Nestmedic przyjął strategię na lata 2018-2023, która zakłada skumulowane przychody w tym okresie w przedziale 149-307 mln zł i uzyskanie marży EBITDA na koniec 2023 roku na poziomie 50-60 proc. - poinformowała notowana na NewConnect spółka. Zarząd planuje skoncentrować się m. in. na ekspansji międzynarodowej.
Przez 4 i pół roku nie potrafili wypracować zysku, czy jest ktoś kto uwierzy w realizację w/w prognozy w 10 %? Nie ma kompletnie żadnych przesłanek, które pozwoliłyby poważnie traktować takie zapowiedzi zarządu. Jestem w stanie przyjąć zakład o 1000$, dobra o 10000$, że "Skumulowane przychody w latach '18-'23 w przedziale 149-307 mln zł" się nie zrealizują. Ktoś da mi zarobić łatwe pieniądze? Może ktoś z zarządu?
mogę zrozumieć frustrację tych którzy inwestowali w NST po kilkanaście PLN dodatkowo biorąc pod uwagę znaczne rozwodnienie kapitału w międzyczasie, ale obecnie to jest inna spółka, inni ludzie, inny produkt, przywołana prognoza była opublikowana przez poprzedni zarząd i bazowała na poprzedniej wersji urządzenia, i żeby nie było wątpliwości to nie twierdzę że spółka odniesie sukces, tylko zwracam uwagę na znaczący postęp biznesowy w ostatnim okresie oraz na optymistyczny plan działań przedstawiany w mediach przez obecny Zarząd, jak pójdą wg planu to będzie tu można zarobić w ...uj
…a jak nie pójdą?
Żeby odnieść sukces trzeba mieć znacznie więcej njż urządzenie.
a. musi być rynek,
b. model biznesowy i strategia cenowa musi być adrkwatna do możliwości i potrzeb klientów docelowych,
c. ekonomika wynikająca z pkt b powyżej musi zapewniać trwałą rentowność
d. trzeba umieć dotrzeć do klientow docelowych z pfertą,
e. trzeba wypracować trwałe źródła przewag konkurencyjnych,
f. trzeba spełnić wymogi regulacyjne
g. trzeba mieć dostęp do finansowania rozwoju do momentu uzyskania trwałej rentowności.
Wszystko to wymaga kompetencji, dośwoadczenia i…reputacji.