• Info.. już niebawem Autor: ~Karamba [5.173.224.*]
    Jw
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Mendes [89.64.58.*]
    Dobre czy złe?
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Karamba [5.173.224.*]
    Dobre
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~MłodyRencista [178.235.179.*]
    Niebawem jaki ma zakres czasowy według Ciebie?
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~ehh [185.60.245.*]
    niebawem sie dowiesz
    Dokładnie
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Emerson [89.64.58.*]
    Karambol gdzie to info?
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~piotr [91.240.130.*]
    Spokojnie, niebawem
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Alfie [85.221.131.*]
    We wrześniu wszystko się okaże
    Info jest już w drodze
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Jak [178.43.244.*]
    Zawsze jakieś info jest w drodze. Z takimi tekstami to zmykaj do swojej piaskownicy
    Oj nie zawsze
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Czytelnik [83.24.0.*]
    Zawsze
    dobre info nie zawsze jest w drodze
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Bolec [31.0.83.*]
    Tutaj

https://www.parkiet.com/medycyna-i-zdrowie/art36905801-o-polskiej-biotechnologii-na-swiecie-jest-coraz-glosniej
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Emerson [89.64.58.*]
    Gdzie to info?
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Gbur [5.173.72.*]
    W drodze, przecież wyżej napisane
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Pan [188.33.224.*]
    Póki co to już od miesiąca rozważają sposoby dystrybucji środków i chyba jeszcze se poczekamy ze dwa miechy jak tak dalej pójdzie, no bo ile można rozważać, bez jaj...
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~CarlosRoca [89.78.142.*]
    Przecież wiadomo, że ostatnie kilka miesięcy to była tytaniczna praca dla nich jak i całego zespołu. Można to porównać do „crunch” jaki ma miejsce na końcówce projektu w branży gem-dev. Po takim wysiłku musieli dać ludziom, jakim sami wziąć urlop.
    Dopiero od września pewnie rozpoczęli prace nad „mapą drogową” - czyli pewnie na koniec września / początek października my inwestorzy poznamy szczegóły. Gdzieś Ci się spieszy?
    No niektórym się śpieszy, ja nie chcę sprzedawać papieru a potrzebuje kasy. Liczyłem na dywidende ale coś mi się zdaje że w tym roku chyba nic z tego. Trochę nie rozumiem głównych udziałowców bo przecież oni najwięcej zgarną. Ale pewnie wypłacili sobie premię i nie potrzebują.
    Przecież z prawnego punktu widzenia wypłata dywidendy może nastąpić dopiero po zamknięciu roku obrotowego (31.12.2022) oraz po sporządzeniu rocznego sprawozdania finansowego za 2022 rok oraz zatwierdzeniu propozycji wysokości dywidendy przez zgromadzenie wspólników.

Fornalnie rzecz biorąc dywidenda najwcześniej może zostać wypłacona w Q1 2023, a najprawdopodobniej w Q2/Q3 2023. Ze względu na brak przychodów w 2021 roku nie ma też możliwości wypłaty wcześniej zaliczki na dywidendę.

Skąd więc pomysł na dywidendę w 2022 roku?
    To dzięki za odpowiedź... No faktycznie raczej będzie to możliwe dopiero w połowie przyszłego roku. Zastanawiam się tylko jak rozumieć info o rozważaniu sposobu dystrybucji środków ze sprzedaży pcr . Co to dla akcjonariuszy znaczy? Czy jest inny sposób niż dywidenda? Widzę tu jakaś kombinacje. Ktoś może nawet odczytać to "jak by tu się nie podzielić" .
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~qwerty2 [88.156.132.*]
    skup akcji. zobacz jak to robi quercus.tfi
    No swego czasu widziałem jak to można zrobić.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Dziwny-skup-akcji-na-NewConnect-Novina-dobra-dla-prezesa-7603496.html
    Ja tu czegoś nie rozumiem. Po co w takim razie NWZA podjęło uchwałę nr 3 z dnia 7 grudnia 2021 roku

Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Scope Fluidics S.A. („Spółka”), działając na podstawie art. 430 § 1w zw. z art. 415 § k.s.h. postanawia zmienić Statut Spółki poprzez nadanie § 6 ust. 5 Statutu Spółki nowego, następującego brzmienia:
    „Zarząd może wypłacać akcjonariuszom zaliczki na poczet przewidywanej dywidendy na koniec roku obrotowego, jeżeli Spółka posiada środki wystarczające na wypłatę oraz spełnione są pozostałe warunki wskazane w bezwzględnie obowiązujących przepisach prawa.”

