Witam. W ostatnim raporcie przeczytałem że zadłużenie Grupy Apator osiągnęło poziom 250 mln pln. Pytanie do Was - czy to jest dużo w kontekście rosnących stóp procentowych ?
Zależy kiedy się brało kredyt , bo przed Covidem były wyższe, a w czasie Covidu prawie 0% , więc teraz wzrosną co było w Covidzie i będzie więcej do spłaty, chyba że brane były kredyty na stałą stopę % . Co do zadłużenia to jeszcze są zobowiązania krótko terminowe i długo terminowe też ponad 250 milionów razem, więc z kredytami to razem ponad 500 milionów do spłaty, to duża kwota.
https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-bilans/APATOR
Dziękuję za odpowiedz. Teraz przynajmniej mogę to sobie zwizualizować w następujący sposób. Mam rocznie przychody jako osoba fizyczna na poziomie 90 tyś , ale mam też kredyt na mieszkanie długoterminowy na kwotę 25 tyś oraz inne zobowiązania na 25 tyś. Tragedii nie ma ale trzeba pilnować się.
Kredyt w banku to jest do spłaty ile się wzięło, a zobowiązania można podatek odliczyć, a doliczyć jeszcze koszty pracy pracowników i rosnacych kosztów energii i inne koszty, to z kwoty około 500 milionów będzie ciężko wyjść . Tylko że nikt nie napisał że kredyty w banku wzrosły z poprzednim z kwartałem o 40 milionów w porównaniu z poprzednim kwartałem i dlaczego to się stało ?