Kolejny proces arbitrażowy się szykuje. Ja rozumiem ciężką sytuację kredytobiorców ale to co robią nasze władze to nieporozumienie . Jestem za tym żeby Polska ewentualny proces przegrała. Jak można tak arbitralnie mieszać się gospodarki . Stwierdzili sobie że ten a ten może nie płacić temu a temu przez określoną liczbę miesiecy. Potem wyjdzie taki Morawiecki i zaprasza zagraniczne podmioty do inwestowania w Polsce. Po co inwestować w Polsce jak regulator stwierdzi że nie klient nie musi płacić rat , regulator stwierdzi że zabieramy koncesję ( przykład arbitrażu i firmy greenex). , I co ma taki inwestor zrobić isc do sądu który tak samo jest pod państwowym butem ? Po co tu inwestować w takim kraju. Takie samo ryzyko jak inwestować na Ukrainie .
Hahahaah arbitraz, stary nie wiesz o czym mowisz. Uwierz mi do tego banku wejdzie KNF i zrobia kontrole w departamentach i zobaczysz co bedzie sie dzialo w najblizszych 2 latach... ten bank lamie procedury bankowe oraz prawa pracownicze ( PIP)
Ale nie chodzi o to nie o tym napisałem. Mamy KGHM kupił złoża w Chile mamy PGNiG też mają udziały w Norwegii w złożach Niech by polski bank kupił jakiś nie wiem Litewski bank . I tak Litwa wprowadza jakieś sobie przepisy i ten bank musi nagle ponieść straty, albo Norwegia wprowadza dodatkowy podatek od kopalin i PGNiG robi stratę na tej swojej inwestycji. Tu to całe towarzystwo prorządowe by się rolozpisywalo jakie to obrzydliwe i niesprawiedliwe. Chodzi o klimat inwestycji. Możesz sobie nie lubieć jakiegoś kapitału czy to niemieckiego czy amerykańskiego mozesz sobie twierdzić że poradzimy sobie sami ale szybko się przekonasz że byłeś w błędzie. Myślisz że dlaczego złotówka z forintem to najsłabsze waluty w tej chwili na świecie ! Tak nawet od hrywny rubla czy tureckiej liry nie wspomnę o Koninie czeskiej czy innych walut w podobnych krajach. Właśnie dlatego że tak działają podobnie i Węgry i nasi i kapitał musi się wycofać z tak nieprzyjaznych krajów.
Szukają kapitału na farmy na morzu PGE Orlen szukają partnerów i kto będzie udostępniał kapitał jak za 2 3 lata jak zostaną u władzy odmieni im się bo znowu trzeba będzie wyciągnąć pieniadze na obietnice , regulator pozmienia zasady gry powiedzą że biznesmeni muszą się teraz podzielić bo mają za dużo ,i kto będzie chciał współpracować z nami ? Węgry ?
Dnia 2022-07-15 o godz. 17:45 ~Komornik napisał(a): > Dzisiaj nie brakuje kapitalu na tego typu projekty. Jest kolejka bankow do finansowania farm morskich. Kolejka ! > > > > Mbank to zaden partner dla orlenu, nie wiesz o czym piszesz. > > > > Orlen sie finansuje w londynie a nie w mikro bankach typu mbank. > > > > Nie ta liga. > > > > Orlen moglby kupic 10 takich smiesznych commerzbankow jakby chcial...
W Polsce nie ma banku, który mógłby finansować takiego molocha jak Orlen. Zobaczymy jak powstanie ten czebol skąd weźmie kapitał nawet PKO BP jest za mały na taką skalę działalności.