają model "abonamentowy": Livechat, Benefit - jeśli jest dobrze i spółka ma dobry produkt stos klientów rośnie z kwartału na kwartał (starzy zostają, dochodzą nowi) więc zyski będą coraz większe. CDR, TSG - podobnie: klienci kupują sequele, dodatki, kolejne gry lubianego studia. CCC, Wirtualna mniej abonamentowy, ale cały czas jakiś efekt sieciowy jest.
Rynek zawsze premiował cenowo te powyższe modele.
Jeśli chodzi o Arctic, to jest to dobrze zarządzana spółka, której walory bardzo zapłaciły w specyficznym 2022 r. Pytanie co dalej? Rynek ewidentnie zakłada, że górka na rynku papieru już była. Jest ryzyko, że wrócimy do wyników z lat poprzednich, i poprzednich wycen. I to, że spółka zarobi 700 mln w 2022, 500 mln w 2023 naprawdę mało znaczy jeśli w następnych latach będzie to średnio po 300 mln na rok. Oczywiście Arctic może znaleźć trwałe przewagi (np. własne tanie surowce, dużo tańsza energia, unikatowy produkt itrp.), ale czy tak będzie?
300 na rok przy kapitalizacji ji 1.3mld to mało? C/z przy 30zł = 7
Wymienione spółki mimo "wieloletniego rozwoju" operują przy c/z ponad 15?
Ufff skomplikowane...
Dnia 2023-01-20 o godz. 11:52 ~Ja napisał(a): > 300 na rok przy kapitalizacji ji 1.3mld to mało? C/z przy 30zł = 7 > > Wymienione spółki mimo "wieloletniego rozwoju" operują przy c/z ponad 15? > > Ufff skomplikowane...
Sam wolę spółki tradycyjnej gospodarki tanio wyceniane. Szczególnie, kiedy są one DUŻO tańsze od spółek "wzrostowych". Ale chociaż wierzę, że dobre spółki value mają lata kiedy ich akcje performują lepiej od spółek growth to widzę od lat, że rynek daje premię (wyższe P/E) dla spółek growth.
Można się na to obrażać, ale lepiej chyba się pogodzić z rynkiem (który zawsze ma rację) i starać się na tym zarabiać.
Zobacz Allegro - wysokie wskaźniki, ale rynek widzi, że ecommerce ma przyszłość, a spółka ma tak mocną pozycję, że ani ebay, ani shopee, ani chyba amazon jej nie zagrożą. Ten ostatni może kiedyś ją wykupić. Inna sprawa, że kupowanie Allegro po 100 zł, czy nawet 50 zł było zupełnie bez sensu.
Teoretycznie zgoda.
Po fakcie wiemy co miało a co nie miało sensu. Czy kupowanie cdprojekt po 140 ma sens? Czy benefit po 800?
Gdybyśmy mysleli kategorią dywidendy- większość nie jest nawet warta połowy swojej ceny ale rynek je chce?
Masz rację rynek ma rację i granie przeciw nie ma sensu. A to czy racja rynku jest logiczna Czy podyktowana tylko chęcią rozegrania pewnego scenariusza przez dużych graczy to inna sprawa.
Dziwi mnie ze żaden z większych nie chce rozegrać tu scenariusza zebrania i wejścia do mwigu jako iekawa spółka dywidendową do portfela.
Skąd założenie, ze nikt nie chce tego tak rozegrać? Gdzie jest dzisiaj Norges Bank ze swoim 1,2 mln akcji? Nie ma już ani sztuki. Jak myślisz, kto to odebrał?
Mexx się zafiksował się na tym argumencie, ze rynek rośnie a Arctic stoi. Aż się prosi zapytać ile lat jest na rynku. Bo takie gadanie nie ma praktycznie żadnej wartości merytorycznej. Oczywiście może być przesłanka, ale samo w sobie o niczym nie rozstrzyga.
Zrozumcie, ze na rynkach kapitałowych wykresy nie chodzą pionowymi strzałami gora-dół. Są tysiące zmiennych, instrumenty chodzą z rak do rak. Każdy ma inna sytuacje. Niech się papier przemieli.
Wybacz ale nie rozumiemy się.
Zgoda że papier się niech mieli ale chodzi mi o poziomy tego mielenia fundamenty nie tylko zysk z 2022 legitymizują poziomy cenowe dużo wyższe.
Szczegolnie gdy rynek ma takie alternatywy jak np. wspomniane spółki.
Dnia 2023-01-20 o godz. 13:20 ~DimDim napisał(a): > Skąd założenie, ze nikt nie chce tego tak rozegrać? Gdzie jest dzisiaj Norges Bank ze swoim 1,2 mln akcji? Nie ma już ani sztuki. Jak myślisz, kto to odebrał? > > > > Mexx się zafiksował się na tym argumencie, ze rynek rośnie a Arctic stoi. Aż się prosi zapytać ile lat jest na rynku. Bo takie gadanie nie ma praktycznie żadnej wartości merytorycznej. Oczywiście może być przesłanka, ale samo w sobie o niczym nie rozstrzyga. > > > > Zrozumcie, ze na rynkach kapitałowych wykresy nie chodzą pionowymi strzałami gora-dół. Są tysiące zmiennych, instrumenty chodzą z rak do rak. Każdy ma inna sytuacje. Niech się papier przemieli.
Zgadzam się w zupełności, że przyszłość na rynku jest praktycznie nie znana. Dobre, tzn. prawdopodobne scenariusze mają może 60-70% szans na realizację. Nie ma nic pewnego. I oczywiście przyszłość ceny Arctica jest mi nie znana, chociaż wydaje mi się (czuję?), że są lepsze okazje. Tu ważne zastrzeżenie, skupiam się na horyzoncie kilku kwartałów (1-3 lata).
Nie zafiksowałem się, tylko FAKT jest taki, że Arctic był słabszy od rynku w ostatnich tygodniach. Możemy to tłumaczyć różnie, ale najprostsze wytłumaczenie jest takie, że ci co mają większe pieniądze niż my woleli kupować inne spółki w ostatnich 3 m-cach.
W lutym minie 30 lat, kiedy założyłem pierwszy rachunek maklerski.
Generalnie chyba nie jest źle, zarząd rzucił ładna dywidendę, było spektakularne wybicie z trójkąta chociaż tutaj analiza techniczna się nie sprawdziła i kurs zawinął w dół lub jak inny rabin powie żadnego trójkąta nie było a kurs po prostu odbil się od górnego ograniczenia kanału wzrostowego.
Fundamentalnie chyba nie jest źle, co prawda q1 2023 ma być wynikowo podobny do q4 2022 ale może ciut lepszy jak rotteneros dowiezie jakieś złotówki w wyniku netto ? Tu daje sporo do myślenia fakt iż rotteneros ostro rośnie od początku roku wchodząc na swoje ATH - nie wiem czy rynek dyskontuje tu wspólne joint venture z arcticiem ?
Niemniej wydaje się, że Arctic to bardzo dobra i pewna spółka na trzymanie swoich oszczędności - może rajdów w tym roku nie będzie ale koniec roku z poziomem 30 zł za akcję nie będzie niczym zaskakującym i w mojej opinii w tym kierunku będziemy szli.