Dzisiaj mieliśmy dołek Panowie na Wszystkich prawie spółkach !!! Skąd wiem ? Nie pytajcie rozgryzłem całą giełdę...Nią ktoś steruje i jestem tego pewien !!! Tak długo weczekiwana zieleń już jutro,także radze pakować za całą kasę jaką macie !!! To jest zaplanowana akcja i zobaczycie że dużo spółek na dniach podda mega wyniki i rozpocznie trend wzrostowy !!!
Kurs CHF/PLN dziś spadł do 4,89 z poziomu 4,99 w dniu 24/08 (to 10 gr czyli ok 2% spadek). Możliwe przyczyny wzmocnienia złotego? 1) Wypowiedź prezesa NBP o możliwych 2 podwyżkach po 25 p.b. (w razie potrzeby, lecz bez obowiązku). 2) Apel premiera MM we Francji, aby U.E. nie "sankcjonowała" Polskiego KPO tak, jak sankcjonuje rosyjskiego agresora..
Jutro ok. godz. 11.00 rynek ustali kurs CHF/PLN do sprawozdań miesięcznych na koniec sierpnia. Na koniec lipca kurs wynosił 4,82 i teraz porusza się w tych okolicach, więc nie ma pogorszenia. Na koniec półrocza kurs wynosił 4,62, może wrzesień przybliży nas do tego poziomu (EBC ma podnieść stopy).
Wcześniejsze spłaty kredytów hipotecznych zmniejszają ryzyko portfelowe bankom i potrzebne odpisy. Również ma miejsce drugi skutek, zwiększony strumień przychodów banków do reinwestowania w aktywa. Gdy depozyty służą do przedpłacania kredytów, to "skraca się" bilans banku (mniejsze aktywa i pasywa).
Jeśli mnie pamięć nie myli, to GNB był częścią układu z Bumechem, więc: 1) można rozwiązać wszystkie wcześniejsze odpisy na kredyty udzielone Bumechowi 2) spłaty wcześniejsze rat układowych skracają bilans GNB (do kalkulacji wskaźników) 3) uwalniają się środki do zainwestowania w inne rentowne aktywa na rynkach
Przychody odsetkowe od kredytów w CHF będą wzrastały wraz ze stawką SARON (następcą LIBOR CHF). GNB ma złotowy ekwiwalent kredytów CHF ok. 8 mld zł, wzrost stóp o 75 p.b. da 60 mln zł odsetek rocznie. Wczorajszy popołudniowy wzrost wartości akcji GNB o ponad 6% może być odzwierciedleniem decyzji SNB.