• KONKURS MINI MAX - CZERWIEC 2022 Autor: zosia3005 [77.255.73.*]
    Witam ,
    Zapraszamy do udziału Konkursie MINI MAX , który przygotowaliśmy na rok 2022 .
    Prosimy zapoznać się z nowym Regulaminem gdyż niektóre zasady zostały zmienione :
    - zlikwidowaliśmy możliwość składania zleceń z limitem aktywacji gdyż okazały się zbędne
    - dostosowanie miesięcznego limitu straty dla portfela ( 100% czyli 170 punktów )
    - zwiększenie teoretycznego depozytu dla 1 kontraktu do 3400 zł (korekta do aktualnych realiów) 
    Szczegóły są opisane w odpowiednich punktach Regulaminu .

Podkreślamy , że to ZABAWA , zasady są bardzo uproszczone w stosunku do możliwości gry na prawdziwym rachunku  więc uzyskany wynik nie przesądza o tym jak uczestnik radzi sobie w realnych warunkach.
    Podajemy  wyniki po każdym miesiącu , ale rok rozliczamy narastająco . 
    CEL NA CAŁY ROK to wynik : + 340 punktów netto ( ok. 30 punktów na 1 miesiąc ) co odpowiada podwojeniu kapitału .
    Wyniki podajemy w tabelce, którą utworzył i prowadzi Emu.
    Link do tabelki na czerwiec : 
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1P94JYAhnfoDLGMwbcF-2bvRKT1R8DVD1B_XhMU57tPI/edit?pli=1#gid=1904696741

UWAGA 1:
    Zlecenia otwarcia/zamknięcia pozycji będą widoczne w tabelce tak szybko jak się da, ale chociaż w zapisach pomagamy EmGi i ja , czasem mogą się zdarzyć nawet kilkugodzinne opóźnienia. Dlatego też możliwe jest składanie kolejnych zleceń mimo, że poprzednie formalnie nie są zakończone w tabelce. Po weryfikacji chronologicznej prawidłowości zlecenia będą widoczne.
    UWAGA 2:
    Bardzo prosimy o jasne i precyzyjne składanie zleceń , tak aby nie budziły one żadnych wątpliwości.
    W przypadku , gdyby jednak były wątpliwości których nie da się jednoznacznie wyjaśnić - ostateczna interpretacja należy do Emu , który prowadzi zapisy w tabeli.

Zapraszamy serdecznie , życzymy powodzenia i dobrej ZABAWY !

ZASADY:
    1. Gramy 2 kontraktami ( można mieć 2 otwarte pozycje równocześnie , jednakowe np. P1-L + P2-L  lub przeciwstawne np. P1-L + P2-S ) depo 2 x 3400 = 6800 zł .
    Depozytu nie trzeba uzupełniać - ale UWAGA : jeśli miesięczny wynik obu portfeli jest ujemny a jednocześnie strata w jednym z nich na koniec sesji jest co najmniej 100 - procentowa ( >= 170 punktów ) , to pozycja w tym portfelu zostanie zamknięta ( z naliczeniem prowizji ) - a portfel pozostaje nieaktywny do końca miesiąca .
    2. CEL - podwojenie kapitału , czyli 100 % zysku co w tym roku wymaga zebrania 340 punktów, czyli średnio 30 punktów miesięcznie. 
    3. Mamy do dyspozycji 2 portfele : P1 ( górna linijka Tabeli ) i P2 ( dolna linijka Tabeli ) .
    4. Każdy uczestnik może w miesiącu kalendarzowym wykonać maksymalnie 10 transakcji w  ramach każdego portfela , czyli łącznie 20 transakcji . Zastrzeżenie : ponieważ to duża zmiana , w przypadku gdyby powstały nadmierne komplikacje z prowadzeniem tabeli , Emu ( jako prowadzący tabelę ) może zgłosić konieczność ograniczenia liczby transakcji . W takim przypadku , ograniczenie wejdzie w życie od następnego miesiąca po zgłoszeniu.
    5. Transakcje muszą być zgłaszane z wyprzedzeniem w stosunku do realnie biegnących notowań. Można je składać na tym wątku lub przez specjalny Formularz. Dostęp do formularza opisany jest w  https://www.bankier.pl/forum/temat_nowa-mozliwosc-skladania-zlecen,28499757.html  zaś zlecenia widoczne są w tabelce.
    6. Transakcje zgłoszone na wątku w czasie podanej minuty , będą odnoszone do notowań rzeczywistych , które miały miejsce od tej samej minuty 00 sekund włącznie ( czyli od hh.mm.00  włącznie )
    7. Transakcje zgłoszone za pomocą Formularza – będą odnoszone do notowań rzeczywistych , które miały miejsce począwszy od SEKUNDY złożonego zlecenia WŁĄCZNIE . Jest to istotne w szczególności w odniesieniu do zleceń PKC , które będą realizowane po pierwszym kursie od sekundy zlecenia włącznie.
    8. UWAGA : każde zlecenie poprzedzamy nazwą portfela , którego dotyczy , np. P1 otwieram L 2050.
    9. Jeśli zlecenie nie będzie poprzedzone identyfikatorem portfela – domyślnym portfelem będzie P1 , chyba że wykorzystano w nim wszystkie transakcje lub z dyspozycji wynika w oczywisty sposób , że odnosi się do P2 ( np. uczestnik da dyspozycję : zamykam na fix mając otwartą tylko pozycję w P2 ) . W każdym innym przypadku budzącym wątpliwości – ostateczna interpretacja należy do Emu, który prowadzi zapisy w Tabeli .

