• Takie tam moje watpliwości Autor: ~Inwestor [109.196.89.*]
    Po ciut głębszej analizie rekomendacji zastanawia mnie jedno - przy szacowanym przez DM BOS zysku netto na poziomie 260 mln PLN w 2022r. wycenia Spółkę na ca. 715 mln PLN (87 zł x 8,2 mln akcji), czyli na mniej niż 3x zysk netto. Co myślicie ??? Bo moim skromnym zdaniem jeśli faktycznie Spółka dowiezie te 260 mln PLN które prognozuje DM BOS, to ja bym obstawiał kapitalizację powyżej 1 mld PLN. Ale może się nie znam .....
  • Re: Takie tam moje watpliwości Autor: ~Obcy [213.134.161.*]
    Pokazuje to jak wierza w ta prognoze na 260mln. Przeplywy pieniezne dyskontuja bardzo niskim prawdopodobienstwem, stad taka wycena. Zwroc uwage ze to wycena platna na zlecenie. A GPW nie zarabia jak zarobia inwestorzy, tylko jak jest duzy wolumen, najpierw optymisci ktorzy uwierza kupija, potem staja sie pesymistami i sprzedaja - a Gielda ma prowizje dwa razy.
  • Re: Takie tam moje watpliwości Autor: ~Inwestor [109.196.89.*]
    Ok, ale załóżmy, ze jednak Spółka dowiezie te 260 mln PLN na koniec roku. Jaką wówczas widzisz kapitalizację na początku 2023?
  • Re: Takie tam moje watpliwości Autor: ~MuMMiN [185.183.224.*]
    A i jeszcze jedno, prezes unimotu szacuje samo przejęcie aktywów lotosu na dodatkowe 150mln ebitda rocznie, znacząco wyżej niż szacuje bossa, a gdzie reszta biznesu?
  • Re: Takie tam moje watpliwości Autor: ~STEEF [213.134.170.*]
    Biorąc pod uwagę tak wysokie ROE spółka powinna być handlowana WK x2/ x3, spójrzcie chociażby na rok 2016- okres dynamicznego wzrostu i jak wówczas wyglądała korelacja. Zgadzam się, że kapitalizacja powinna w takim układzie wynosić min. 1 mld. Rynek jest rynek, zobaczymy.
  • Re: Takie tam moje watpliwości Autor: ~YorX [93.175.132.*]
    Raport zawiera również analizę metodą porównawczą. Widać tam jaka rozbieżność jest w wycenach spółek z tego samego sektora.
    Jak się nie mylę to porównawczo wyszło im w widełkach +/- 80-170 pln. Nowe szczyty na dniach, zobaczymy gdzie to nas zaprowadzi. Wszystko jest możliwe.
  • Re: Takie tam moje watpliwości Autor: ~aptekarz [83.31.71.*]
    Zobacz jaki wzrost przychodów i zysków ma pgnig któremu "brakuje gazu". A unimot ma terminal wynajęty w Danii na razie na rok. Z drugiej strony nie przywiązywalbym się do wskaźników, jak pokazuje życie - spółki potrafią dołować, nie wiadomo dlaczego, nawet przy bardzo dobrych wskaźnikach - np. ostatnio spółki skarbu państwa. Może też dlatego część inwestorów zmieniła orlen i lotos na unimot, może fundusze redukują udziały w jednej spółce ale zwiększają w unimocie. Po prostu nie wiadomo. Nie jeden ma teraz chęć na skasowanie zysków na unimocie ale to może być duży błąd bo ona ma potencjał wzrostu jeszcze +100%. A co do orlenu, on też w końcu się odbije, ktoś kto spanikuje albo się z niechęci sprzeda go ze stratą teraz.
  • Re: Takie tam moje watpliwości Autor: ~UNI [193.193.181.*]
    Wyniki finansowe i dobre perspektywy pozwalają zakładać, iż z dużym prawdopodobieństwem kurs Unimot w 2022 powinien dojechać do min. 100 zł ...
    Zajrzałem w raport, wycena siaga tam nawet ponad 120 PLN, ale wzięli kwotę raczej z dolnego przedzialu
    Jeszcze jedno. Piszą że po reorganizacji grupy zmniejsza zapotrzebowanie na kapitał obrotowy o 200 mln, za te 200mln mogą spłaci niemal połowę przejętych aktywów, Majstersztyk, do tego zyski za 2022 i niemal całość aktywów spłacona, trzymam co najmniej do końca 2023, a dzięki temu że wierzyłem od dawna to mam tego naprawdę sporo i to na ike i ikze moim i żony, co za tym idzie brak belki :-)
[x]
UNIMOT 1,22% 133,00 2025-12-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.