• Merytoryczne pytanie Autor: ~MW [31.61.237.*]
    Wątek pojawia się co jakiś czas. Mam pytanie, na ile według Was jest prawdopodobny przymusowy wykup i ściągnięcie spółki?
    Ostatnio sporo poszperałem i znalazłem następujące informacje:

1) Malezja, która ma być oknem na potężny rynek Azjatycki jest ukończona w ok.40-50% (swoją drogą raporty informują o tym zdawkowo, ale informacje znalazłem na niemieckiej stronie PCC SE);
    2) Inwestycje w Płocku i Brzegu są realizowane;
    3) Zysk netto bardzo dynamicznie rośnie;
    4) Współczynnik c/z jest śmieszny.
    5) Grupa PCC ściągnęła z giełdy PCC Intermodal. Czy ktoś ma informacje na ten temat? Podobno zrobili to szybko i z zaskoczenia?

Ja jestem inwestorem na bardzo długi termin. Niski kurs, pod warunkiem takiego rozwoju mi nie przeszkadza - im taniej kupię tym większy potencjalny zysk. Niektórzy uważają, że kurs jest sterowany. Ja tego nie wiem, ale jak patrzę na kurs CD Projektu w latach 1995-2013 to przez wiele lat szorował po dnie.

Jakie jest Wasze zdanie w tych kwestiach?
    P.S. Ja przyznaję, że w ostatnich miesiącach mam poczucie, że wyniki są zbyt dobre proporcjonalnie do kursu.

• Re: Merytoryczne pytanie Autor: ~Twardy [31.60.98.*]
    Jeśli mieliby zdjąć z GPW ,to dopiero po inwestycjach ( firma potrzebuje dużego finansowania). Jeśli miałbym obstawiać, to bardziej bym stawiał na sprzedaż akcji jakiemuś funduszowi lub nową emisję.
    Pamiętaj, że dużo akcji jest też zastawionych i to praktycznie na tę chwilę całkowicie eliminuje wykup przymusowy. A dodatkowo nowe obligacje będą emitowane ( ciekawe jakie oprocentowanie będzie). Obecne obligacje są na rentowności 9%!
  • Re: Merytoryczne pytanie Autor: ~pcc [193.41.231.*]
    Dnia 2022-06-27 o godz. 07:49 ~Twardy napisał(a):
    > Pamiętaj, że dużo akcji jest też zastawionych i to praktycznie na tę chwilę całkowicie eliminuje wykup przymusowy. A dodatkowo nowe obligacje będą emitowane ( ciekawe jakie oprocentowanie będzie). Obecne obligacje są na rentowności 9%!

a co ma wspólnego zastawienie akcji do przymusowego wykupu ? - NIC, jeśli głosów nie przeniosło się na zastawnika
    ważne jest ile ma się głosów w spółce (pow 95%)
    PCC nie ma teraz samodzielnie, ale z zarządem w porozumieniu już jest pewnie blisko progu
    cena wykupu nie będzie wyższa niż cena zakupów z ostanich 12 mies przez zarząd (jakieś 2,8 zł) chyba, że ci odsprzedadzą PCC taniej, wtedy średnie, które nieznacznie przekraczają 2,5

pozostawanie PCCE na giełdzie nic nie daje, obligacje mogą emitować będąc nawet spółką zoo
  • Re: Merytoryczne pytanie Autor: ~Twardy [31.60.83.*]
    Poza GPW, jest niesamowicie ciężko przydzielić obligacje na kilkadziesiąt dobrych mln. (brak prostej komunikacji z inwestorami). Tu nie jest mowa o jednym, czy dwóch mln.) A dodatkowo zastawione akcje trzeba wykupić po dużo wyższej cenie niż obecnie jest (zobacz po ile poszedł zastaw).
    Jeśli wykup, to tylko po instalacjach, czyli za kilka dobrych lat. Firma potrzebuje taniego pieniądza, więc tylko obligacje, kolejne zastawy lub sprzedaż akcji funduszowi. W tej chwili nie opłaca się robić wezwania.
    Jak dobrze pamiętam to zastawy poszły na około 150 mln
  • Re: Merytoryczne pytanie Autor: ~pcc [195.234.141.*]
    Dnia 2022-07-01 o godz. 12:15 ~Twardy napisał(a):
    > Poza GPW, jest niesamowicie ciężko przydzielić obligacje na kilkadziesiąt dobrych mln. (brak prostej komunikacji z inwestorami). Tu nie jest mowa o jednym, czy dwóch mln.) A dodatkowo zastawione akcje trzeba wykupić po dużo wyższej cenie niż obecnie jest (zobacz po ile poszedł zastaw).
    > > Jeśli wykup, to tylko po instalacjach, czyli za kilka dobrych lat. Firma potrzebuje taniego pieniądza, więc tylko obligacje, kolejne zastawy lub sprzedaż akcji funduszowi. W tej chwili nie opłaca się robić wezwania.

