• Pytanie do znawców branży Autor: paaulinka [77.255.4.*]
    Czy to jest normalne, ze po wydaniu tak długo oczekiwanej gry, spółka nie podaje żadnych informacji finansowych, (ilości sprzedanych kopi, czasu po którym nastąpił zwrot zainwestowanych środków, itp). A może ww dane publikowane przez spółki są ewenementem, wyjątkiem nie regułą? Jak Ice wygląda na tle innych gamingowych spółek?
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~hhh [31.61.251.*]
    Może się jeszcze nie zwróciła? Utrzymanie 50 osobowego zespołu + marketing po duże koszta, a płace w IT bardzo mocno wystrzeliły
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~XXL [5.173.137.*]
    Koszty ponosił wydawca więc to jemu a nie ICE zwracają się koszty. To on może bądź też nie podawać informacji
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: paaulinka [77.255.4.*]
    Przyznam się, że się rozczarowałam. Myślałam, że ktoś odpowie na tak proste pytanie. Jak wygląda sprawa raportowania po debiutach na innych spółkach gamingowych. A tu wychodzi na to, ze fachowców od branży jak na lekarstwo.Sami ubrani spekulanci.
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~XXL [5.173.138.*]
    Raport o zwrocie kosztów nie jest obowiązkowy. Firma jeśli chce może to raportować ale nie musi. Takie informacje to w raporcie kwartalnym są obowiazkowe
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~pfff [31.61.247.*]
    Mnie rozczarowuje to, że ciągle tu siedzisz
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~Otco [130.185.237.*]
    paulinko

Po 1 wsze uno - Koszty Gry marketingu itp pokrywał wydawca wiec to on ( mając zapewne 70 % zysku netto ze sprzedazy tej gry ) decyduje kiedy i jakie infa o Debiucie i sprzedazy gry moze podac ICG . Wiec na twoje pytanie nie ma prostego ZERO - JEDYNKOWEJ odpowiedzie bo w róznych przypadkach to jest różnie a zalezy to od tego kto finasuje grę , kto jest wydawcą , czy gra pokryła juz koszty itp itd.

po 2 -gie uno- Ja nie wiem na co wy liczycie przeciez ICG z tej gry co miał zgarnąc to juz zgarnął , Gra sprzedaje sie juz od jakiegoś czasu marginalnie a dochody procentowe dla ICG z tej sprzedaży beda tez MARGINALNE-- a to dlatego ze Najpierw pokryje sobie wszytkie koszty wydawca ktory całkowicie sponsorował tą grę , kiedy to bedzie niewiadomo ale po obecnej spzredazy gry to moze trwac miesiacami jesli nie latami. Jeśli juz pokryje wydawca swoje wydatki to dla ICG bedzie wpadało mniej niz 20% dochodu ze sprzedazy gry ( 30% bierze steam na dzien dobry , podatki to jakies kolejne 10% ) zostaje ok 60% z przychodu i to 60% bedzie dzielone 70% dla wydawcy i 30% dla ICG --czyli z ogolnego dochodu gry ( po pokryciu cłkowitych kosztów wydawcy) dla ICG wpadnie ok 18% z monetyzacji gry i to pewnie dopiero po wielu wielu miesiacach od jej debiutu . A patrzac na to jak kiepsko juz sie spzredaje ta gra to bedą naprawde GROSZE.

