• Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: ~karol [5.172.237.*]
    wie ktoś?
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    pinindzy nima i ni bedzi - jak mawiał klasyk hrabia rostowski
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: ~lekarz [213.77.1.*]
    pieniądze biorą z pracy a nie z dodruku dla pijanego elektroratu PIS
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: glokoo [77.112.70.*]
    Od WZA to nikt nic nie wie na 100% i to jest powód dlaczego kurs spółki zaliczył taką zwałę. Zakładając pozytywny scenariusz, że prezes nie zamierza zdefraudować majątku spółki można przypuszczać, iż zysk z ubiegłego roku zostanie, a właściwie został wykorzystany na zatowarowanie w złoto. Obracanie własną kasą nic nie kosztuje w przeciwieństwie do linii kredytowych. To jest mój pogląd na sytuację, ale czy jest właściwy to być może przekonamy się po analizie raportu za IIQ.
    Oczywiście masz rację popieram i też tak myślę , Olewska chciała się nachapać jak każda baba byle świecidełko było.
    Jarosław porządny chłop i sprowadził ją na ziemię , bez kredytu i odsetek można kilka baniek zarobić i wtedy wydawać ........
    A Pan Jarosław w każdej chwili może zmienić zdanie, zwołać WZA i za zyski z I półrocza wypłacić zaliczkę w wysokości 20 zł = to co wtedy będzie "dobry Pan"
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: ~daw1985 [188.146.200.*]
    Też mam taką nadzieję. Zobaczymy co zamierza.
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: ~Jarosław [94.254.177.*]
    Był artykuł o zwiększonej sprzedaży i możliwym pobitym rekordzie.
    Obcokrajowcy sporo wykupują bo nie ma w PL takich limitów.
    Większą sprzedaż - większe zakupy.
    Dlatego taki myk z dywidenda.
    to co w końcu dobrze czy źle ????????? :-)
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: glokoo [77.112.8.*]
    Jeśli zysk poszedł na zatowarowanie to git ! Z punktu widzenia firmy nie ma nic lepszego niż inwestowanie we własny rozwój dający jeszcze większą możliwość generowania zysku. Ale przecież Znany Ty doskonale o tym wiesz ;)

Problem w tym, że o strategii firmy my Akcjonariat nie jesteśmy w ogóle informowani, a wręcz przeciwnie robieni jesteśmy w balona przez p. prezesa. Możemy snuć tylko przypuszczenia, a to nie o to chyba chodzi w prawidłowo i zdrowo zarządzanej spółce ?!

O wyniki spółki jestem spokojny, chociaż cholera wie jaki tam szturm Niemcy przeprowadzili na salony MNS ;) Kurs też wróci na swój poziom - kwestia czasu.
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: ~alebredzicie [83.3.102.*]
    Jakie zatowarowanie? wy ludzie widzieliscie ostatni raport ? oni juz sie zatowarowali pod korek, to jest jedna z wiekszych ryzyk tej spolki czy byla to wlasnie sluszna decyzja, bo ladowali w towar w magazyny jak zloto bylo na samych szczytach ( jak jakies leszcze inwestycyjne). Tak wiec zadnego wiecej towaru w magazynach to oni napewno nie potrzebuja, tu sie trzeba martwic o to czy faktycznie popyt bedzie tak duzy jak duzo maja zapasow juz teraz...
    leszcz to Ty jesteś i jeszcze wprowadzasz ludzi w błąd = leniwiec pospolity , któremu nie chce się przeanalizować raportu
    123 mln zapasów na koniec roku gdzie złoto średnio chodziło poniżej 1800 $
    w IQ 2022 zwiększyli zapasy tylko o 8 mln ale jak zrobili to na początku roku to spoko
    IIQ to kurs złota 1930 - 1830 tak więc średnio sprzedawali zapasy nabyte po 1800 plus bieżący kurs + marża III Q spadek poniżej 1800 $ i nie wypłaca D bo co robi znowu ładuje tanie złoto do wora a po miesiącu już wraca na 1800 $
    MISTRZOSTWO ŚWIATA PANIE JŻ.
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: glokoo [77.112.8.*]
    Patrz na raport całościowo, a nie wybiórczo. Ok zatowarowanie na koniec IQ niemalże 2 razy większe r/r. Ale czy nie widzisz, że zwiększyły się znacząco również obroty i przychody na spółce ??? Jedno pociąga drugie za sobą - nie uważasz ? Poza tym zapominasz chyba o kursie dolara i jego wpływu na wartość złota w kraju ?

Ja nie widzę ryzyka w wynikach spółki za II Q. Jestem przekonany, że będzie naprawdę dobrze. Obstawiam 8-10 mln zysku minimum.

Ryzyko stanowi dla mnie brak transparentności jeśli chodzi o zarządzanie, strategię prowadzenia spółki! Przez p prezesa spółka stała się niewiarygodna = ryzykowana zupełnie niepotrzebnie. Każdy z nas powinien wiedzieć jaki jest plan co do zysku z poprzedniego roku, a nie snuć przypuszczenia. Tyle w temacie ode mnie. Pozdrawiam

• Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: ~dex [87.239.222.*]
    Dowiesz sie z raportu za Q2 :)
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: ~Ann [77.252.207.*]
    Spójrzcie na inflację, mieszkania spadają, teraz tylko kruszce.
  • Re: Dlaczego taką niską dywidendę płacą? Autor: ~Ehu [31.61.177.*]
    Kiedy ten raport 13.08?
[x]
MENNICASK 1,08% 74,80 2025-11-07 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.