OTWIERANIE POZYCJI
    10. Zgłaszamy w takiej formie , aby nie budziło wątpliwości , najlepiej "otwieram L" czy " zamykam L" lub jak w normalnych zleceniach , czyli  K=kupno , S=sprzedaż i co bardzo ważne , zlecenie poprzedzamy nazwą portfela , którego dotyczy , np. P1 otwieram L 2050.
    11. Jeśli zlecenie nie będzie poprzedzone identyfikatorem portfela – domyślnym portfelem będzie P1 , chyba że wykorzystano w nim wszystkie transakcje.
    UWAGA : Podawanie identyfikatora jest bardzo ważne , bo jeśli np. uczestnik ma otwartą pozycję L w P1 i da dyspozycję S z zamiarem otwarcia przeciwnej w P2 ale nie poda identyfikatora wyda w ten sposób zlecenie TP ( zamknięcia ) dla Longa w P1 – ponieważ to portfel domyślny.
    12.Uczestnik otwierając transakcję może zgłosić SL ( dowolny i nie trzeba tego robić od razu - byle z wyprzedzeniem w stosunku do notowań ) .
    13. Zgłoszone zlecenie SL można modyfikować wielokrotnie , można je też anulować.
    14. Zlecenie otwarcia pozycji jest ważne bezterminowo - do czasu realizacji, modyfikacji , anulowania, lub do wygaśnięcia serii .
    15. Każde zlecenie otwarcia pozycji można modyfikować tylko 1 raz .
    16. Każde zlecenie otwarcia pozycji można anulować  ALE jest to równoznaczne z wykorzystaniem 1 dostępnej modyfikacji w ten sposób, że złożonego później ( w dowolnym czasie ) zlecenia otwarcia nie można już modyfikować a jego anulowanie skutkuje utratą transakcji .

ZAMYKANIE  POZYCJI 
    17. Otwartą pozycję w danym portfelu ( P1 lub P2 ) trzeba zamknąć, aby otworzyć w tym portfelu następną.
    18. Zlecenie zamknięcia pozycji można złożyć w dowolnym czasie ( oczywiście z wyprzedzeniem w stosunku do notowań rzeczywistych ).
    19. Zlecenie zamknięcia pozycji ( w tym TP ) można modyfikować wielokrotnie lub anulować . 
    20. Otwarta pozycja , która nie została zamknięta do końca miesiąca , będzie rozliczona po ostatnim kursie dla potrzeb podsumowania miesięcznego wyniku ( bez potrącania prowizji ) i automatycznie przeniesiona na następny miesiąc jako rozpoczęta transakcja nr 1 w tym samym portfelu w którym zakończyła miesiąc ( kurs otwarcia = kurs zamknięcia ostatniej sesji poprzedniego miesiąca ) . Każda otwarta pozycja zostanie ostatecznie zamknięta i rozliczona przy wygasaniu danej serii kontraktów . 
    21. Wynik każdej transakcji pomniejszamy o 1 pkt. ( prowizja ) .