Wydaje się więc, że dywidendy nie wypłacą, ale już zaliczkę mogą. Jak zwał tak zwał, ale raczej by takiego punktu nie głosowali na walnym skoro nie mogliby wypłacić w tym roku…
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~M3 [79.184.151.*]
    Zaliczka w tym roku jest niemozliwa, bo nie bylo wykazanego zysku w zeszlym roku. Tak mowi prawo i tego nie przeskoczymy.
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Jak [31.0.63.*]
    Ok. No to czekamy na przyszły rok lub też na ewentualny skup akcji po dobrej cenie
    Po pierwsze prawo zawsze może ulec zianie, a po drugie popatrz bardziej w kierunku projektu BacterOMIC - prawdopodobnie w 2023 roku będziesz miał dywidendę z PCR/ONE oraz wypłaconą zaliczkę z dywidendy z BacterOMICA w przypadku jego komercjalizacji w przyszłym roku :)
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~Czytelnik [79.184.39.*]
    Obawiam się, że prawo może nie zadziałać wstecz i mam tylko nadzieję, że jednak stanie na dywidendzie a nie na skupie akcji bo nic mi po tym jeżeli nie mam zamiaru się rozstawać ze spółką. Wizja nałożenia się 2 dywidend jest bardzo interesująca ale tu pozostaje umiarkowanym optymistą, sam proces m&a widzieliśmy ile trwał w przypadku pcr-one. Na obecną chwilę wyczekuje potwierdzenia propozycji jaka zarząd ma w kwestii formy zagospodarowania zarobionych pieniędzy oraz wkroczenia na GPW.
    @Alfie skoro widzisz tu kombinacje to znaczy, że nie znasz za bardzo ani spółki ani tych ludzi.

Po pierwsze to po co mieli by sobie "odejmować od ust"?
    Licząc ostrożnie po min. 90 zł za akcję to dostaną taką dywidendę:
    Garstecki - 33.743.160 zł przed opodatkowaniem
    Izydorzak - 32.971.950 zł przed opodatkowaniem
    Ruta - 5.400.000 zł przed opodatkowaniem
    Zagosowałbyś w ich sytuacji za bayback? 

Nie ma też sensu porównywać jednych spółek do drugich. bo to zupełnie inne historie i zupełnie inni ludzie.

Akurat Zarząd i władze SCPFL, o główny akcjonariuszu TOTAL FIZ nie wspominając, nie mają żadnego interesu w takim działaniu, bo wielokrotnie (o czym tutaj pisałem) wskazywali, że chcą być jako spółka "hubem technologicznym" i jako akcjonariusze czerpać długoterminowe zyski z dywidend z obecnych jak i przyszłych projektów.

Znając od kilku lat, ich jako ludzi, nie widzę ryzyka, że będą chcieli odwalać "wałki" tak jak czasami jest to było robione na innych śmieciowych spółkach.

Weź na przykład pomyśl co taki Prezes Piotr Garstecki miałby wtedy powiedzieć swoim kolegom z Polskiej Akademi Nauk po takim numerze? ... a przecież PAN ma cały czas pierwotny pakiet 101 tyś. akcji ... widzisz w ogóle taką opcję?
    Nie sądzę że zarząd Scope to kombinatorzy. Nie można porównywać jakichś walkarzy ze śmieciowych spółek. Tym bardziej, że mają kilkunastoprocentowe pakiety nie dające im monopolu w spółce, z których będą czerpać korzyści przez lata.

A jeśli chodzi o Bacteromic to on jest obecnie na takim poziomie rozwoju jak PCR One w chwili sprzedaży, wiec sądzę że sam proces sprzedaży będzie miał miejsce nie pózniej niż w II półroczu 2023 roku. Celem podbicia ceny zapewne będą już po programie EA , z pierwszymi przychodami. Póki co rynek w ogóle Bacteromica nie dostrzega w wycenie, ale to zapewne ulegnie zmianie …
    Ta uwaga o kombinatorach to do Alfiego
    I wszystko jasne. Zgadzam się całkowicie.
  • Re: Info.. już niebawem Autor: ~crayzee [91.215.237.*]
    Pokaż no mi palcem, gdzie jest napisane, że środki ze sprzedaży zostaną rozdysponowane pomiędzy akcjonariuszy w ciągu miesiąca od sprzedaży? Albo dwóch?

Wypłata dywidendy nastąpi zgodnie z ładem korporacyjnym i obowiązującymi przepisami prawa. Póki co rozmowy o tym, czy można wypłacić przed końcem roku obrotowego i zatwierdzeniem sprawozdania finansowego są jedynie myśleniem życzeniowym. Jeśli jest taka możliwość, to zarząd spółki waliduje ją z prawnikami.

Brak komunikacji w tej sprawie jest rzeczą normalną - pisałem już na innym forum i tu powtórzę - najpierw rewizja średnioterminowego budżetu, ocena burn rate istniejących projektów i cash flow potrzebnego do ich obsługi. Potem decyzja o tym, ile można przeznaczyć na dywidendę i propozycja zarządu do oceny przez WZA. A nie bieganie do mediów i obiecywanie gruszek na wierzbie. Zarząd już dość dawno doszedł do mądrego wniosku, że przedwczesne składanie akcjonariuszom obietnic tylko tworzy niepotrzebne oczekiwania. Robią swoje, sprawy zabierają tyle czasu, ile jest potrzebne.
[x]
SCPFL 1,74% 117,00 2026-05-22 11:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.