• Zawieszenie praw do importu Autor: ~Grzegorz [188.146.192.*]
    Drodzy Inwestorzy w spółkę Inter RAO Lietuva,
    jak rozumiem zamieszczone przez spółkę w dniu 27.05 informacje, w ocenie Służby Badania Przestępstw Finansowych przy Ministerstwie Finansów spółka podlega sankcją z 25 lutego i ma zamrożone aktywa (nie może wypłacić dywidendy). Dodatkowo decyzją Rady Regulacji Energetyki na Litwie ma cofnięte zezwolenie na import energii i prowadzenie działalności niezależnego dostawcy energii elektrycznej. W mojej ocenie oznacza to że spółka "zostanie utopiona" tymi decyzjami i nikłe są szanse na kontynuację działalności. Dalej oznacza to że mamy papiery spółki która zaraz się zamknie w wyniku decyzji politycznych rządu Litewskiego, a my będziemy ofiarami finansowymi wojny i sankcji, nie mającymi nic wspólnego z agresją Rosji na Ukrainę. Proponuję zacząć się organizować i w pierwszej kolejności poprosić SII o wsparcie w tej sprawie i zacząć oceniać szanse na rekompensaty ze strony rządu Litewskiego. Każdy kto nie trzymał w tej spółce miedziaków, tylko poważne pieniądze i liczy na jakiekolwiek odzyskanie środków może się przygotowywać na sprawę sądową na Litwie i z oczywistych względów powinniśmy się zorganizować wokół pozwu zbiorowego, bo pojedyncza osoba, abstrahując od kosztów, może nic nie wywalczyć.
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~obs [91.205.90.*]
    Niestety muszę się z tobą zgodzić. Juz raz zetknąłem się z podobnym przekrętem Morawietzkiego w postafi ARKA FRN12 i zorganizowanie jest kluczowe. Tutaj straty mam znacznie większe więc jestem do dyspozycji.
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~Zablokowany [80.48.164.*]
    Jestem również za. Bo chyba nie widać innego wyjścia, a wygląda to już bardzo źle.
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~bbb [89.64.79.*]
    Raczej do 27.05 aktywa spółki nie zostały zamrożone (tylko oddziału w Polsce).
    Raport za 1Q22 nie wskazuje na ograniczenia w działalności.
    Zamiast gdybać, lepiej czerpać informacje ze źródła. Jeśli macie czas, prośba o kontakt ze Spółką.  Ja niestety do czwartku jestem mocno zajęty.

INTER RAO Lietuva
    Tel. +370 5 2195665
    E-mail media@interrao.lt

jeśli rzeczywiście jest źle, dołączam się do wspólnych działań.
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~Grzegorz [188.146.192.*]
    INTER RAO Lietuva, code 126119913 (hereinafter referred to as the Company) hereby informs that on 27 May 2022 the Company received the response from The Financial Crime Investigation Service under the Ministry of the Interior of the Republic of Lithuania (hereinafter – FCIS) regarding the information announced by the FCIS (hereinafter the FCIS Information) that the Company is associated with persons who are subject to the international sanctions, and therefore assets and shares of the Company are allegedly freeze. On the response by the FCIS is stated, that the shareholders of the indirect shareholder of the Company, INTER RAO UES, are the companies, indirectly owned by the Russian Federation, which is the presidential federal republic and to the president of the Russian Federation Vladimir Putin are applied the international sanctions, adopted on 25 February 2022 by Council Decision (CESP) 2022/331 amending Council Decision 2014/145/CFSP concerning restrictive measures in respect of actions undermining or threatening the territorial integrity, sovereignty and independence of Ukraine.

With reference to FCIS Information, on 27 May 2022 the National Energy Regulatory Council in Lithuania (hereinafter – NERC) adopted the decisions until 26 June 2022 to suspend the following permissions issued to the Company (i) the 31 January 2013 permission No. LI-0030 to import electricity and (ii) the 7 March 2003 permission No. L1-NET-14 to conduct the activity of the independent supplier of electricity.

On 26 May 2022 the NASDAQ CSD Branch in Lithuania, most probably because of FCIS Information, rejected the Company’s instruction to pay the dividends, announced at the Annual General Meeting of the shareholders on 29 April 2022.

The Company strongly disagrees with the interpretation made by the FCIS that the Company is allegedly controlled by the president of the Russian Federation, and will seek to annul FCIS Information and the decisions made on the basis of such information.

Legal grounds: Article 17.1 of the EU Regulation on market abuse No 596/2014
    Wszystkich zaniepokojonych, proszę żebyście zaczęli pisać indywidualnie w tej sprawie maile do Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych z zapytaniem czy oni są w stanie nam pomóc w tej sytuacji, ja już dzisiaj napisałem ale dobrze żeby widzieli że sprawa dot. wielu inwestorów.

Postaram się stworzyć jakieś forum "dla poszkodowanych" i wrzucić namiary tutaj (chyba że ktoś inny jest bardziej obeznany z tematem i to zrobi?). Forum na którym moglibyśmy się zebrać i ustalić jakiś dalszy, wspólny plan gry.

Jeżeli ktoś ma jakieś konstruktywne propozycje działań to bardzo proszę się nimi podzielić.