PRZYPADKI SZCZEGÓLNE
    22. Można złożyć zlecenie otwarcia pozycji w formie widełek np. K 2400 + S 2450 o ile w chwili zlecenia  rzeczywiste notowania są pośrodku ( tj. np. 2420 ) , która wartość wystąpi jako pierwsza – taka pozycja zostanie otwarta a druga „strona” widełek ulega unieważnieniu , NIE staje się automatycznie zleceniem TP . 
    23. Można zgłosić po 17.00 np. o 17.03 zlecenie pojedyncze lub podwójne ( odwrócenia pozycji  tj. 2S lub 2L ) po cenie ustalonej na fix  ALE UWAGA - jeśli w notowaniach rzeczywistych od godz. 17.03.00 do zamknięcia NIE będzie już żadnej transakcji -  wówczas zlecenia przechodzą na dalsze sesje .
    24. Zasadniczo można składać  zlecenia PKC na otwarcie lub zamknięcie . Dla zleceń w toku sesji odbiegających od aktualnego kursu w realu ( w rodzaju PKC ) i złożonych na wątku , przyjmujemy zasadę : dla zleceń S niższych niż pojawią się w realu będzie brany najniższy kurs w minucie zlecenia a dla zleceń L wyższych - najwyższy w realu w minucie zlecenia.  Analogiczne zlecenia ( PKC ) złożone za pomocą Formularza będą realizowane po pierwszym kursie od sekundy zlecenia włącznie.
    25.  Inne przypadki nietypowe – będą rozstrzygane jak się pojawią i dopisywane do tej listy .
    26. Staramy się rozliczać transakcje zgodnie z Regulaminem i notowaniami rzeczywistymi – ale mogą zdarzyć się pomyłki lub błędy – prosimy uczestników o ich zgłaszanie jak najszybciej .
    Gdyby ktoś , mimo wyjaśnień niezgodności na wątku , nie zgadzał się jednak z rozliczeniem – prosimy przedstawić na dowód kopię lub link do notowań w czasie rzeczywistym gdzie można sprawdzić datę , dokładny czas ( co do sekundy ) i kurs .
    27. Czasem , w nietypowych przypadkach , uczestnicy Konkursu będą proszeni o zaakceptowanie doraźnego rozstrzygnięcia „jury” tj. Emu i mojego ( lub innych kolegów, którzy być może dołączą do "jury" ) – aby gra mogła toczyć się dalej.
    28. Jeśli zlecenie nie będzie poprzedzone identyfikatorem portfela – stosujemy zasady opisane w punkcie 9 , ostateczna interpretacja należy do Emu.
    29. W tabelce z wynikami kolorem czerwonym będą wyróżnione zmodyfikowane zlecenia otwarcia pozycji , których kolejna modyfikacja nie jest już możliwa . 
  • Re: KONKURS MINI MAX - CZERWIEC 2022 Autor: zosia3005 [77.255.73.*]
    Zapraszamy ponownie do gry wszystkich uczestników,
    którzy zostali chwilowo uziemieni w maju .

Wracajcie do gry i powodzenia !!
  • P1 Close 1844 Autor: ostry- [83.7.132.*]
    dziękuję
  • P1 L 1829 Autor: ostry- [83.7.132.*]
    i wio koniku !
    :-)
  • P1 L close 1839 Autor: ostry- [83.7.132.*]
    daleko nie pobiegł
  • Re: KONKURS MINI MAX - CZERWIEC 2022 Autor: argentarius [212.180.227.*]
    P1,P2 zamykam L po PKC. P1 i P2 otwieram S po PKC
    Złożyłem dzisiaj zlecenie i widzę, że moje konto konkursowe jest nieuaktualnione, Czyżbym coś przeoczył?
  • @argentarius @pati Autor: zosia3005 [77.255.195.*]
    Nie zauważyłam , bo zlecenie było wpisane w dość niespodziewanym miejscu.
    L nie trzeba zamykać bo oba portfele były zamknięte już w maju.
    Wpisałam S. Pozdrawiam .
  • Re: @argentarius @pati Autor: argentarius [212.180.227.*]
    Nie rozumiem, napisałaś, że oba portfele zostały zamknięte w maju, czyli zamknęłaś mi L na samym dołku, a ja nie składałem żadnego zlecenia w maju na zamknięcie L na żadnym z moich portfeli. złożyłem zlecenie w czerwcu na zamknięcie L. po 1831.To nie odzwierciedla mojej prawdziwej gry, Czy mogę prosić o wyjaśnienie?.
  • PODSUMOWANIE - po maju 2022 Autor: zosia3005 [165.225.201.*]
    Witam :-)
    Maj zakończyliśmy niestety dużym minusem , który zdecydował o minusie narastająco , m.in. z powodu uziemienia części uczestników. Te straty być może w dalszej części miesiąca byłyby odrobione - no ale Regulamin obowiązuje . Wprowadziliśmy takie zasady abyśmy m.in. nauczyli się kontrolować wielkość dopuszczalnych strat , co jest niezwykle przydatne w realu.
    Mam nadzieję , że w kolejnych miesiącach uczestnicy będą się pilnować .

