Kupuje 1000 szt akcji po 36pln .Co roku mam dywidendę 2.7 pln co daje 10800 pln brutto. Za tą kasę kupuję obligacje rok 2022-2023 6% to jest 2160 pln 2023-2024 16% -5760 2024-2025 2025-2026 4% razem 8% -2880 razem 10800 pln brutto . Remis z tym że średnioroczna cena akcji z 10 lat wynosi 41,6651pln . Czyli jak będzie a będzie 40pln to jestem przy sprzedaży kolejne 4000 tysiące do przodu. Obligacje 10800 akcje 14800 :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Matematyka dla intelektualisty : nie dodawaj co chcesz, obligacje możesz sprzedać gdy inflacja występuje, a w przyszłym roku dywidenda max 2 zł :)))))
W 2023 wątpię żeby była większa niż 2,5 także blawo blawo. Remis porównając akcje - ryzykowny papier vs obligacje skarbowe papier bez ryzyka. JESTES GENIUSZEM
Ty wiesz leszcz że znając zalozmy prognozę na 2024 że inflacja ma być niższa chociaż oni nie potrafią oszacować tej co będzie za miesiąc a dopiero za kilka lat to możesz sprzedać i w ujęciu 2 letnim gpw jest słabe i się nie oszukuj
Jesteś manipulant bo podałem dwie prognozy a w jednej z nich to opinia 30 ekonomistów :))))))))))))) Obligacje zawsze można sprzedać . Nie dodałeś cwaniaku że to koszt 0.70 pln a przy 1000 sztuk to 700 pln :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
To zależy jakie obligacje, nie muszą być SP, ja kupiłem obligi KGH, i nam 8.42% w pierwszym okresie odsetkowym, za pół roku wypłatę i reinwestycję i bez ryzyka zmiany kursu.
ten post pokazał jakim mądralom jesteś, w ciągu 2 lat ogrona przewaga bezpiecznych obligacji, w kolejnych mozesz sprzedać odkupic tanie gpw. Dywidenda 2,7 to moze dopiero w 2024. brawo brawo brawo
%W zależności od biura maklerskiego to koszt 0.13% do 0.39% Jeśli te akcje będę miał w IKE TO NIE ZAPŁACĘ PODATKU OD DYWIDENDY 19%:))))))))))))))))))))
Napiszę tak .Dlaczego ogólnie trzymam akcje (kiedyś miałem akcje 17 spółek ) .Po pierwsze to było moje młodzieńcze marzenie posiadać akcje wtedy jak giełda w Polsce ruszała śledziłem notowania na telegazecie i zapisywałem notowania .Bardzo chciałem mieć Wedla EB niestety później zostały wycofane z giełdy .Po drugie zawsze wybierałem spółki dywidendowe bo po kilku latach akcje ma się za darmo .Co do GPW czekamy na skończenie wojny wtedy rynek ruszy .Po trzecie nie piszę o spółkach których nie mam a tutaj widzę że piszą Ci co nie mają a najwięcej gadają .Kup zapomnij pobieraj dywidendy