• Bank i wstrzymanie wyplaty spadku Autor: mkulwikowski [89.64.124.*]
    Witam.
    Mam takie pytanie.
    Po smierci ojca bank nie informował o tym ze srodki na rachunku są przepisane na jedną osobe w rodzinie, po postanowieniu sądowym, w którym sąd wskazal 3 osoby do spadku, bank wstrzymał wyplate srodkow twierdząc ze jednak jest tylko jedna osoba wskazana dyspozycja na wypadek smierci wskazal jedną osobe, a nie trzy. Czy bank moze podważyc decyzje sądową? Jak to jest skoro nie poinformowal o tym ze jest przepisany jeden spadkobierca tylko.Bank wstrzymal wyplate srodków twierdząc ze sprawa jest konsultowana z jednostką merytoryczną.
  • Re: Bank i wstrzymanie wyplaty spadku Autor: rafacoralowa [46.134.125.*]
    Wydaje mi się, ze bank ma rację.
  • Re: Bank i wstrzymanie wyplaty spadku Autor: ~rene [80.52.153.*]
    Wszystko jest zgodne z prawem. Środki zapinane w ramach zapisu na wypadek śmierci są wyłączone z postępowania spadkowego i są należne osobie wskazanej w zapisie. Zapis tylko na członków rodziny w pierwszej i drugiej linii. Rodzina może później domagać się tzw zachowku ale to już inny temat....Pracowałam ponad 20 lat w banku i nie jeden spadek wypłacałam. Ograniczenie jedynie do 20 krotności przeciętnego wynagrodzenia - chyba z poprzedniego kwartału ale tego nie pamiętam dokładnie, Zależy więc jaka kwota 20 krotność dla osoby wskazanej w zapisie reszta do masy spadkowej.