Marek Dietl został wybrany podczas środowego walnego zgromadzenia GPW na prezesa spółki na nową kadencję. Jak poinformowała w środę przewodnicząca NWZ, 13 czerwca minister aktywów państwowych zgłosił kandydaturę Marka Dietla na stanowisko prezesa na następną kadencję, a Dietl wyraził zgodę na kandydowanie. Podczas środowego walnego zgromadzenia żaden z akcjonariuszy nie zgłosił innej kandydatury. Model, żeby stopniowo podwyższać dywidendę o 10-15-20 groszy co roku, wydaje mi się bardzo przejrzysty dla akcjonariuszy. Nie chciałbym jednak dokonywać daleko idących ocen, jak to będzie wyglądać w nowej strategii. Gdybym ja miał ją współtworzyć, to bazą byłaby dla mnie zapewne kwotowo rosnąca dywidenda w kolejnych latach" - dodał Dietl. (PAP Biznes),
Do ilu to (teoretycznie) może spaść? Może ktoś ma doświadczenie jak się zachowują takie akcje, biorąc jeszcze dodatkowo pod uwagę otaczającą sytuację geopolityczną no i jednak pewien kryzys?
Nikt tego nie wie a jak mówi że wie to kłamie :))))))))))))))))))) 25.07 2022 jest dniem nabycia praw do dywidendy. Teoretycznie niebawem kurs powinien rosnąć ale tylko teoretycznie. To jest papier dla dywidendowców czyli kup i zapomnij. Obecna cena jest bardzo dobra i w dłuższym okresie nie można stracić według mnie . Wybór ponowny Dietla powinien być gwarantem wypłacania co roku dywidendy. ZAWSZE JAK SPADA TO UŚREDNIAM I NIGDY SIĘ NIE ZAWIODŁEM. WCZEŚNIEJ CZY PÓZNIEJ BĘDZIE ODBICIE :)
OK. A jak to jest z tym zmniejszeniem ceny akcji o wysokość dywidendy. Odbywa się to w następnym dniu po wypłacie dywidendy? Czyli teoretycznie tego dnia akcja powinna być najtańsza..?