Po tegorocznych wynikach q1 oraz informacji z dzisiejszych aktualności na temat wpływu dywidend z Frozena i Ultimate wiadomo że bez uwzględnienia bieżących zysków za drugi kwartał dywidenda wynosi obecnie minimum 8,73 zł. Po raporcie q2 będzie znana jej dokładna wysokość za pierwsze 6 miesięcy (pewnie powyżej 10 zl).
W Q3 dojdzie z dywidend od BCH i GO dodatkowe 0,63 grosze (netto) co daje 9,36 zł bez wyników operacyjnych 3 kwartałów w tym roku. To z kolei daje sumaryczną (pewną) dywidendę na poziomie 55,65 zł od początku historii spółki na giełdzie (oczywiście będzie więcej). IPO PLW było w październiku 2016 roku po 52 zł czyli ktoś kto kupił wtedy akcje i trzyma nadal całość zainwestowanego kapitału odzyska w przyszłym roku w postaci dywidendy a dzieki rozwojowi spółki (wiem, że tworzona jest narracja, że skoro wypłacają tyle dywidendy to nie mają pomysłu na rozwój i tutaj zachęcam zawsze do sprawdzania corocznego poziomu zysków operacyjnych) ma teraz ekstra 304 zł. W ciągu sześciu lat jego kapitał powiększył się więc sześciokrotnie. Właśnie dlatego opłaca się być inwestorem długoterminowym PLW. Czy to koniec rozwoju? Jesteśmy rok przed sequelem bezsprzecznie największego hitu w historii spółki czyli HF2 (nie wspominając nawet o kilku innych istotnych sequelach a także całej masie innych gier). Back catalogue to niekończąca się powiększać ogromna kula która dzieki swojej stale rosnącej masie rozpędza się coraz bardziej. Ja tymczasem biorę sie za podliczanie czerwca i moich szacunków zysku EBIT za Q2. P.s. mały spoiler - jest lepiej niż rok temu :)
Wysoka sprzedaz back catalogu na pewno na plus ale ja osobiscie kiedy kupowalem plw w 2018 liczylem na wieksza ilosc hitow typu hf cms w kolejnych latach. Nie zmienia to faktu ze plw potrafi robic swietny biznes a liczby to potwierdzaja. Po krotkiej przerwie jestem ciagle z wami :)
Bufet ja też na to liczyłem ale jakby tak faktycznie było, że co roku jedna gra na miarę HF czy CMSa to tak szczerze byłby tutaj teraz kosmos. Co kwartał okolice 100 mln EBIT i numer 1 polskiego gamingu. Możę jednak zbyt dużo oczekujemy? A kto wie może za kolejne kilka lat tak właśnie rzeczywiscie będzie :) Ja mam obecnie dwóch kandydatów na potencjalne nowe hity - Uboat full i niespodziewanie ... Infection Free Zone. Tak mi wychodzi patrząc na to ilu ludzi każdą informację na temat tych gier komentuje i lajkuje. Oczywiście poza pewniakami typu sequele HF i Cookinga.
najważniejsze, że spółka nie posiada zadłużenia, firmy zadłużone mogą nie udźwignąć spałaty zadłużenia przy wysokim oprocentowaniu kredytów PLW będzie grane W czwartek Główny Urząd Statystyczny podał, że inflacja w czerwcu wyniosła 15,6 proc. rok do roku. Oznacza to, że w Polsce inflacja jest najwyższa od 1997 roku.
Mario, uwazam, ze nadal mozliwe jest wynajdowanie przez PLW co najmniej 2-3 hitow co rok, ba - przy tych zdolnosciach developerskich (>100 spolek zaleznych) oraz co raz wiekszym doswiadczeniu szanse rosna z roku na rok. Ale mam wrazenie, ze musi sie cos wydarzyc o czym jeszcze nie wiemy, zeby PLW weszlo na ta droge np. odkrycie nowego bardziej perspektywicznego i latwiejszego (mniej konkurencji?) gatunku gier na ktorym sie skupi PLW, wypracowanie efektywniejszego marketingu, szybszy/sprawniejszy proces ksztalcenia developerow, moze lepsze mozliwosci cross promowania tytulow (przywrocenie notyfikacji mejlowych) lub inna funkcjonalnosc na Steam? Jakis czas temu sadzilem, ze tym czynnikiem prowzrostowym bedzie PWAY.
A moze poprostu trzeba czasu zeby ta masa spolek zaczela funkcjonowac na wyzszym pulapie niz to jest obecnie?
Na pewno jasno okreslone zasady prowadzenia biznesu przez prezesa daja duzo co widac po zdrowych fundamentach PLW oraz niesamowitej rentownosci ale z drugiej strony jego elastycznosc i otwartosc na nowe pomysly i modyfikacje swoich zalozen biznesowych bedakrytyczne dla przyszlosci spolki.