Znając realia,. Fundy wydadzą oświadczenie, że cena dla nich nietrakcyjna będzie 1-2 tyg przed końcem terminu wezwania. A Hydro zapewne zmieni cenę w ostatnim tygodniu. Tak to niestety działa....
Może przynajmniej podwyzsza cenę o czas przedłużenia wezwania. Swoją drogą nie rozumiem dlaczego wzywający może się wycofsc a inwestor sprzedający akcje nie może.
Obserwując wolumen obrotów sądzę, że wezwanie nie ma najmniejszej szant na powodzenie. Zdecydowanie fundy zadecydują.
Mam nadzieję, że doczekamy dywidendy za 2022
Wezwanie przedłużono w ostatniej chwili kto się miał zapisać to się zapisał . Fundy tak samo mogły być już zapisane i nic nie mogą zrobić . Właściciele zapisali się po tej cenie Fundy być może też . Jeśli jest zapisane dużo akcji nie ma sensu podwyższać ceny skoro można wziac duża część po 68. Kupią co jest zapisane przejmą kontrolę i tyle jak będą chcieli więcej to mają na to dużo czasu . Wy chyba nie rozumiecie co się dzieje na rynku i na świecie. Od maja kiedy ogłoszono wezwanie zmieniło się bardzo dużo otoczenie się zmieniło prognozy wzrostów PKB ceny metali wycena branży . Większość spółek w tym czasie straciła na wartości część z nich bardzo dużo . Spadło aluminium spadła wycena branży. A wy tak się zachowujecie jak by tego nie było. Dzięki wezwaniu wam nie spadło do 50 a wy jeszce 3 cyfry żądacie. Jesteście odrealnieni. Żadnego podwyższenia ceny nie będzie.
A czemu nie ? Zapisały się już wtedy w ostatni dzień wezwania w lipcu. Co w tym dziwnego ? Cały rynek jest dużo niżej niż wtedy w20 jest na 1500 pkt jest teraz dużo innych przecenionych walorów często 50 procent nizej niż pół roku temu jest wiele okazji więc nikt się kurczowo nie będzie trzymał. Jeśli uważasz że ta cena jest niska to wiedz że wokół wszędzie są jeszce niższe . Tu nie było urealnienia ceny do sytuacji w gospodarce nie było bo jest wezwanie .
Tak widzę to istotny fakt. Tylko nie wiadomo co to za siła bo mogą być 2 . Spekulacja co do tego że mogą podwyższyć cenę albo zwykły popyt na akcje. Ja myślę że to jednak jakaś forma oczekiwania na podwyższenie ceny .
No i co teraz powiecie dalej twierdzicie że fundusze będą jakieś oświadczenia pisać , albo jakieś podwyższenia ceny będą ? Ta chwilowa zwyżka kursu powyżej wezwania to takie życzeniowe myślenie o zmianie ceny w wezwaniu ,nie można wiele stracić to kupują w okolicach wezwania licząc na podwyższenie. Ale bez analizy bo cena została ustalona pół roku temu a sytuacja przez pół roku się zmieniła i to mocna mamy coraz to niższe minima bessy wszystko leci perspektywy gospodarcze słabe ,i co uważacie że alumetal też by nie spadał gdyby nie to wezwanie ? To wezwanie można powiedzieć uratowało posiadaczy przed spadkiem akcji wciąż można sprzedać po 68 jak skończy się wezwanie to będzie urealnienie ceny do okoliczności a jakie są okoliczności każdy widzi.
No właśnie okaże się że nawet nie będą już chcieli tego kupić w tej cenie zasłaniając się niespełnieniem warunku zastrzeżonego . Przedłużyć więcej nie mozna zgody nie widać tu być może nawet nie dojdzie do transakcji wogóle .
Ludzie jacy wy jesteście naiwni przecież oni przedłużając zapisy dali sobie czas na rozmowy z funduszami przecież to każdy normalny rozumie że gdyby fundusze chciały to sprzedały by im to w pierwszym terminie zapisów teraz kupia wszystkie akcje po cenie ustalonej a pod koniec roku zrobią jeszcze jedno wezwanie z wyższą ceną a kto do tej pory będzie miał akcję prawdopodobnie Garstka ludzi bo wam nie dadzą zarobić
Osobna kwestia, że jak nie będzie zgody KE i wezwanie nieudane, to Hydro na wezwaniu straciło spokojnie ok 80-120 mln zł. Kwestie kursowe (strata na osłabieniu złotówki) i inflacja....
Oczywiście że tak to działa . Musisz zdeponować odpowiednią kwotę u pośrednika czyli w domu maklerskim inaczej nie możesz ogłosić żadnego wezwania . Tak samo jej chcesz podwyższyć wezwanie najpierw kasa do domu maklerskiego wtedy dom ma prawo podniesc cenę . Ale te wyliczenia wyżej o 120 mln są oczywiście nieprawidłowe. Być może można zdeponować kwote w euro a przed transakcja to wymienić ale tego nie wiem. W każdym bądź razie wymienili euro po 4.65 70 teraz tylko trochę mniej do odzyskania plus koszty wezwania plus czas.
I jak tam panie IRYT zawsze tacy mądrzy jak Ty znający realia piszą o naiwniakach co wierzą że przedłużenie wezwania to kwestia zgody komisji zawsze wszędzie takie polskie Janusze jak Ty się pojawiają ze swoimi gu... madrosciami
Czy ktoś jako zwykłemu szarakowi może wytłumaczyć co się teraz stanie ? Zgłosiłem sprzedaż na wezwanie do biura maklerskiego. Dostanę za chwilę kasę czy muszę czekać do stycznia ?
Dziś ostatni dzień wezwania wezwanie jest już zakończone.
Nie spełniły się warunki wezwania.
Wzywający może odstąpić od wezwania i może także kupić zapisane akcje . Jak kupią to dostaniesz kasę za 5 dni bodajże. Jak nie kupią to uwolnią Ci już te akcje pewnie już jutro . Z tym że nie jestem pewny czy oni mają prawo kupić akcje zapisane to dla mnie nie jest jasne .
Kolego co kolwiek dzieje się na świecie cena jest śmieszna jak wojna się skończy cena powinna wyrwać z butów.Firma należy do arystokratów dewidentowych.