po 3-cie uno - biorąc pod uwage powyzesze fakty JA OSOBISCIE NIE ROZUMIEM na CO NIEKTORZY TUTAJ LICZĄ ? Spółka ma kapitalziacje 71 MLN PLN na tel wielu spolke gamingowych to zwykly balon jest --a ajest tez sporo ciekawych spolek i w innych branzach ktore moga miec fantastyczne perspektywy rozwoju i generowania kapuchy a sa w podobnej kapitalziacji --mowie tutaj o społkach DEEP TECHu ( tech medu, biotechu, czy stricte techonogicznych jak noctiluca ktora 2 miechy temu byla warta ok 50 mln PLN a teraz jest warta 170 mln PLN A PEWNIE BEDZIE IN FUTURE WARTA DUZO DUZO WIECEJ).
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: paaulinka [77.255.4.*]
    Ok. Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia. Wychodzi na to, ze niczego pozytywnego fundamentalnie nie ma co na razie oczekiwać. Osobiście zaglądam tu już tylko z sentymentu, choć nie wykluczam jakiegoś (krótko terminowego) zagrania pod odbicie.Że to jest balon wiadomo nie od dziś, choć do bujania z racji niskiego ff łatwy. Tylko że aby wejście w taki balon miało szanse powodzenia musiało by być na tapecie jakieś story, jakieś plotki. Nie za bardzo wiem, co to ewentualnie mogło by być. Niczego ciekawego na tą chwilę nie widać na horyzoncie.
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~XXL [5.173.130.*]
    Po 4-te uno to skąd ty możesz wiedzieć że sprzedaż jest słaba???
    Po 5-te uno skąd wiesz jaki procent z zysku ma ICG
    Po 6-te uno mylisz przychody z dochodem.
    W twoim przypadku długosc wypowiedźi nie przekłada się na jakosc
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~Otco [130.185.237.*]
    sprzedaż jest bardzo słaba bo pokazuje to pozycja monetyzacyjna gry na steamie.

Jesli sie nie pochwalili szczegółami współpracy to trzeba przyjac STANDARTY w tej branzy jesli wydawca od A do Z pokrywa koszty produkcji , marketingu itp... to wowczas bierze ok 70% dochodów ze sprzedazy gry ( po potraceniu kosztów dodatkowych --prowizji steama , podatkow itp )

Jeśli juz jestes taki skrupulatny to ICG zaksieguje max 18% przychodu z GRY ( reszte wezmą steam ,podatki ,wydawca) jako swój przychód ALE ŻEBY NE BYŁO TAK MIŁO --to te 18% bedzie im wpływało dopiero po TYM jak WYDAWCA POKRYJE SWOJE WYDAKI ZWIAZANE Z TA GRĄ---czyli to moze trwac miesiacami lub dłuzej ( patrząc na to jak słabo sie ta gra sprzedaje) ---skad to wiem bo to tez jest NORMA w tej branzy.

takie są realia ---a Spółka warta jest 70 MLN PLN--na chwile obecną porównujac ja z wieloma innymi spółkami jest po prostu BALONEM --i moim zdniaem bedzie kupał w MULE pod DNEM i nie zdziwiłbym sie gdyby za jakis czas ( np paru miesiecy) kapitalizacja tej spolki wynosiłaby np 10 mln PLN .
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~Reksio [5.206.244.*]
    I interesujesz się ta spółka ?
    Jeżeli według Ciebie jest balonem ...
    Dziwne ...
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~XXL [5.173.130.*]
    Porównując do branży to np.ALG ma w tej chwili kapitalizację ok.120 mln.
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~John [185.246.208.*]
    Dnia 2022-08-29 o godz. 11:13 ~Otco napisał(a):
    > kupa bredni aż żal cytować

Widać że jesteś po prostu zwykłym naciągaczem i chcesz kupić papieru najtaniej jak się da. W sumie to każdy by tak chciał.

Po któreś uno - spółka ma podpisaną umowę na kolejną grę
    Po któreś któreś uno - obecnie wydana gra to nieocenione doświadczenie które owocuje np nowymi aktualizacjami gry poprawiającymi bolączki na które narzekali gracze - to się przemienia w większą ilość chętny do gry w HW2,
    Po któreś kij wie które uno albo i duo - firma nie spoczywa na laurach, wystawiali się na targach Gamescon w Niemczech gdzie nawiązane zostały kontakty biznesowe itp...

Większość tu piszących zacięła się na tej grze HW2 i ch... tak jakby wszyscy pracownicy porzucili firmę i nic się tam więcej nie działo i miało nie dziać, a ostatnio nawet rekrutowali dodatkowych pracowników na nowy projekt. Myślcie, to nie boli!
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~Gość [89.64.191.*]
    Normalne.
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    Dalej nie rozumiem, czemu jest taka cisza w wiadomej sprawie. News z dzisiaj:https://stooq.pl/n/?f=1512332. Tak trudno sklecić kilka zdań spółce która z takim hukiem weszła w branżę?
  • Re: Pytanie do znawców branży Autor: ~aaa [46.204.45.*]
    Ciężko to ogarnąć,myślę że jak pojawi się info to zwali z nóg akcjonariuszy albo zwali kurs :)
[x]
ICECODE 7,86% 0,15 2026-05-27 15:15:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.