W nawiązaniu do tego co napisałem wcześniej. Sądzę, że Cedrob ma zamiar zrobić wezwanie delistingowe tzn w trybie art. 91 ustawy o ofercie publicznej .. . Jest w tej ustawie w art 91 bubel legislacyjny, uważam że wylobbowany. W efekcie bezczelny delisting ENERGI i spór ORLENU z drobnymi. Nasza szansa (czego nie mieli akcjonariusze ENERGI) to regulacja Art. 79.1. ppkt 2). Cena rynkowa była animowana a obroty żadne. Średnia notowań nie może być podstawą do ustalenia ceny wezwania! TO OZNACZA ŻE PONOWNIE TRZEBA BĘDZIE IŚĆ DO SĄDU.
Ja również wciąż jestem. Pomagałem organizować poprzedni spór sądowy.
Po pierwsze i najważniejsze trzeba skontaktować się z Panem Cieślakiem z SII. Tylko dzięki niemu doszło do rozprawy, którą udało się nam wygrać. Kontakt do kancelarii mamy.
Przystępując do grupy która będzie walczyć w sądzie proszę pamiętać, że koszty, które poniesiemy na początku będą duże ale zostaną zwrócone z nawiązką. Bez szybkiej organizacji większości akcjonariuszy mniejszościowych nie mamy szans.
Przykład Pamapolu jest dobry. Jest precedens to ważne. Pozdrawiam starą ekipę od wygranego procesu. Może Cedrob jednak spróbuję (watpię) postąpić uczciwie. Narazie nie ma uchwały nie ma co zaskarżać.
Myślę, że puścili to info w celach "sondażowych". Chcą wybadać czy jesteśmy zdolni znów się jednoczyć i jakie mamy aspiracje cenowe.
Póki co uchwały nie ma, więc jak X5 pisze - nie ma co zaskarżać. Niemniej w gotowości wszyscy powinniśmy być. 2,5-3% akcjonariatu nieugiętego. We FF zostały resztówki. Kluczem jak wcześniej pisałem jest dogadywanie się z tymi co mają 10%.
Zarówno KNF jak MF mogą być teraz po stronie drobnych. Chcieli w ustawie poprawić tą sytuację a wyszedł bubel. Czyżby wylobbowany błąd. Jeśli wezwanie delistingowe nie da im żadnego rezultatu nie pójdą dalej. Jeśli przekroczą 90% będzie uchwała o delistingu, którą trzeba zaskarżyć. Jedyna obawa o to że Ipopema swoimi spekulacjami trochę wyłuskała od drobnych.
W tej chwili jest jeden ogromny bałagan. W nowej ustawie o ofercie publicznej obniżono z powrotem do 90% próg możliwości ogłoszenia squeez out. Wg. Prawników to bubel prawny i powinien tylko obowiązywać w przypadku spółek niepublicznych. Ustawa pisana pod przejęcie Energi przez Orlen. Co śmieszne Orlen reprezentuje kancelaria, która reprezentowała w analogicznym sporze drobnych akcjonariuszy(chyba w sprawie spółki hutmen) i używa zupełnie odwrotnych argumentów niż wcześniej. Zdaje się że również że prawnik (wspolnik) z tej kancelarii jest współautorem znowelizowanej ustawy...
No właśnie- co to jest za informacka "ma zamiar ogłosić wezwanie" i taka informacja we wzystkich serwisach ekonomicznych... Jakie jest źródło tej "informacji" i jaki jest jej cel???
Posiadam parę kilo papierka i tkwię tu od kilkunastu już lat. Jakby co, to zgłaszam chęć i gotowość. Złodziejom powinno się w dalszym ciągu odrąbywać ręce !