Dnia 2023-01-20 o godz. 13:20 ~DimDim napisał(a):
> Skąd założenie, ze nikt nie chce tego tak rozegrać? Gdzie jest dzisiaj Norges Bank ze swoim 1,2 mln akcji? Nie ma już ani sztuki. Jak myślisz, kto to odebrał?
> >
> > Mexx się zafiksował się na tym argumencie, ze rynek rośnie a Arctic stoi. Aż się prosi zapytać ile lat jest na rynku. Bo takie gadanie nie ma praktycznie żadnej wartości merytorycznej. Oczywiście może być przesłanka, ale samo w sobie o niczym nie rozstrzyga.
> >
> > Zrozumcie, ze na rynkach kapitałowych wykresy nie chodzą pionowymi strzałami gora-dół. Są tysiące zmiennych, instrumenty chodzą z rak do rak. Każdy ma inna sytuacje. Niech się papier przemieli.
Zgadzam się w zupełności, że przyszłość na rynku jest praktycznie nie znana. Dobre, tzn. prawdopodobne scenariusze mają może 60-70% szans na realizację. Nie ma nic pewnego. I oczywiście przyszłość ceny Arctica jest mi nie znana, chociaż wydaje mi się (czuję?), że są lepsze okazje. Tu ważne zastrzeżenie, skupiam się na horyzoncie kilku kwartałów (1-3 lata).
Nie zafiksowałem się, tylko FAKT jest taki, że Arctic był słabszy od rynku w ostatnich tygodniach. Możemy to tłumaczyć różnie, ale najprostsze wytłumaczenie jest takie, że ci co mają większe pieniądze niż my woleli kupować inne spółki w ostatnich 3 m-cach.
W lutym minie 30 lat, kiedy założyłem pierwszy rachunek maklerski.