ponad 100 mln przychodów w Q2 co jest rekordem, mnóstwo środków na koncie, w zasadzie brak zobowiązań krótkookresowych... ale sam wynik raczej nie powala...?
Z komentarza wynika, jakby faktycznie stal pociągnęła wynik w dół?
Dla mnie sprawa jest przedziwna. Przychody wskazują, że na ich usługi/towary jest ogromny popyt, ale prezes uparł się, żeby oferować je po kosztach. Sytuacja jest totalnie nie zrozumiała. Totalnie nie wiadomo o co chodzi. Wg przysłowia jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Nie zdziwie się jak przez najbliższe 3 miesiące ktoś dobrze poinformowany będzie skupował walory, a za 3 kwartał wyniki nagle staną się przedziwnie dobre.
Przychody są duże bo ceny paliwa poszły ostro do góry ,ale biznes przy takiej marzy do bani ,,nawet nie zarobili 1 zł na akcje przez pół roku . Wyglada na to ze przy blachach i domkach i fotowoltaika zaliczyli stratę .
Powinni ostro iść w fotowoltaikę, przy rosnących cenach energii to dobry kierunek rozwoju. Tylko sprawdzone markowe rozwiązania, oraz magazyny energii na tanich nie tylko w zakupie, ale serwisie aku ołowiowo kwasowych.
Kurs pokazuje co myślą inwestorzy. Najgorsza reakcja na wyniki od 2 lat? Gdy inne firmy wykorzystały pandemię na rozwój, Ekopol to zrobił .... na małych marżach przy okazji zostając z niesprzedanymi domkami. Fakty.
PV, przynajmniej do tej pory, nie miał być sposobem na zwiększenie dochodów (bezpośrednio), a stanowił element uatrakcyjnienia oferty mikrostacji. Przynajmniej tak to zapamiętałem.
Dobrze zapamiętałeś. Jednak zmieniające się realia rynkowe, powodują duże parcie na fotowoltaikę. Ja szczególnie bym obstawił magazyny energii (do przemyślenia dla Prezesa) i oczywiście po konsultacjach w tym zakresie. Moim zdaniem np taki magazyn 10kW na nowoczesnych bateriach li pol to koszt od 20-40 tys, drogie jest też serwisowanie i elektronika sterująca. Znacznie lepszym i tańszym nie tylko w zakupie jest magazyn ze sprawdzonymi przez dziesiątki lat aku ołowiowo zasadowymi, do ok 10kW potrzeba w przybliżeniu 8 aku 12v/100Ah, elektronika sterująca jest znacznie tańsza, odpada drogi servis, minus to pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane.