• Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~Kret [188.147.5.*]
    Skąd to podniesienie ceny ? 29 czerwca kupili 47 tys akcji po 7 zł tak mówi info. Ten zakup zobligował ich do zrobienia wezwania bo po nowelizacji jak ktoś ma pomiędzy 50 a 66 i dokupi musi robić wezwanie. Więc skąd wzięło się 8 zł nie było takich informacji cena początkowo miało być 7.73 według średnich . W międzyczasie nie było żadnej transakcji bo i liczby w zamiarze ogłoszenia wezwania a samym wezwaniu się zgadzają . Więc o co chodzi z tym 8 zł ? Rozumi to ktoś ? Druga kwestia że po zmianie przepisów oni kupując akcje doskonale wiedzieli że będą musieli zrobić wezwanie. Takie kupowanie po 1 procent akcji nie zmienia i nie zmieni układu sił są oni i są fundusze status qwo. Więc być może robią to po to żeby faktycznie kiedyś ta spółkę przejąć wyprowadzić .Nie zrobią tego bez funduszy kiedyś musi być to kluczowe zagranie . Tak myślę że może teraz są te sprzyjające okoliczności. 7 mln w kasie 7 wpadnie zaraz zasądzone. Oni dostaną napewno finansowanie na wezwanie od jakiegoś banku bo bank widzi zabezpieczenie w spółce . Więc czemu nie teraz jakieś godziwe ( choć na pewno nie będzie to godziwa cena ) podwyższenie ceny i koniec dziękujemy wszystkim wyprowadzamy z GPW wypalamy dywidendę spłacamy wierzyciela i koniec dalej idziemy sami. Myślę że zrobili by to kwestia oczekiwań funduszy i ochoty do zapłacenia tej ceny bo reszta się już nie liczy jak podniosą do poziomu akceptowanego przez fundusze to i drobni te swoje grosze sprzedadzą. Więc może to tym razem jest już zagrywka końcowa wszak jak nie dziś to kiedy ? Bo mogło by być też tak że oni wcale nie chcą wychodzić z GPW i płacić komuś za akcję jak i tak mają pełnię władzy ale po co kupowali by co chwilę nowe pakiety ? Więc ja kibicuje takiej pewnej miłej wiadomości w espi tydzień przed końcem wezwania . No ale się okaże nic na to póki co nie wskazuje . Fundusze oświadczenia też pewnie nie wydadzą bo ich postawa przy tej cenie jest oczywista. Ale kto wie co tam za kulisami się dzieje.
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~hk [185.92.250.*]
    Hurrra!!! Nareszcie rośnie, będzie gruuuba kasa!
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~spek [91.205.75.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~hk [185.92.250.*]
    Czekamy na 20 zł! Wtedy się sprzeda!
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~Ketchup [188.147.8.*]
    A wiesz że będzie delisting. Czyli wyjście z giełdy na podstawie uchwały walnego zgromadzenia ?
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~hk [109.196.156.*]
    Czyli zrobią przymusowy wykup i nikt nie będzie miał nic do powiedzenia?
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~widmo [83.144.69.*]
    żeby zrobić przymusowe, muszą osiągnąć 95%.

cena którą oferują jest zwyczajnie nieuczciwa. nikt normalny w biznesie nie patrzy na C/Z bo każda spółka, szczególnie taka, kontrolowana przez niewielką liczbę akcjonariuszy, optymalizuje się pdoatkowo, żeby zysku było jak najmniej.

Należy patrzeć na cena do EBITDA, i ten wskaźnik w arterii jest śmiesznie niski. mniej więcej połowa tego jak rynek wycenia takie biznesy.
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~Kret [188.147.4.*]
    Przymusowy wykup to co innego. Wezwanie które ogłaszają jest wezwaniem z artykułu 91 i jest tylko wymogiem prawnym żeby można było wyjść z giełdy na podstawie głosowania walnego zgromadzenia. Jaśniej mówiąc wyjście z giełdy i tyle zostajesz z akcjami ale sprzedajesz je na umowy cywilne. Oni na walnym muszą mieć 9/10 głosów żeby to przeszło i tyle będą mieć. Taka sama procedura jest była na wielu spółkach . Czasem ktoś to zaskarża ale tu nikt tego nie zrobi . A nawet jeśli to jest to proces kilka lat a kurs stanie w miejscu. Zrobili wcześniej zwykle wezwanie bo nie było szans na delisting. Wyszły fundusze mają 90 procent prawie i spokojnie mogą robić ta procedurę. Wezwanie jest tylko wymogiem formalnym oni nie muszą kupić ani jednej akcji a będą robić swoje czyli wycofywanie z giełdy po to żeby wyjść i po to żeby po wyjściu łatwiej było wycisnąć tych co zostali.
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~hk [83.4.58.*]
    To co lepiej zrobić, sprzedać czy czekać? Akcji mam mało, ale dawno temu kupiłem po 24 zł i trochę mi żal....
    Po 24!? No jak tyle siedzisz to już siedź do końca stracić już nie stracisz to co na wezwaniu to i tak uzyskasz . Różne były historie . Na Twoim miesiącu bym po prostu poczekał nawet poza giełda .
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~hk [109.196.156.*]
    Dzięki wielkie, pozdrawiam serdecznie!
    Jeszce tylko taka uwaga choć pewnie już to wiesz. Nie kupuje się spółek na debiucie . Oni wszyscy wtedy mają piękne słowa słodkie usta i wizję. Potem prawie zawsze jest tak samo. Teraz np kończy się wezwanie Berling debiut 10 lat temu 7 zł przez ten czas zarobili na akcję 7 zł nie wypłacali dywidendy. Więc co? Nic wezwanie po 4.5! Zl z laską podniesione na 7 czyli tyle ile na debiucie przypomnę że 7 zł na akcję w tym czasie zarobili na czysto a gdzie inflacja itd? Takich przykładów jest dziesiątki zawsze prawie zawsze jest podobnie. Więc raczej kupować trzeba spółki które chcą wyjść z giełdy niż wejść . Żeby wyjść czasem trzeba coś dorzucić jak właśnie na Berlingo czy tu w pierwszym wezwaniu. Prędzej się zarobi na spółkach które chcą wyjść i oferują niskie ceny wtedy w toku zdarzeń często można coś ugrać. Co tu dużo mówić ostatnio zpue cena 270 chcieli wyjść jest 390 . Gobarto podniosło cenę w wezwaniu bo chce skupić akcje Berling arteria alumetal to wszystko przykłady z ostatnich miesięcy. Nigdy nie dał bym moich pieniędzy komuś kto się chce spieniężyć na debiucie na giełdzie allegra pepca STS omijam z daleka . Oni wyceniają swoje firmy jak na giełdzie w Londynie a potem okazuje się taki że na giełdzie w Warszawie wycenia się wszystko inaczej
  • Re: Dlaczego 8 nie 7.73 ? Autor: ~hk [83.4.74.*]
    Świetnie ujęta istota giełdy! Byłem zbyt łatwowierny, nie tylko ja, znam jeszcze 2 ludzi, którzy umoczyli tak jak ja, tylko grubo większe pieniądze
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.249.132.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [212.103.48.*]
[x]
ARTERIA 0,00% 9,40 2023-04-20 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.