W najbliższym czasie cena ropy, gazu i węgla będą spadać, bo UE znajdzie sobie nowych dostawców, to kwestia najbliższych miesięcy. Prąd z węgla, ropy i gazu nie będzie już bee, opłaty za CO2 zostaną zawieszone do końca wojny i prąd z OZE będzie musiał konkurować cenowo z tańszą produkcją z tradycyjnych źródeł.
Czyli mówisz że sprowadzanie surowców z najodleglejszych zakątków świata po kosmicznych cenach transportu i kosmicznych cenach zakupu bo wszyscy w europie szukają surowców spowoduje że akurat Polsce uda się kupić tanio ?? to akurat zabawne.
Koszty pracy górników w górę, szyby w Polsce coraz głębsze i coraz trudniejsze wydobycie plus ciągle CAPEX na rozwój i ściany wydobywcze. Stare elektrownie węglowe tzw. 200 które mają już nawet po 50 lat zaraz się rozsypią ;) wygaszanie planowane na 2025 r. dodatkowo zużycie energii w Polsce będzie rosło zatem żeby wypełnić lukę nowe moce muszą przybywać. Elektrowni na węgiel już nie wybudujesz, na gaz się nie opłaca. Atom to jest ratunek ale to jest pieśń przyszłości
Nikt nie zapowiada reformy co2 wręcz przeciwnie Urszula stwierdziła że nie ma manipulacji na rynku ;)
Życzeniowe myślenie. Jeżeli masz jakieś konkretne argumenty proszę napisz. Ewentualnie może źródło z KE o zawieszeniu CO2 ?
Dnia 2022-06-23 o godz. 09:44 ~iNFO napisał(a): > Czyli mówisz że sprowadzanie surowców z najodleglejszych zakątków świata po kosmicznych cenach transportu i kosmicznych cenach zakupu bo wszyscy w europie szukają surowców spowoduje że akurat Polsce uda się kupić tanio ?? to akurat zabawne.
Tak uważam, może się jeszcze okazać, że za rok energia w UE będzie tańsza niż przed wojną.
> Stare elektrownie węglowe tzw. 200 które mają już nawet po 50 lat zaraz się rozsypią ;) wygaszanie planowane na 2025 r. dodatkowo zużycie energii w Polsce będzie rosło zatem żeby wypełnić lukę nowe moce muszą przybywać.
Uważam, że jak będzie taka potrzeba to kilka nowych ekspertyz i nagle okaże się, że te elektrownie jeszcze parę lat bez problemu mogą pracować.
Poza tym idą wybory, jeśli egzekutywa partii stwierdzi, że przegrana pani K. korzystnie wpłynie na zwiększenie elektoratu wyborczego to Jeronimo może okazać się przypadkowym benificjentem dużej kasy, z racji tylko tego, że znalazło się ono w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze.
Musimy bazować na jakiś twardych faktach i danych. Bo takie życzeniowe myślenie to ja mogę napisac że zaraz będą ekspertyzy że od 2023 ma wiać z prędkością 50 km/h przez cały rok i wiatraki korzystając merit order wyprą całą energetykę konwencjonalną.... która upadnie.
Elektrownie na węgiel są stare i drogie w utrzymaniu, mają małą sprawność i tego żadna ekspertyza nie zmieni nawet jak je pomalują na zielono to nie wydłużą ich żywotności.
Kontrakty na TGE jednoznacznie wskazują że firmy zabezpieczają się na dostawy prądu na 2023 na ekstremalnie wysokich poziomach i takie coś ofertuje cały rynek.
Publiczne grupy zakupowe organizowane przez Miasta dla dostaw prądu do urzędów, oświetlania w mieście ulic, tramwajów itd. płaczą po mediach że oferty składane przez PGE, Tauron, Enea są tak wysokie że oni musza podnosić ceny biletów i podatków lokalnych bo nie ujadą z takimi podwyzkami. Oznacza to że takie kontrakty są podpisywane i obarczone karami. Ceny nie spadną bo węgla nie ma i nie będzie w takiej ilości jakiej życzyłby sobie tego rynek.
Poza tym mega trendy są takie że wszystko idzie w zielone i ekologiczne spytaj młode pokolenie jak widzi żywność, energię i przyszłość związaną z dbaniem o środowisko. To są nowi wyborcy ich nie interesuje że jest drogo i tak ich na nic nie będzie stać.