co do obligacji, to obecność akcji na GPW może pomaga, ale raczej w niewielkim stopniu (na ostatniej serii nadsubskrypcja 3x). Najwyżej nie weźmie ich detal a fundusze, jeśli będą na dobrych warunkach.
    Zastawionych akcji nie trzeba "wykupować" po jakiejkolwiek cenie (wyższej czy niższej niż teraz). Zabezpieczają one pożyczki/kredyty wzięte przez głównego akcjonariusza i jeśli spłaci kredyt, to akcje mu po prostu z zastawu zwolnią. Jedynie w umowie z bankiem może być zastrzeżenie, że spółka (PCCE) musi być notowana na GPW (jedyny argument za utrzymaniem notowań).
    Po co czekać z wykupem i utrzymywać spółkę z takim FF na giełdzie, spełniając wszystkie wymogi regulacyjne ?

Kolejny argument za squeezeout to ostatnie zakupy PCC Chemicals przez cały tydzień, co by oznaczało, że bardzo niewiele brakuje do 95%, a trzeba jeszce poprawić płynność żeby przekroczyć 1% obrotu w ostatnich 6 miesiącach i nie brać biegłego do wyceny.
    Oczekiwałbym za kilka dni informacji o przekroczeniu 95%, a za kolejne 3 tygodnie SO
    Ok. Rozważania co do zdjęcia bardzo merytoryczne. A myślałeś jeszcze o ponownym połączeniu exola i Rokity. W sumie i tak prezes ten sam...
  • Re: Merytoryczne pytanie Autor: ~Tomasz [37.30.108.*]
    Połączenie obu spółek generowałoby oszczędności. Jeden zarząd, księgowość, kadry, marketing, planowanie, laboratoria. W planach wspólne inwestycje, a połączenie gwarantuje lepszą pozycję negocjacyjną o nowe środki finansowe. Nawet po połączeniu Właściciel miałby pełną kontrolę nad nową spółką i po ostatniej nowelizacji przepisów mógłby ją ściągnąć z giełdy..Myślę, że to idzie kierunku połączenia obu spółek.
  • Re: Merytoryczne pytanie Autor: ~pcc [195.234.141.*]
    Dnia 2022-07-04 o godz. 10:40 ~Twardy napisał(a):
    > Ok. Rozważania co do zdjęcia bardzo merytoryczne. A myślałeś jeszcze o ponownym połączeniu exola i Rokity. W sumie i tak prezes ten sam...

pewnie różne inne poza SO scenariusze są możliwe
    mnie zastanawia tylko:
    dlaczego w tym roku wypłacono tak mała dywidendę ?
    dlaczego główny akcjonariusz nagle dokupuje akcji (dawno już tego nie robił) ?
    poczekamy, zobaczymy :-)
    Z tą dywidendą, to nie tak do końca.
    Nie chcę wprowadzać w błąd, ale kiedyś na walnym określi wysokość dywidendy w okolicach 5-6% do kursu. Więc by się mniej więcej zgadzało. I w sumie wyjaśniłoby się trzymanie kursu...
    Pogrzebie dla pewności
    Co by nie było będzie opłacalna inwestycja w exola
  • Re: Merytoryczne pytanie Autor: ~MW [31.61.235.*]
    Twardy dzięki.
  • Re: Merytoryczne pytanie Autor: ~Arthurius [195.182.49.*]
    Emisja również nie byłaby głupim pomysłem. Jeśli biznes się rozwija, chętni się znajdą. Spójrzcie na PEP i potężną emisję pod morskie farmy wiatrowe. Kurs po chwilowym spadku do 60 zł już powrócił na 90 zł.
[x]
PCCEXOL 0,99% 2,05 2026-04-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.