Jest tu paru na forum lepiej zorientowanych co próbują zakłamać żeczywistość. Przez te wszystkie lata cała spólka nastawiona jest na generowanie zysku dla zarządu. W tym roku widać to najbardziej.
Jak wiemy w spółce dzieje się coraz lepiej, to nie podlega dyskusji. Od 2016 roku Suntech notuje wzrost rok do roku tak podają. I powstaje pytanie kto korzysta na tej sytuacji czy wszyscy mogą być zadowoleni? Postaram się pokazać mój punkt widzenia a wnioski sami wyciągnijcie. Zbliża się ZWZA niestety nie mogę uczestniczyć jak z resztą wielu indywidualnych akcjonariuszy, ba nawet transmisji z obrad nie obejrzymy. Tak ważne wydarzenie a nawet najważniejsze w całym roku dla akcjonariuszy jest zbyt drogim dla zarządu, żeby je transmitować. Naprawdę?( z raportu wklejam. Emitent nie transmituje obrad WZ z uwagi na wysokie koszty usługi.) Pisałem do Zarządu i Nadzoru za pośrednictwem Pani z relacji inwestorskich. https://www.bankier.pl/forum/temat_e-walne-sposob-na-uczestnictwo-wza-online,51405155.html Na czacie inwestorskim było podobne pytanie a i odpowiedz dostałem też podobną. Dawid Kucharczyk: Czy w przyszłości pojawi się możliwość zdalnego uczestnictwa w walnych zgromadzeniach akcjonariuszy? Piotr Saczuk: Rozważamy taką możliwość. 1500 zł. kosztuje dostęp do aplikacji E-voting i trochę chęci w organizacji a korzyści dla spółki sami oceńcie. Wspomnę tylko, że spółka przeznaczyła na darowizny i ofiary 29862 zł. I koszty na usługi gastronomiczne, napoje w tym alkohole - 10251zł w pandemii? Komentarz jest zbyteczny. Czy to są właściwe priorytety Zarządu? Suntech jest spółką akcyją Zarząd jest ich, powinien być ich reprezentantem czyli akcjonariuszy ale czy tak jest? Wiemy, że sytuacja w spółce z kwartału na kwartał jest coraz lepsza, poprawia się. Kto na tym korzysta? W 2021r. Zarząd zarobił z tytułu umów cywilno-prawnych 1289966zł. Tak ponad milion zł. do tego dochodzi wypłata co miesiąc i premie bo przecież spółka zarabia, a w tym roku premii nie biorą co nie przeszkodziło im zawiązać rezerwę na nią w wysokości 142258zł. Wezmą za rok podwójnie. Jak za błędy w raportach(zwane korektą) na kwotę 1,232249 zł. Bo przecież to Zarząd odpowiada za raportowanie nie wygląda to za ciekawie. Swoją drogą tak ciążące w każdym raporcie usługi obce już nie staja się takie obce. Co z tego ma akcjonariusz? Może wzrost wartości spółki niecałe 100% od debiutu? Sami oceńcie. W kasie jest obecnie ponad 12 mil. zł. jaka jest korzyść dla akcjonariuszy z trzymania tych pieniędzy na koncie skoro ekonomiści przewidują około 20% inflację(dla przykładu w Turcji jest jakoś 70%) ile z tego zeżre inflacja? Spółka jest fajna ma potencjał ale jest on marnotrawiony zanim ktoś podniesie rękę na ZWZA niech weźmie moje spostrzeżenia pod uwagę. Pozdrawiam.
matiz, taki długi i uczciwy intelektualnie wpis wziął się stąd, że desii poprosił benka o szersze omówienie jego pretensji. Czy te pretensje uprawnione czy nie - zostawiam bez komentarza. Ale Twoja reakcja zdumiewająca. Po Tobie spodziewałem się o wiele więcej. Będę uważniej przyglądał się Twoim wpisom.
Jeśli spółka wypłaciłaby Ci dywidendę - również zżarłaby ją inflacja. Świadomy inwestor nigdy nie głosuje w żadnych wyborach na polityków, którzy nie dbają o wartość pieniądza Weź moje spostrzeżenie pod uwagę przy urnie - i nie głosuj na gamoni z PiSu.