"Mądrych inwestorów", którzy nie widzą żadnego problemu i będą się wyzłośliwiać na mnie i to co piszę bardzo proszę o pisanie pod innymi postami a tego posta zostawienie dla "zatroskanych inwestorów", którzy mają nadzieję na odzyskanie jakichkolwiek pieniędzy.

G
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~Zablokowany [31.0.59.*]
    Czy możesz podać kontakt do tego stowarzyszenia?
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~Grzegorz [212.180.229.*]
    Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych

interwencja@sii.org.pl
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: 77mir [31.61.254.*]
    Dzieki też napisałem maila - sumie 20% akcjonariatu na GP jest traktoanych jak wiekszościowy rosyjski właściciel IRL.
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~irl [37.248.166.*]
    Nie pisze tego złośliwie, ale czy to stowarzyszenie kiedyś pomogło w takim lub podobnym przypadku? Czy nie będąc członkami tego stowarzyszenia możemy się zwrócić do nich o pomoc?
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~obs [91.205.90.*]
    Prawdą jest, że zrezygnowałem z udziału w SII w sytuacji braku zainteresowania działaniem na szkodę akcjonariuszy funduszu ze wzgl. na osobę Premiera. Zapytać można i to zrobiłem, ale potrzebna jest ocena prawna i ew. kontakty w tej dziedzinie na Litwie. Gdyby jeszce był dostępny właściwy prawnik, wiecie co mam na myśli. Ech marzenia
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: 77mir [31.61.246.*]
    prawidłowy adres:

interwencje@sii.org.pl

()wcześniej wkradła się literówka)

Tak Sorry,
    prawidłowy adres to

interwencje@sii.org.pl

jeżeli nam nie pomogą to trzeba będzie się samemu zorganizować i poszukać wsparcia prawnego gdzie indziej, dobrze byłoby chociaż ocenić szanse na skuteczne dochodzenie rekompensaty strat w tej sytuacji. Chyba w cywilizowanym świecie nie może być tak, że stosowana jest odpowiedzialność zbiorowa.
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~LESZCZ [95.40.235.*]
    Utopicie kolejną kasę na wieloletnie sprawy sądowe . Tusk dał d z Amber Gold ewidentnie wina Państwa Polskiego . Ktoś coś wygrał ?:)))))))))) Trzeba było sprzedawać a nie zbierać po pachy . Nie oszacowaliście stopień ryzyka . Nic nie wygracie !!!!!!!!!
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~xyz [185.84.24.*]
    Dzięki za radę co trzeba było zrobić, tylko problem w tym że gdy jeszcze nic nie zwiastowało faktu że licencje zostaną odebrane, a spółki objęte sankcjami, GPW zablokowało możliwość sprzedaży więc nie było czasu na podjęcia adekwatnych działań i dostosowania ryzyka do tego co aktualnie w spółce dzieje. Szkoda też że zarząd GPW tak wyprzedzająco nie działał w wielu szemranych przypadkach, gdy było widać że insajderzy tonami PKC wywalają akcje a potem okazywało sie że w danej spółce był wał.

Kolejna sprawa to jestem pewien że za X lat spółka która jest głównym akcjonariuszem i która ma kasę na drogich prawników, znajdzie jakiś szczegół i wywalczą odszkodowanie a drobni akcjonariusze zostaną z niczym i tyle będzie z dumnie nałożonych sankcji.
    Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych już dało mi odpowiedź, że nic nie zrobią bo to spółka rosyjska... więc wycofuję swoją zachętę do pisania do nich.
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~Zablokowany [37.248.162.*]
    Ja pisałem już 17.03. do GPW o wyjaśnienie zawieszenia obrotu na podst. uchwały zarządu GPW 267/2022. Z mojej korespondencji wynika, że zawieszając emitenta GPW sugerowała się doniesieniami prasowymi, następnie zawieszeniem notowań przez Nasdaq Vilnius. Nie było żadnego merytorycznego wyjaśnienie tej uchwaly z działu notowań GPW.
    Zawieszenie notowań występuje wtedy, gdy zachodzi podejrzenie o bezprawne ujawnienie bądź wykorzystanie poufnych informacji, manipulowanie rynkiem albo naruszenie obowiązku opublikowania poyfnej informacji na temat emitenta lub instrumentu finansowego. Tylko w przypadku, gdy zawieszenie notowań na giełdzie mogłoby przynieść szkody dla inwestorów i rynku, rezygnuje się z wprowadzenia tego kroku.
    Niestety GPW uporczywie bez merytorycznego uzasadnienia w odpowiedziach powoływało się na paragraf 30 ust. 1 pkt 2 regulaminu giełdy.
    Obrót akcjami miał być wznowiony po przekazaniu przez emitenta informacji w przedmiotowej sprawie.
    Wygląda na to, że zawieszono a później (politycznie) dorobiono dokumenty nakładając na nas sankcje. Wolny rynek, poszanowanie własności prywatnej, dbanie o drobnych inwestorów???
  • Re: Zawieszenie praw do importu Autor: ~irl [84.17.55.*]
    podaj maila do kontaktu dla zainteresowanych pozwem zbiorowym
[x]
INTERAOLT -17,57% 11,54 2022-03-16 17:00:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.