I tym razem kolegi nie było już w Bogdance na ZWZ. Nie było też Połańca - wy razem 600k - sporo. Ktoś to wziął, nie po to by stracić... SP chce przejąć - na long term biorą, będą stabilizować z węglem. Tym razem to je byłem największy z detalicznych na Bogdance. Ty okazałeś się spekulantem, ale dobrą robotę zrobiłeś, swój wkład masz. Cierpliwości brakło. Teraz będzie ciężki być może okres, być może wyleszczania.
Ale nie tak się kończą takie trendy... Nie tak. Pora na pompkę i euforię. A wyniki Bogdanki będą tylko - lepsze i lepsze i lepsze...
Brak ruskiej ropy, gazu i węgla wymusza inwestycje oze a specjalność boś to wcale nie kredyty na czyste oze ale kredyty na ograniczenie spalania, większą efektywność itp. I tu jest ogromna szansa dla tego banku, który po ostatnich emisjach akcji dostał 800 milionów zł (tyle co kapitalizacja) i który trzyma 7 miliardów w obligacjach skarbu, kasy na kredyty więc nie zabraknie.
KASY NIE ZABRAKNIE, ALE I ZYSKÓW NIE PRZEWIDUJĘ. BO TO JEST TAK JAK KIEDYŚ MÓWIONO O EKIPIE MURARSKIEJ, "TY MANIEK IDZ PO PIENIADZE OD WŁAŚCICIELA, A JA BĘDĘ MUR TRZYMAŁ BY SIĘ NIE WYWRUCIŁ". TU NIESTETY JEST DUŻO DYSKUSJI, A MAŁO SPECJALISTÓW. ZYSKI BYŁY BY, ALE WTEDY I TYLKO WTEDY GDYBY BANK OGARNIAŁ CAŁOŚĆ TECHNOLOGII. A BOS NIE MA SPECÓW NA TAKIM POZIOMIE BY TO OGARNELI. I INWESTORZE TU TYLKO DZIAŁANIA PREZESÓW MOGĄ ZMIENIĆ TĄ RZECZYWISTOŚĆ. A OBECNIE SPECJALISTÓW W RP MOŻNA POLICZYĆ NA PALCACH JEDNEJ REKI I CZTERECH TO JUŻ EMERYCI. A JA KOPAĆ SIĘ Z KONIEM, CZY JA O TYM W ŻYCIU MARZYŁEM? A CO JA Z TEGO BĘDĘ MIAŁ CHOĆ BANKI LIBIĘ, MIMO WSZYSTKO TO INTELIGENCJA.
Mazur masz sporo racji jak patrzę, że boś jako bank trzyma akcje kemipola, wodkanu, polimexu monari i innych bogdanek i kilkudziesięciu innych spółek, które dostał prawie zawsze za free to nic nie rozumiem.
WYTŁUMACZĘ PAN PREZES GRA ZGODNIE ZE STATUTEM BOŚ, I TU JEST ZGODNIE, JEST TO SPÓŁKA AKCYJNA, TEZ DOBRZE, A SPÓŁKĘ AKCYJNĄ OBSTAWIAJĄ POLITYCY, DAWNIEJ HANNA GRONKIEWICZ WALTZ, USTALAŁA PRAWA GRY NA GPW, A ŻE BYŁA Z BRANŻY - DYREKTOR BANKU EUROPEJSKIEGO, TO WIEDZIAŁA JAK USTAWIAĆ GIEŁDY I BANKI. DZIŚ PO TYLU MODYFIKACJACH, OKAZUJE SIĘ ŻE PRAWO ZABEZPIECZA KAZDEGO "DYLETANTA"? CO NIE POJMUJE GIEŁDY I ODPOWIEDZIALNOŚCI, I ZA NIC NIE ODPOWIADA. ZA HANNY KAŻDY ODPOWIADAŁ ZA SIEBIE, ZA MILIARDY PRZECHODZĄCE PRZEZ GPW. WSZYSCT ZNALI ARKUSZ ZLECEŃ I INNE PRZEPISY. A DZIŚ GRA KOMPUTER, MOŻNA NIEWIELE UMIEĆ, BYLE Z WŁAŚCIWEJ LINII PARTYJNEJ, KTÓRA RZĄDZI. DAWNIEJ MŁOT ZA GRONKIEWICZ WALTZ SAM SIĘ KASOWAŁ NA KASIE. A DZIŚ DOCZEKA EMERYTURY BYLE W LINII PO BAZIE PARTYJNEJ.
Dlatego jest to bardzo dobra inwestycja na long term, krótkoterminowo może bujać, pytanie czy zrobią jakieś odpisy na Columbusa lub Stilo, oby tego ostatniego nie tykali. A jak tykali to będziemy łykali