• "animator" rynku na ATC Cargo Autor: ~Gabriel1965 [5.173.41.*]
    Może trzeba zgłosić do KNF manipulację na kursach ATC Cargo? Ten co zaniża sztucznie kurs sprzedając 1 akcję przez ostatnie tygodnie chyba się o to prosi...takie transakcje nie są uzasadnione ekonomicznie w żaden sposób , chyba że chce się koniecznie obniżać sztucznie kurs - co się dzieje.....a to jest manipulowanie rynkiem....
  • Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: foxinvestor [31.61.179.*]
    Dnia 2022-08-18 o godz. 14:03 ~Gabriel1965 napisał(a):
    > Może trzeba zgłosić do KNF manipulację na kursach ATC Cargo? Ten co zaniża sztucznie kurs sprzedając 1 akcję przez ostatnie tygodnie chyba się o to prosi...takie transakcje nie są uzasadnione ekonomicznie w żaden sposób , chyba że chce się koniecznie obniżać sztucznie kurs - co się dzieje.....a to jest manipulowanie rynkiem....

A jaką liczbę określisz jako "uzasadnioną ekonomicznie"? 2 akcje? 10 akcji? 20 akcji? :)
    Jakiś gość wyrzuca od roku, ktoś inny (nieporównywalnie rzadziej) czasami kupuje 1 akcję lub np kilka by dżwignać kurs. Tu jest brak płynności przez co często są dziury w arkuszu i tyle. A że da się tak manipulować małym kosztem? Gdyby był popyt to nie byłoby tematu, za brak popytu odpowiadają pośrednio jednak nowi właściciele i ich gimnastyka z brakiem dywidendy bo wskaźnikowo to ATC wygląda świetnie, mają kasę, zarabiają. Ale nie dziwię się, że nie ma większego zaufania do właścicieli.
    Gdyby nagle KNF miała każdy przypadek sprzedaży/zakupu 1 akcji ścigać to by mnóstwo spółek musiało trafić pod lupę więc można zapomnieć.

PS Oczywiście jak zgaduję to gdyby ktoś 1 akcją notorycznie podbijał kurs by go sztucznie trzymać wyżej to byś słowem się nie zająknął o jakimkolwiek KNFie bo byłoby zgodnie z Twoimi oczekiwaniami jako posiadacza akcji ;)
  • Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: tomaslfc14 [5.173.232.*]
    Z lewej wisi 575 x 11,60 zł, a z prawej 750 x 12,00 zł.
    Aż tak trudno komuś wziąć po te 12,00 zł wiedząc jaki tu jest potencjał? :D
    Aż tak te 40 gr różnicy ma znaczenie?
    Ehhh... Gdybym ja miał takie podejście to nie doczekałbym 7 zł w lutym nigdy. Zamiast tego wolałem pozbierać co się da w przedziale 8-9 zł, znając wartość i potencjał spółki.
    Tutaj też kiedyś będzie płacz jak ktoś pekacem trochę akcji wyzbiera i kurs w końcu ruszy w kierunku 20 zł, jak np. na OTS. :)
    Dnia 2022-08-18 o godz. 15:25 tomaslfc14 napisał(a):
    > Z lewej wisi 575 x 11,60 zł, a z prawej 750 x 12,00 zł.

Ktoś podbija i z lewej stoi już 2575 akcji na 11,60 zł. Ziooomuuuuś, czemu nie kupisz pekacem?! :D

• Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: foxinvestor [31.61.179.*]
    Dnia 2022-08-18 o godz. 15:25 tomaslfc14 napisał(a):
    > Z lewej wisi 575 x 11,60 zł, a z prawej 750 x 12,00 zł.
    > Aż tak trudno komuś wziąć po te 12,00 zł wiedząc jaki tu jest potencjał? :D
    > Aż tak te 40 gr różnicy ma znaczenie?
    > Ehhh... Gdybym ja miał takie podejście to nie doczekałbym 7 zł w lutym nigdy. Zamiast tego wolałem pozbierać co się da w przedziale 8-9 zł, znając wartość i potencjał spółki.
    > Tutaj też kiedyś będzie płacz jak ktoś pekacem trochę akcji wyzbiera i kurs w końcu ruszy w kierunku 20 zł, jak np. na OTS. :)