W maju pierwsza trójka to
    1. zosia3005 ( 301 )
    2. ravcio ( 209 )
    3. ostry ( 190 )

Narastająco prowadzą :
    1. ravcio ( 824 )
    2. maks2350 ( 597 )
    3. emeryt_giełdowy ( 410 )

Warto przejrzeć postępy w tabeli gdzie widać jak wyniki uczestników się na bieżąco zmieniają,
    z dużego minusa - zawsze można wyjść na plus i nic nie jest przesądzone !

Gratuluję i zapraszam Wszystkich do gry konkursowej w czerwcu .

Pozdrawiam i powodzenia !

• p1 L 1819 Autor: senex [5.173.141.*]
    ,
  • p1 L 1819 korekta na 1821 Autor: senex [5.173.141.*]
    .
  • close 1835 Autor: senex [5.173.141.*]
    .
  • P1 i P2 otwieram L pkc Autor: 7777777777777 [83.27.27.*]
    poproszę na otwarciu
  • p1 S 1852. SL 1862 Autor: senex [5.173.141.*]
    .
  • Re: p1 S 1852. SL 1835 Autor: senex [5.173.141.*]
    ,
  • Re: p1 S 1852. close 1828 Autor: senex [5.173.141.*]
    ,
  • Re: KONKURS MINI MAX - CZERWIEC 2022 Autor: zosia3005 [77.255.196.*]
    Dnia 3 czerwca obchodzimy Dzień Savoir-Vivre'u. Święto po raz pierwszy obchodzone w 2016 roku, ma na celu propagowanie grzeczności obyczajowej oraz dobrych manier jako elementów kultury społecznej :-))
  • Re: KONKURS MINI MAX - CZERWIEC 2022 Autor: zosia3005 [77.255.196.*]
    To taka ciekawostka
  • P1 L 1818 Autor: ostry- [83.7.132.*]
    dzięki
  • p1 S 1845. SL 1855 Autor: senex [5.173.141.*]
    ,
  • Re. SL 1845 Autor: senex [5.173.132.*]
    ,
  • Re: SL 1836 Autor: senex [5.173.132.*]
    .
  • Re: SL 1830 Autor: senex [5.173.132.*]
    re: SL 1830
  • TP 1820 Autor: senex [5.173.132.*]
    .
  • P1 close 1842 Autor: ostry- [83.7.132.*]
    dziękuję
  • L 1826 Autor: senex [5.173.132.*]
    .
  • Re: L 1826 SL 1830 Autor: senex [5.173.137.*]
    .SL 1830
  • p1 L 1810 Autor: senex [5.173.137.*]
    .
  • Re: KONKURS MINI MAX - CZERWIEC 2022 Autor: pati_ [91.227.156.*]
    Zosiu kolega argentarius ma do Ciebie sprawę. :) Chyba nie zauważyłaś posta .
  • Re: KONKURS MINI MAX - CZERWIEC 2022 Autor: pati_ [91.227.156.*]
    Sorry, że upominam się za kolegę bo wydaje się nieśmiały .
  • @argentarius @pati Autor: zosia3005 [77.255.195.*]
    Wyjaśnienie wpisałam wyżej
    ale prosimy o wpisy chronologiczne.
  • L z fixingu Autor: senex [5.173.137.*]
    jak wejdzie
  • Re: L z fixingu ( ? ) Autor: zosia3005 [178.37.155.*]
    Rozumiem to jako otwarcie L w P2 bo w P1 masz otwartą pozycję ??
    W przyszłości prosimy o precyzyjne zlecenia - dzięki !
  • P1 P2 2xL PKC Autor: yntelygent [31.0.88.*]
    Pobieram
  • @yntelygent Autor: zosia3005 [165.225.201.*]
    Ogromnie się cieszymy , że znów jesteś w grze :-))
  • P1 L 1673 seria U Autor: ostry- [83.7.128.*]
    dziękuję
    Rolowanie serii. Seria fw20m2220 P1 i P2 zamykam dzisiaj na zamknięciu PKC oraz otwieram S P1 i P2 seria Fw20U2220 PKC
  • P1 close 1694 Autor: ostry- [83.7.128.*]
    dziękuję
    Ps. Gratulacje Zosia , ładnie się wyciągnęłaś w konkursie.
  • @ostry Autor: zosia3005 [77.255.193.*]
    Dzięki , ale kiepsko mi szła gra w oparach absurdu na zasadzie : im gorzej tym lepiej .
    Odkąd zachowują się normalnie , stosownie do sytuacji makro - idzie mi lepiej :-)
  • @argentarius Autor: zosia3005 [77.255.194.*]
    Bardzo mi przykro ale to wynika z punktu 1 Regulaminu - który celowo napisany jest tłustym drukiem :