TO WSZYSTKO CO PISZESZ, JEST FAJNE, I CIEKAWE, ALE CONAJMNIEJ NA 15 LAT TEMU. OSOBIŚCIE WIDZIAŁ BYM DUŻĄ ROLĘ PEP, ALE W TECNOLOGII CONAJMNIEJ TAK O 20 LAT DO PRZODU. ROSJA CHCE KASY ZA SUROWCE ENERGETYCZNE. A POLITYCZNIE, TO NIE CHCE BY ROSJĘ PO ŁASCE PRZYJMOWANO DO UE. ROSJA POKAZUJE ŻE UE MOGŁA BY SIĘ RACZEJ PRZYŁĄCZYĆ DO ROSJI. A JAK ROSJA ZACZĘŁA TAKĄ GRĘ, TO EUROPA ZOSTANIE BEZ OGRZEWANIA W ZIMIE. TU ZMIENIŁO BY SYTUACJĘ TYLKO TECHNOLOGICZNE OPRACOWANIE SYSTEMU WODOROWGO, CZY NAWET PODZIEMNE GAZOWANIE WĘGLA, LUB SYSTEMY ENERGII GRAWITACYJNO MAGNETYCZNEJ. BYŁEM W PZL KIEROWNIKIEM TECHNOLOGICZNEGO AGS3, I BYŁY JUŻ WPROWADZANE TE TECHNOLOGIE, JARUZELSKI NACISKAŁ, A JEDNAK ZAMKNIĘTO KASĘ, A DZIŚ PO 32 LATACH MONDRE KACZORY, ZA TAKĄ KASĘ ZBUDOWAŁY TERMINAL GAZOWY I GAZOCIĄG. A JAK TO BYŁO W "LIST DO HRABIEGO" " W PIERWSZYM ETAPIE ZLIKWIDOWANO KROWY BO WSZYSCY MYŚLELI ŻE MLEKO TO DAJE MLECZARNIA". A KACZORY MYŚLAŁY ŻE GAZ DAJE TERMINAL, PRZY GŁUPY RZĄDZĄ. TYLKO KASY NA GAZ W RP NIE STARCZY.
Ale Mazur przecież nie jest tak źle bo rozwijają w PEP projekty wodorowe. - W 2021 roku zmodyfikowali turbiny gazowe do współspalania 10% wodoru - są w 2 dolinach wodorowych tutaj też dotacje zawitają - na śląsku rozwijają projekt ogromnego magazynu wodoru za 1 MLD PLN
Wg mnie, nie ma co wychodzić przed szereg z własną kasą jak teraz wszyscy czekają na kasę z UE żeby ruszyć. Do KPO zgłosili projekt wodorowy i też trwa notyfikacja wniosku w KE.
CZY MAM AKCJE PEP? MIAŁEM MIEĆ 5,1% ALE NIE DOSTAŁEM, A SZKODA, BO WAŻNE SĄ PIENIĄDZE DOTUJĄCE TE TECHNOLOGIE, ALE JESZCZE WAŻNIEJSI SĄ SPECJALIŚCI ZNANI W UE Z TYCH TECHNOLOGII Z DUŻYM DOŚWIADCZENIEM, TO GWARANTUJE, ŻE MOŻNA POMIJAĆ PRÓBY TECHNOLOGICZNE, KTÓRE BYŁY NIESKUTECZNE. A TO OSZCZĘDZA JAKIEŚ 90% KAPITAŁU I POZWALA SKUPIĆ SIĘ NA WŁAŚCIWYCH KIERUNKACH. ZAOSZCZĘDZAJĄC WIELE LAT W DOJŚCIU DO SUKCESU.
JA ZNAŁEM JANA TYLE LAT PAWIE ILE MIAŁ, ALE DOMINIKA TO NIE JAN, JAN WOLAŁ MIEĆ W SPÓŁCE TECHNOLOGÓW Z NAJWYŻSZEJ PÓŁKI I OBARCZONYCH AKCJAMI DANEJ SPÓŁKI, TAK BY WARTOŚĆ AKCJI DECYDOWAŁA O ZAANGARZOWANIU ANALITYKA TECHNOLOGII OZE. NO ALE JA JANA ZNAŁEM TYLE LAT, ŻE SPOSOBOWI PROWADZENIA PEP PRZEZ DOMINIKĘ NIE ODMÓWIĘ. JESTEM ZAWSZE GOTÓW PRACOWAĆ DLA DOMINIKI, ZA ODPOWIEDNIE WYNAGRODZENIE. I TO ŻE JAN UWAŻAŁ INACZEJ W ZWIĄZKU ZE MNĄ ANALITYKIEM, TO TRUDNO. JA MOGĘ WNIEŚĆ DO SPÓŁKI TECHNOLOGIĘ, ALE NIE ZA DARMO.
POPYT PRZY TAKICH OBROTACH? ALE JA LUBIĘ PANIĄ PREZES RADY NADZORCZEJ, DOMINIKĘ KULCZYK. JA WOLAŁ BYM ROZMAWIAĆ Z PANIĄ DOMINIKĄ, BO WIEM ŻE GDYBYM WSZEDŁ DO WYSOKOTECHNOLOGICZNEGO WYDZIAŁU PEP, JAKO KIEROWNIK, CZY DYREKTOR LEPIEJ. TO PEP SCHODZIŁ BY JAK ŚWIEŻE BUŁECZKI NA GPW PO 850 ZŁ. ZAWSZE MOŻNA SZANOWNA PANI DOMINIKO SPRÓBOWAĆ. JAK ZAREAGUJE USA, RFN, ROSJA, CHINY. A KANADA DZIAŁAŁA W PZL RZESZÓW I WYKUPILI WSK PZL RZESZÓW, A CHIŃCZYCY WYKUPILI ZELMER RZESZÓW. BEZ SENSU TEGO NIE ROBILI, BY WYWALIĆ KASĘ? CZEGOŚ OCZEKIWALI, A TO COŚ MOŻE PANI DOMINIKA IM DAĆ, JAK ROBIŁ BYM TO CZEGO TAM NIE ZNALEŹLI. TAM BYŁEM KIEROWNIKIEM WYSOKOTECHNOLOGICZNEGO WYDZIAŁU PZL WSK AGS3.