Tylko wiesz Tomas, zależy jak oceniasz perspektywy dalszego ruchu kursu i który scenariusz obstawiasz, jaki masz interes :) Ty brałeś ATC wiedząc że na pewno chcesz papier do poziomu X trzymać, ja wcześniej również kupowałem ATC w większości z prawej, czy kurs wynosił 10 czy 11, niewiele w moim pakiecie stanowiły akcje gdzie wrzucono mi do koszyka. Ale oceniłem, że chcę kupić, kurs mi odpowiada. Pytanie jak obecnie oceniane jest ATC? Skoro raport nie rozruszał kursu to zapewne czeka kolejne kilka miesięcy zabawy na kursie i może spadnie na 10, może już urośnie na 15. A wbrew pozorom różnica w nabyciu po 11,60 vs 12 wyniesie ponad 200zł, jeśli np chciałbym to kupić pod szybkie upłynnienie po 12,3-12,5 (bo powiedzmy nie ufam spółce by grać ją longterm) i skasowanie kilkuset złotych zysku to tez bym się nie wychylał wyżej.
    Z resztą podobnie mam osobiście z Mirbudem, na który zwróciłeś mi uwagę - kupiłem dość sporo (jak na takiego niewielkiego akcjonariusza) papieru w okolicach 3,0-3,05, później dobierałem po 3,13 a ostatnio po 3,68. Czy zrobiłoby mi różnicę kupno dzisiaj po 3,55 zamiast np czekać na 3,30? W perspektywie mojej inwestycji i wielkości budowanego pakietu raczej niespecjalnie. Ale na dzisiaj obstawiam, że kurs z tego poziomu może jeszcze spaść niżej i tam chcę dokupić. Aczkolwiek liczę się z tym, że może mi kurs uciec, mówi się trudno, taka gra ;)
    Dnia 2022-08-18 o godz. 16:00 foxinvestor napisał(a):
    > Z resztą podobnie mam osobiście z Mirbudem, na który zwróciłeś mi uwagę - kupiłem dość sporo (jak na takiego niewielkiego akcjonariusza) papieru w okolicach 3,0-3,05, później dobierałem po 3,13 a ostatnio po 3,68. Czy zrobiłoby mi różnicę kupno dzisiaj po 3,55 zamiast np czekać na 3,30? W perspektywie mojej inwestycji i wielkości budowanego pakietu raczej niespecjalnie. Ale na dzisiaj obstawiam, że kurs z tego poziomu może jeszcze spaść niżej i tam chcę dokupić. Aczkolwiek liczę się z tym, że może mi kurs uciec, mówi się trudno, taka gra ;)

Nie no w zdecydowanej większości zgoda, ale pamiętaj, że Mirbud Ci tak szybko nie odjedzie jeśli nie będziesz powoli zbierał, a niekupowanie akcji ATA w przedziale 11,40-12,00 zł grozi zostaniem na peronie, tak jak na OTS. Wszystko kwestia płynności, a na ATA jej po prostu nie ma :/

• Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: ~foxinvestor [31.61.179.*]
    To akurat też prawda, na OTC błyskawiczny był odjazd więc niewykluczone że na ATC byłoby podobnie, szczególnie że raczej został już mocny akcjonariat który przy 13-14 zł nie sądzę by się wysypywał.
  • Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: ~tomaslfc14 [5.173.240.*]
    I znowu, każda próba wybicia kursu w górę bardzo szybko gaszona.
    Co z tego, że ktoś zebrał akcje za ponad 40k zł, skoro zaraz ktoś to gasi transakcją za kilka tysięcy złotych...
    Kurczę, ta spółka to jeden wielki znak zapytania dla mnie od kiedy doszło do zmiany głównych właścicieli. Ani słowem póki co nie przedstawili swoich planów czy strategii spółki na najbliższe lata. Kusi by powoli realizować zysk, bo czasem "lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu".
  • Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: ~Venturak [62.141.198.*]
    Dnia 2022-08-23 o godz. 12:46 ~tomaslfc14 napisał(a):
    > I znowu, każda próba wybicia kursu w górę bardzo szybko gaszona.
    > Co z tego, że ktoś zebrał akcje za ponad 40k zł, skoro zaraz ktoś to gasi transakcją za kilka tysięcy złotych...
    > Kurczę, ta spółka to jeden wielki znak zapytania dla mnie od kiedy doszło do zmiany głównych właścicieli. Ani słowem póki co nie przedstawili swoich planów czy strategii spółki na najbliższe lata. Kusi by powoli realizować zysk, bo czasem "lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu".