" Depozytu nie trzeba uzupełniać - ale UWAGA : jeśli miesięczny wynik obu portfeli jest ujemny a jednocześnie strata w jednym z nich na koniec sesji jest co najmniej 100 - procentowa ( >= 170 punktów ) , to pozycja w tym portfelu zostanie zamknięta ( z naliczeniem prowizji ) - a portfel pozostaje nieaktywny do końca miesiąca ."

Szkoda nie zajrzałeś do Tabeli w maju .
    Piszesz nad moim postem "PODSUMOWANIE po maju" , a szkoda że go nie przeczytałeś bo zawiera wyjaśnienie . Piszę tam między innymi :
    " Maj zakończyliśmy niestety dużym minusem , który zdecydował o minusie narastająco , m.in. z powodu uziemienia części uczestników. Te straty być może w dalszej części miesiąca byłyby odrobione - no ale Regulamin obowiązuje . Wprowadziliśmy takie zasady abyśmy m.in. nauczyli się kontrolować wielkość dopuszczalnych strat , co jest niezwykle przydatne w realu.
    Mam nadzieję , że w kolejnych miesiącach uczestnicy będą się pilnować ."

Pozdrawiam i powodzenia !
  • Re: @argentarius Autor: argentarius [212.180.227.*]
    Rozumiem, co napisałaś, teraz doczytałem, ale...regulamin moim zdaniem na przyszłość trzeba poprawić. 170 pkt dla mojego systemu,to nie jest nic dziwnego, miałem już takie odchylenia. Gram na interwale dziennym, system zawiera rzadko transakcje, może mieć większe odchylenia niż 170 pkt, ale je odrabia, dla mnie liczy się to aby wartość początkowego kapitału 10000 zł została zachowana.. W realu już prawie odrobiłem straty a w konkursie jestem ponad 200 pkt straty, ale cóż... będę w konkursie grał dalej. W przyszłym konkursie weź pod uwagę moje sugestie. Kryterium to 10000 zł!!! na jeden kontrakt.
  • Re: @argentarius Autor: zosia3005 [165.225.201.*]
    My do straty w Konkursie nie podchodzimy od strony stałej kwoty ,
    tylko określa ją 100 % depozytu dla portfela - W JEDNYM MIESIĄCU !!
    W kolejnym możesz zacząć od nowa.
    W tym roku , na początku depozyt wynosił 3400 zł ( to dla nas stała ) czyli 170 punktów.

W ubiegłym roku , kiedy byliśmy znacznie wyżej , depo wynosiło 4700 zł
    więc strata w portfelu mogła być 235 punktów , czyli dla dwóch portfeli
    było to 9400 zł W JEDNYM MIESIĄCU !

Uważamy , że dopuszczanie w 1 miesiącu do straty większej niż 100 % dla 1 kontraktu
    jest nierozsądne - i choc w rzeczywistej grze ktoś może tak robi - jest to
    naszym zdaniem ryzykowna gra i nie chcemy uczestników do tego przyzwyczajać .
    Tracąc 100 % w jednym miesiącu - można szybko stać się bankrutem ,
    a nie o takie nawyki chodzi nam w Konkursie , który powinien mieć głównie
    walor poznawczy i powinniśmy uczyć się na własnych błędach .

Założeniem Konkursu jest nauka i zabawa - zdobyte punkty i miejsca
    to tylko ..... produkt uboczny ... :-))
    Pozdrawiam

• P1 P2 2xL PKC Autor: yntelygent [31.0.77.*]
    Poproszę
  • zlecenie otwarcia L w p1 i p2 po 1680 Autor: artimar [156.17.201.*]
    j.w
  • p2 Lpkc Autor: senex [5.173.129.*]
    ,
  • P1 L 1666 Autor: ostry- [83.7.133.*]
    Dziękuję
  • P1 close 1707 Autor: ostry- [83.7.133.*]