Dnia 2022-08-12 o godz. 12:34 ~wic napisał(a): > ty Ferpley ty o skarbonce pisz a nie czepiaj się banków bo to nie ma nic wspólnego
Ten Bank GNB to syf ! według naganiaczy to wszyscy inni robią zile ! a LC i jego klika to anioły ciemnej gwiazdy. To że Bank kasy nie ma to pewnie wina domu maklerskiego , albo akcjonariuszy ? Przestańcie bredzić pieprzone naganiacze ! ZLIKWIDOWAĆ TO NATYCHMIAST ! A CWANIOCTWO DO PIERDLA !!!
i jeszcze jedno ! ostrzegam przed pazernością ! bo będzie potem kwik, jak ścierwo zlikwidują !!! A mam szczerą nadzieję że w końcu to zniknie z notowań ! to obciach by takie gó..no było na ciągłych!!!!!!!!!!!!!1
Dnia 2022-08-12 o godz. 13:47 ~hihot napisał(a): > Dnia 2022-08-12 o godz. 12:34 ~wic napisał(a): > > ty Ferpley ty o skarbonce pisz a nie czepiaj się banków bo to nie ma nic wspólnego > > Ten Bank GNB to syf ! według naganiaczy to wszyscy inni robią zile ! a LC i jego klika to anioły ciemnej gwiazdy. To że Bank kasy nie ma to pewnie wina domu maklerskiego , albo akcjonariuszy ? Przestańcie bredzić pieprzone naganiacze ! ZLIKWIDOWAĆ TO NATYCHMIAST ! A CWANIOCTWO DO PIERDLA !!! > > i jeszcze jedno ! ostrzegam przed pazernością ! bo będzie potem kwik, jak ścierwo zlikwidują !!! A mam szczerą nadzieję że w końcu to zniknie z notowań ! to obciach by takie gó..no było na ciągłych!!!!!!!!!!!!!1 >
Dnia 2022-08-12 o godz. 13:47 ~hihot napisał(a): > Dnia 2022-08-12 o godz. 12:34 ~wic napisał(a): > > ty Ferpley ty o skarbonce pisz a nie czepiaj się banków bo to nie ma nic wspólnego > > Ten Bank GNB to syf ! według naganiaczy to wszyscy inni robią zile ! a LC i jego klika to anioły ciemnej gwiazdy. To że Bank kasy nie ma to pewnie wina domu maklerskiego , albo akcjonariuszy ? Przestańcie bredzić pieprzone naganiacze ! ZLIKWIDOWAĆ TO NATYCHMIAST ! A CWANIOCTWO DO PIERDLA !!! > > i jeszcze jedno ! ostrzegam przed pazernością ! bo będzie potem kwik, jak ścierwo zlikwidują !!! A mam szczerą nadzieję że w końcu to zniknie z notowań ! to obciach by takie gó..no było na ciągłych!!!!!!!!!!!!!1 >
Co Pan ma do tego banku ? Mam w nim konto od kilkunastu lat i zawsze były tam wyższe oprocentowanie lokat i niższy koszt konta (nigdy nie zapłaciłem za to ani złotówki - a nawet przytulałem po kilka złotych miesięcznie za operacją kartą) od innych banków - zwłaszcza tych super dobrych państwowych.
Wyniki banków spółdzielczych to 600 mln zł zysku za 1Q oraz 900 mln zł zysku za 2Q. Razem 1,5 mld zł za półrocze. Oddziały banków zagranicznych i instytucji kredytowych za pół roku 2022 podały łączny zysk ok. 150 mln zł. Banki komercyjne wypracowały 9,9 mld zł zysku po 6 miesiącach 2022 - według rozbicia na sektory KNF.
Sektor na koniec czerwca miał zysk 11,6 mld zł, ale wartość księgowa banków zmalała o 45 mld zł od apogeum. To skutek utraty wartości SPW (banki mają ich 750 mld zł) na rynku wtórnym po podwyżkach stóp NBP o ponad 6%. Analityk PKO sygnalizuje, że wartość księgowa banków wzrasta w 3Q, pomimo wakacji kredytowych i składki FWK. O ile wzrośnie wartość księgowa banków zależeć więc będzie od wzrostu ceny polskich obligacji na rynku wtórnym. Ta wiadomość jest również dobra dla GNB, jako posiadacza kilku mld zł w SPW w strukturze swoich aktywów.