Buahahahahahahahahahahahaha.... No mówiłem? Zaczyna się szukanie spisku mitycznych "onych" połączone z tym, że do naszego intelektualnego "0" zaczyna docierać sytuacja, a więc niedługo będzie powtórka z rozrywki, czyli z poniższego scenariusza, w którym to nasz "prawdziwy inwestor otrzymujący dywidendę" i ekspert od wynalezienia "zysku jednakowego", zrywając się z haka, stwierdzi coś w stylu takim, jak kiedyś na INC:

"Dość kiszenia hajsu, zapraszam na ATCCargo i OT Logistics Autor: tomaslfc14 [5.173.252.*] 2021-07-16 12:55
    "Dość kiszenia hajsu, (...) Ja dzisiaj sprzedałem wszystkie akcje (...), szkoda kisić hajs na spółkach, które za żadne skarby nie chcą ruszyć w górę."
    https://www.bankier.pl/forum/temat_dosc-kiszenia-hajsu-zapraszam-na-atccargo-i-ot-logistics,48289757.html

A zysk to ty możesz najwyżej zrealizować ujemny (dałeś już radę choćby ogarnąć, co to takiego zyski dodatnie i zyski ujemne, czy nadal odmawiasz nawet przyjęcia do wiadomości, że coś takiego istnieje?), no bo akurat w momencie, kiedy się przesiadłeś choćby właśnie na ATC, to kurs był na szczytach gdzieś w przedziale 14-15 zł, a aktualnie jest po 11,4 zeta, i wystarczy na wykres popatrzeć, żeby mieć to jak na dłoni.

Czyli co? Kolejny "sukces" naszego "0"... Po ponad roku kiszenia resztek ocalałego z INC kieszonkowego od mamy, kolejne zerwanie z haka przy kilkudziesięcioprocentowych stratach się szykuje... A w ramach bonusa, nasz wynalazca zysku jednakowego, taki sam - a więc jednakowy :P - wycisk dostanie na OTL. Brawo. Buahahahahahahaha...

Kiszonka na Mirbudzie skończy się tak samo. Jak zresztą pewnie i na wszystkim innym, w co jeszcze wdepniesz, zanim mama w końcu da szlaban na kieszonkowe.

Widzisz, sekciarzu z z gigantycznym jak na takie "nic" przerostem mniemania o sobie? Pan Venturak co do czegoś takiego jak ty nigdy się nie myli. I trzeba było słuchać, gdy czemuś takiemu jak ty radził. Wracaj do piaskownicy, albo poproś o etat na taśmie w jakiejś podrzędnej montowni, może się zlitują i pomimo twojego wybitnego deficytu intelektu podejmą jednak próbę nauczenia cię, byś poprawnie przykręcał śrubkę w wyznaczonym miejscu za minimum socjalne. Jak się wysilisz to masz na to szansę. Niewielką, ale masz.

• Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    Gaszenie wzrostów i działania naszego Mr Jedna Akcja miały miejsce jeszcze przed zmianą właścicieli.
  • Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: ~Koks_na_anabolikach [80.238.119.*]
    Żonę (chłopaka) ci gość dmuchnął, czy o co chodzi?
  • Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: ~tomaslfc14 [5.173.240.*]
    Dnia 2022-08-26 o godz. 11:58 ~Koks_na_anabolikach napisał(a):
    > Żonę (chłopaka) ci gość dmuchnął, czy o co chodzi?

Gość znany z wiszenia na TEN od poziomu +600 zł i teraz pluje jadem na forach kilku spółek... Tu potrzeba specjalisty... XDD
  • Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: ~tomaslfc14 [5.173.233.*]
    Godzina 16:17 zarówno na ATA, jak i na OTS zaniżone kursy transakcjami po 2 akcje. Ah ta bananowość tej giełdy :)
  • Re: "animator" rynku na ATC Cargo Autor: tomaslfc14 [5.173.225.*]
    Co najmniej piąty dzień z rzędu, w którym Mr. Jedna Akcja zrzuca kurs na duży minus transakcją jednej akcji. Tak sobie myślę, na ile to już są manipulacje kursem, a na ile to jest jeszcze dozwolone...
[x]
ATCCARGO -1,59% 15,50 2025-10-07 16:36:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.