No nie wiem jak kogeneracja ale PeP jest zarobiony i to grubo. A kupujemy przyszłość więc interesuje mnie 2023-2025 - czy będzie taniej. No raczej nie.
Przyglądam się PEP ale wg stooq CZ jest ok 18. Dla Onde jest 12. Stąd Onde mam a PEP jeszcze nie, chociaż czekam na korektę i może kupię . Bumech ma też ciekawy CZ
Pani Marto, tj forum dt spółki zajmującej się wytwarzaniem prądu z wiatru a tutaj mieliśmy takie wzrosty r/r, że historyczne c/z wymagają parokrotnego przewaluowania.
Normalny, wiarygodny c/z zobaczymy dopiero w kwietniu przyszłego roku po Q1 z historycznie największą wietrznoscią.
Jesli głównym problemem na rynku jest inflacja, to jaka jest lepsza inwestycja obecnie niż w spolke-beneficjenta która wytwarza wlaśnie czynnik który tą inflacje powoduje? (Energię)
Konkurencji tu nie ma żadnej gdyż spolki SP są obarczone działalnością misyjną, więc przed wyborami trzeba się trzymać z daleka. Czort ich tam wie co naobiecują :D
Poczytaj o ustawie 10H i o tym, że Onde jest pionierem w budowie farm wiatrowych.
Np tu:
https://gramwzielone.pl/energia-wiatrowa/107265/onde-zbuduje-farme-wiatrowa-dla-polenergii
Giełda już wyceniła kompetencje i wiarygodność tej firmy. Gdyby to ONDE zlecało Polenergii zbudowanie wiatraków, to wtedy można byłoby mówić o zaangażowaniu ONDE w OZE. ONDE to jedno wielki nieporozumienie, żałuję, że przed IPO nie zorientowałem się co to za firma, ale lepiej późno niż wcale.