Zgadzam sie z Tobą w 100% - sam robie dla siebie takie projekcje ale w relacji do paliwa, ktore kosztuje 7,2 za litr (bak paliwa 500zl) - wiec cala spolka warta jest 87.000 baków paliwa
Nie wiem ilu jest nas malych - powiedzmy ze 100 osob - a kazdy posiada min 1 auto w domu i tankuje je min raz w miesiacu - dzis 500zl nie stanowi juz kwoty przy ktorej warto sie zatrzymac.
Odejmujac pakiet Karbon i Porozumienia to na rynku zostaje okolo 900k wolnych akcji (z czego okolo 400k jest ciche - niw bylo ich nawet na walnym w 11.2021 - pozostale 300 kotrych nie bylo na wlanym to pewnie zapomniane stany posiadania)
Tak wiec okolo 15 tys bakow paliwa i w wolnym obrocie nie ma akcji...
PS niech kazdy robi z akcjami lub gotowka co uwaza za sluszne i dobre dla jego portfela
i jeszcze jedna uwaga do powyzszych wywodow i przelicznikow
- kazdy z nas (ja na pewno) pominal watek wartosci nabywczej pieniadza aby tylko zobrazowac jak wyceniana jest dzis cala spolka, jednak dokladajac ten dodatkowy parametr to wartosc fasing w zakresie wyceny rynkowej jest tansza o min dodatkowe 50%, bo zarowno chleb jak i paliwo podrozaly od roku po 100% a cena akcji fasingu dla niektorych pewnie z 15% (choc ja osobiscie uwazam ze nic nie podrozał)
Dnia 2022-07-28 o godz. 16:18 ~Tom napisał(a): > Widzę w arkuszu pojawiąjące się pakiety 532sztuk na S. To animatora czy ktoś wychodzi z inwestycji? ;)
Kupując miesięcznie akcje za 500 zł (ok. 30 sztuk) daje to wg założeń: 100 osób * 30 akcji * 12 miesięcy = 36 000 akcji. Jest to 1,16% wszystkich akcji. W tym tempie to za 8 lat coś zrobimy/zmienimy w spółce. W moim biurze 5 zł prowizji płacę od transakcji o wartości 1 450 zł, jest to dziś ok. 100 akcji. Przy tej liczbie kupowanych akcji przez rok 100 osób kupiłoby ok. 100 000 akcji.