Spółeczke wyceniamy standardowo z EBITDA i teraz paczamy jak to wygląda po europie i mamy 15xEbitda mniej więcej na wycenie porównawczej. I teraz za 2022 powinno być 600 mln Ebitda za 2023 około 700 mln Ebitda i jak wejdą wiotroki na offshkre mamy przełamanie 200 zł za akcję i tak wygląda to w skrócie. To co piszą naganiacze jest prawda to jest dobra spoleczka.
Mareczku, to trzeba na spokojnie. Aczkolwiek może się pojawić efekt trzycyfrowki. Ja kółek nie planuje. Jak mi się mocno na zielono procenciki świecą, to po prostu śpię spokojniej. Czeka nas przerzucanie kapitału z SSP po słowach miłościwie nam panującego, także usiąść wygodnie, zapiąć pasy i czekać na morskie farmy wiatrowe :)
A MFW to już jest inna liga (liga mistrzów) i kapitalizacja pep na poziomie ok 30 mld zł co przy kolejnej emisji pod MFW (pewnie dobijemy do 100 mln akcji) da nam ok 300 zł/akcja. Realne?! Moim zdaniem tak ale jest jeden warunek... DK i BIF nie mogą nas wyleszczyć z papiera!! A tego się niestety obawiam:/ No ale nic, pożyjemy zobaczymy. Na ten moment mamy setkę i jest spoko:) Prąd drożeje, farmy się budują, kasa na inwestycje jest, złagodzenie 10h już na horyzoncie wiec w tym i przyszłym roku powinno być dobrze:)
Czytałem i Strategia 2024 tez do aktualizacji bo trwałe straciła ważność... Oni choćby mocno się starali nie zrobią 400 mln Ebitda... Tutaj na luźno będzie z 800mln za trzy lata. Zabezpieczaja produkcję energii na takich poziomach cenowych że szok.
Czy drobnych wykoleguja ? Rodzinka jest znana z chwytów poniżej pasa a tutaj był tego dobry przykład wiele razy.
Wg mnie nie ma na to żadnych szans inwestorzy są coraz bardziej nastawieni na sektor energetyczny widzą jego potencjał i dodatkowo widać ze Fundy lecą z drobnymi. Jeszcze rok temu gdzie los był niepewny i brakowało dobre sentymentu mogli próbować... Obecnie to gra toczy się o kosmiczny wzrost
Żaden fund nie odda teraz tych akcji. Otoczenie się zmieniło i zmieniła się też nasza sytuacja, jako drobnych. Fundy muszą teraz szukać rodzynkow na giełdzie i jak już takiego mają, to łatwo się go nie pozbędą