To jest właśnie stawką w naszej grze na Famurze. Właśnie z tych powodów opisanych w artykule, Famur jest obecnie jedną z dwóch głównych spółek w moim portfelu, obok XTB.
Ogólnie jestem nastawiony na spadki, natomiast uważam, że XTB porządnie zarobi na zmienności, a Famur na drogiej energii i węglu. Famur w przeciwieństwie do spółek energetycznych nie jest umoczony w żadne niekorzystne kontrakty na sprzedaż energii, więc obok Bumechu (węgiel), ZEPAKU (energia elektryczna) i Serinusa (gaz ziemny) powinien najlepiej skorzystać z obecnej sytuacji.
Na przestrzeni kilku poprzednich lat moje główne spółki przynosiły mi rentowność rzędu 100-500% i jestem przekonany, że tutaj będzie podobnie.
Kilka - kilkanaście miesięcy. Spośród 3 ostatnich moich głównych inwestycji w PEP wchodziłem na boczniaku między 10,50 -12,50 a wychodziłem w okolicy 45 - 55 zł, czas inwestycji kilkanaście miesięcy. Astarta - wchodziłem podczas boczniaka między 12,50 a 18 a wychodziłem między 40 a 55, przy czym ostatnie 25% pakietu wywaliłem na jakiejś podbitce po ataku Ruskich na Ukrainę, tutaj było to około 20 miesięcy. Bowim - wchodziłem na spadkach między 12 a 8 zł a wyszedłem w zasadzie jednorazowo koło 15 -16 zł koło 9-10 miesięcy.
Teraz jednak wszystko dzieję się szybciej, zwłaszcza podczas bessy na rynkach.
Natomiast obecna sytuacja na Famurze najbardziej przypomina mi sytuacje na Amice w okolicy 2009/2010 r. kiedy jako początkujący inwestor kupiłem 5 tys. akcji po 4 zł i zadowolony sprzedałem po miesiącu po 6,00 zł a później patrzyłem jak kurs w ciągu 1,5 roku dobija do 200 zł, a wartość mojego już niestety sprzedanego pakietu osiąga wartość okrągłego miliona. A milion w 2011 r. to było coś.
Cechy wspólne Amica z 2010 r. i Famura obecnie to:
- spółka po przejściach, której wielu wieszczyło likwidację - poważna i co najważniejsze udana restrukturyzacja - początkowo bolesny proces oczyszczenia bilansu, w co wpisuje się idealnie info o odpisie działalności zaniechanej w Rosji - wracający popyt na produkty
Nie mówię, że Famur wzrośnie tak jak Amica z 4 do 200 zł, ale 20 zł w kilkanaście miesięcy przy tak dobrym otoczeniu w górnictwie oraz błyskawicznym rozwoju w segmencie OZE jest jak najbardziej realne.
@Arthurius A czy nie uwazasz ze ogolna sytuacja makro (recesja, sentyment na gieldzie bardzo negatywny na dluzej) mize sprawic ze Famur nie bedzie sue cieszyl popularnoscia? Tj. Bedzie sobie radzil ok albo nawet bardzo ok, ale GPW tego nie wyceni ze względu na zły ogólny sentyment i brak zainteresowania kupowaniem?
W bessie, spółki które przynoszą zyski są grane i przynoszą ponadprzeciętne zyski. Inwestorzy widza, ze takich spółek jest niewiele i potrafią je po czasie wyłapać. Ja na ogół wyłapuje takie spółki 2-4 miesiące wcześniej od Rynku, dlatego daje radę kupować na spadkach lub boczniakach. W hossie problemem bywa to, ze kapitał jest wysysany przez spółki wzrostowe, typu CDP, spółki z NASDAQA itp.
W ciągu nadchodzących kilkunastu miesięcy, jeśli coś będzie miało rosnąć, to właśnie FAMUR, XTB, ZEPAK i kilka innych podmiotów. Lista jest bardzo krótka.
XTB - dzisiaj dobrałem, ZEPAK - dzisiaj zacząłem odkupować, SERINUS - dzisiaj dobrałem. Bumech - czekam na korektę żeby odkupić. No i oczywiście Famur. Wszystkie te spółki mają jedną wspólną cechę - będą poprawiały systematycznie wyniki, a takich spółek w dobie bessy będzie bardzo mało.
Wyleszczyli towarzystwo aż miło. Po liczbie wpisów na forum widać, że ponad 90% Ulicy zostało wyrzucone za burtę na bazie informacji o odpisie. Uwielbiam zarabiać na emocjach i ignorancji ,,Rynku''. Jak zwykle, ich strata będzie moim zyskiem.
Sam fakt, że dziś wzrosty przy tak słabym rynku mówi za siebie.
Ja jeszcze polecam spółki przetwarzające odpady, te w wysokiej inflacji zawsze będą sobie dobrze radziły.
bardzo dziwne, bo na forum bowimu, artur pisał, że czeka na bowimie na soczysta dywidędę i ogólnie nie oddam przed 40 zł. na astarcie pisał, że czeka na 120 zł i acro mó wierzył i wtórował...dla mnie to jest jakiś oszust
Niezła spółeczka. Silny bilans, perspektywa wzrostu zysków, nadwyżki gotówkowe inwestowane w obligacje SP a nie w Bitcoina... W sam raz do zainwestowania 1-2% kapitału. W ciągu ostatnich kilku miesięcy udało mi się zrobić ładny wynik na WAT, brałem po 14-18 zł a sprzedałem koło 40, więc nawet na NC można coś ugrać na co lepszych spółeczkach w czasie bessy.
to po h..pisał przz pare miesięcy o astarcie, że czeka na 120, nie odda za mniej niż 120, jak ubierał ludzi po 55 pisząc bezczelnie na form w zakładanych tematach, że własnie dobrał po 40,45,50...
To samo na bowim...rzekomo dopierał nawet po 13 czekając na 40 i sowitą dywidędę a teraz pisze, że oddał wszystko po 15-16. A jeszcze pare tyg. temu napisał, że wyciągnął z dywidędy na bowim ponad 100 k.
Bo nikt tego nie zabrania, każdy w tym śmietniku wypisuje co chce. Jak można opierać na tym swoje decyzje inwestycyjne? Na takich januszach co sprytniejsi zarabiają.
Zachowania takich manipulantów i oszustów (inaczej takiego postępowania nie da się określić) jak arthurus trzeba jak najbardziej pokazywać i piętnować.
Zarabiają sprytniejsi ? A gdzie tu spryt ? To czysta manipulacja i skur****wysynstwo.
Akceptując takie osoby (traktując ich postępowanie jako "spryt") to tak jakbyś popierał złodziei co naciągają babcie metodą na wnuczka... Ludzie, miejcie trochę przyzwoitości i godności.
cała giełda GPW to szulernia poczynając od zarządów, nadzoru, grubych czy leszczy. Po jakiej cenie wypuścili allegro, dokąd doszedł cd projekt, co się stało z inpostem nie mówiąc o petrolu. Jak chcesz to zbawić to życzę serdecznie powodzenia, ja się skupię na zarabianiu.
nie jest ! Nikogo tutaj nie bronię i wielu rzeczy nie akceptuję. ale taka jest rzeczywistość GPW. A najgorsze jest grać swoim majątkiem opierając się na bzdurach wypisywanych na forum bankiera. Tylko tyle i aż tyle.