Analitycy oszacowali zysk GNB za 2Q na ok. 40 mln zł. Wraz z 20 mln zł zysku w 1Q to daje ok. 60 mln zł za półrocze. Jednocześnie BOŚ (w planie naprawczym) zarobił ok. 80 mln zł, przy sumie bilansowej o 50% mniejszej niż w GNB. To daje uzasadnioną nadzieję, że rzeczywisty zysk GNB w 2Q będzie wyższy niż szacunek analityków. Na koniec sierpnia 2022 będzie znany wartościowo ubytek przychodów odsetkowych GNB z racji wakacji kredytowych.
Dobra dyskusja - dzięki-:)
Ja kupuje od kilku lat - nie mam alergii do rządu (zakładam że nikt z nich nie chce uwalić banku - bo to też ich odpowiedzialność- poczęs,ci ) złoty słaby
Nie da się napisać planu naprawczego jak są zmiany w systemie i wojna itd,
Uważam że ktoś już pozbierał akcje i tylko info + odpal co dalej będzie nie wiem
Jak się z Leszkiem ułożą to OK , ale może być inaczej
Do wyborów już nie daleko i nowe rozdanie
To że sytuacja GNB jest kiepska widać - zgoda
Ale to ,,nowoczesny,, bank i każdy czeka na swoje Leszek na zlotego i nowa władze , wykup obligacji (kasę ma w GHol)
Fundusze na info z pomocą dla kr,frankowych jak złoty będzie słabł
PZU PKN ORLEN czy KGHM pewnie też tu są by zarobić - itd
Ja tu jestem i czekam (różnie bywa) to giełda
Pozdrawiam posiadaczy
A to że unia gra z nami w kulk z KPO
i że Tusk sobie wymarzył że dojdzie do władzy jak KPO będzie blokowane
A sądy mu pomagają bo walczą o stare czasy
W TO TEŻ JESTEM W STANIE UWIERZYĆ
ABC - tylko tyle potrafisz ? To DONKOWI i Trzaskowskiemu płacą za plecienie głupot- z tym to się zgodzisz ! (jak nie to ich posłuchaj)
,,Leszko,, zamknięcie miesiąca pasuje koło 0,20 gr+
197 mld zł wysterylizował dziś NBP. Operacyjny wynik za lipiec jest już znany - czy banki zrobią już w lipcu odpisy na "wakacje kredytowe"? A może zaczekają z odpisami do września, gdy sierpień pokaże skalę zainteresowania kredytobiorców?
"Przypomnijmy, że giełdowe banki szacowały, że średnio około 67 proc. ich klientów posiadających kredyt hipoteczny zdecyduje się na skorzystanie z tego programu. W III kwartale sektor bankowy może zanotować około 13 mld zł kosztu wynikającego z tego programu" - napisał redaktor Rudke.
Skoro półroczny szacunek kosztów 13 mld zł odpowiada 67% partycypacji kredytobiorców, to przy partycypacji rzeczywistej 44,5% koszt rzeczywisty będzie bliżej 8,5 mld zł. To ponad 4 mld zł strat mniej w stosunku do pierwotnych przewidywań banków. Moim zdaniem, to dobra wiadomość dla sektora bankowego, ale i dla GNB (pomimo reklamy rządowej w TV, aby maksymalnie korzystać z ustawy o wakacjach kredytowych).
...o ile ja dobrze czytam i rozumię treść roszczeniowych frankenteinów to bez systemowej pomocy ani gnb ani mil nie ma sensu ani logicznego powodu by dalej prowadzić działalność /potencjalne roszczenia adekwatnie 18x kapitał, potencjalne roszczenia 3x kapitał/
...mbank przy tej aktualnej chorej pisowskiej antyniemieckiej nagonce "na krawendzi" potencjalne roszczenia = ...kapitałowi/
szczerze wątpię by nawet pisowski rząd był tak głupi i doprowadził do kolapsu sektora, gospoarki i w ostateczności ...siebie ...czy będziemy mieli jak u karguli i pawlaków - jeden jedynie słuszny bank ? ")))
https://www.nbp.pl/aktualnosci/wiadomosci_2022/bony_14IX.pdf W środku tygodnia banki ulokowały w bony NBP ponad 13 mld zł nadpłynności - skąd ona pochodzi? Po części to wypłaty 14tek emerytom, a druga część to "wakacje kredytowe" czyli niezapłacone raty. Tak oto nieoprocentowana gotówka w kasie banku staje się inwestycją na 6,75% rocznie .
Wczoraj banki ulokowały 182 mld zł w 7 dniowych bonach pieniężnych na 6,75% rocznie. Gdyby GNB miał w bonach od 3 do 4 mld zł, to daje ok 60 mln zł przychodów z odsetek kwartalnie.