• ZYSK!!! Autor: foratan [5.173.113.*]
    w nawiasie...
  • Re: ZYSK!!! Autor: ~Pit [31.0.44.*]
    Czyli ujemny
  • Re: ZYSK!!! Autor: ~tygrys_myszowaty [89.76.167.*]
    Nie panikujmy. Nie jest (jeszcze) tak źle (str. 36):
    >>>
    W ramach poprawy płynności finansowej spółka informuje o podjętych, następujących zdarzeniach :
    ...
    W dniu 27.04.2022r. został podpisany aneks z bankiem ING o zawieszeniu do końca majabr.,
    - spłat rat kredytowych w kwocie 250000 zł przypadających na 30.04.2022r.
    - W marcu 2022rokuEmitent wystąpił do ING z prośbą o zawieszenie spłat 2 pożyczek do końcapaździernika2022. Podpisany w kwietniu aneks jest już drugim aneksem
    przesuwającym spłatę pożyczek, pierwszy był podpisany w marcu 2022.
    - W dniu 27.04.2022. Spółka podpisała aneks z funduszem MonumentF na zwiększenie kwoty pożyczki. Dodatkowa kwota pożyczki zostanie przeznaczona na działalność bieżącą Spółki dominującej.
    <<<
    Tłumacząc z polskiego na nasze - wiemy że negatyw jest taki, że EEX nie jest w stanie spłacać w terminie kredytów w ING. Wiemy, że pozytyw jest ten, że odsetki płaci na bieżąco. Na koniec wiemy, skąd miało na odsetki (to ten wytłuszczony fragment). Nie wiem czy to pozytyw czy negatyw. Ale na pewno kibel.

Ps, Pamiętacie może jeszce mój wykład na temat tego, jak bank wyciska "dobrowolną" spłatę z klienta, na którym postawił krzyżyk?
  • Re: ZYSK!!! Autor: foratan [5.173.113.*]
    Skonsolidowany rachunek zprzepływów pienieżnych:
    Inne korekty z działalności operacyjnej: +4 790 000zł

Ktoś ma jakieś propozycje?
    Podpowiedź: jeśli w rachunku wyników są koszty, które nie wiążą się w wypływem pieniędzy, to w rachunku przepływów pienieżnych są one wykazywane ze znakiem +, bo nie spowodowały wypływu pieniądza, ale zmniejszyły zysk/zwiększyły stratę.

Foratan. mówiąc na poważnie - zbyt dużą wagę (wg mnie) przywiązujesz do oficjalnych danych zgłaszanych przez EEX. Pomyśl w ten sposób - jeśli widzisz falę na kołdrze, to jak pod spodem muszą się gryżć brytany? W realu - to jest właśnie to, co określałem jako skutek wyjścia banku z firmy - trupa.
  • Re: ZYSK!!! Autor: ~Andrzej [77.252.45.*]
    Dnia 2022-05-28 o godz. 01:30 ~tygrys_myszowaty napisał(a):
    > Foratan. mówiąc na poważnie - zbyt dużą wagę (wg mnie) przywiązujesz do oficjalnych danych zgłaszanych przez EEX. Pomyśl w ten sposób - jeśli widzisz falę na kołdrze, to jak pod spodem muszą się gryżć brytany? W realu - to jest właśnie to, co określałem jako skutek wyjścia banku z firmy - trupa.

fortepian dawno nawijał o ING:

https://www.bankier.pl/forum/temat_sytuacja-nie-do-pozazdroszczenia,50045615.html

"Eko jest najbliżej bankructwa w swojej historii - to fakt. Rodzina jest najbardziej zaangażowana (czytaj - ufajdana) w Eko Export w historii - to fakt - hipoteki. Pijawki już kasy nie dostają, bo nie ma z czego. Bez dwóch zdań rodzinka będzie robić wszystko co w mocy, aby ratować Eko, bo sami stracą najwięcej. Jak powiedział na czacie Z.Bokun - w Eko ma wszystkie pieniądze.

Rodzinka ma sytuację nie do pozazdroszczenia. Zasadnicze pytanie brzmi - no ale co oni mogą zrobić? ING wkrótce może zerwać umowy kredytowe - to będzie koniec, bo rodzinka niczym tego nie uzupełni, a branie pożyczek na 20% i więcej opóźni bankructwo tylko o kilka miesięcy.
    Jeśli ING będzie trwać, wzrost stóp jak i pożyczki z funduszu (na stronie piszą, że finansują od 13% w górę, więc Eko bierze prawdopodobnie na ok 20%) nie zwiększy, tylko zmniejszy rentowność i tak obecnie fatalną. Jeśli obecna rentowność jest przejściowa, Eko ma szansę. Jeśli ta rentowność się utrzyma, Eko szansy na przetrwanie nie ma bez dodatkowego dużego finansowania (czytaj podniesienie kapitału akcyjnego).
  • Re: ZYSK!!! Autor: ~Adam [87.105.112.*]
    Piszą w raporcie że chcąc poprawić sytuacje finansowa planują dodruk 1,6 ml akcji , nie mogą tego zrobić bo kurs za niski .
    Dnia 2022-05-28 o godz. 07:54 ~Adam napisał(a):
    > Piszą w raporcie że chcąc poprawić sytuacje finansowa planują dodruk 1,6 ml akcji , nie mogą tego zrobić bo kurs za niski .

Rurę Fi40 też planowali przyłączyć :-)
  • Re: ZYSK!!! Autor: ~Andrzej [77.252.45.*]
    Dnia 2022-05-28 o godz. 10:15 ~tygrys_myszowaty napisał(a):
    > Dnia 2022-05-28 o godz. 07:54 ~Adam napisał(a):
    > > Piszą w raporcie że chcąc poprawić sytuacje finansowa planują dodruk 1,6 ml akcji , nie mogą tego zrobić bo kurs za niski .
    >
    > Rurę Fi40 też planowali przyłączyć :-)

a mikrosferę "szytą na miarę" to nawet już sprzedawali... a gdzie ona teraz jest? 100% sprzedaży to towary.
    Swoją drogą, to nie rozumiem, jak to się stało, że tak płynnie przeszli w sprzedaż wyłącznie towarów. Przecież kontrahenci są ci sami. Czyli jeszcze kilkanaście miesięcy temu brali uszlachetnioną, szytą na miarę, a nawet jakąś tam TYTANOSFERĘ, a tu nagle okazało się, że wcale tego nie potrzebują i biorą zwykłą szlakę z przyczepy?

Kiedyś to szlaką chociaż drogi posypywali...

• Re: ZYSK!!! Autor: ~Spokojnie [37.248.155.*]
    Przyjdzie okres zimowy,to szlaka będzie potrzebna.
  • Re: ZYSK!!! Autor: ~tygrys_zwykły [46.170.109.*]
    Dnia 2022-05-28 o godz. 01:30 ~tygrys_myszowaty napisał(a):
    > Foratan. mówiąc na poważnie - zbyt dużą wagę (wg mnie) przywiązujesz do oficjalnych danych zgłaszanych przez EEX. Pomyśl w ten sposób - jeśli widzisz falę na kołdrze, to jak pod spodem muszą się gryżć brytany? W realu - to jest właśnie to, co określałem jako skutek wyjścia banku z firmy - trupa.

no nie wiem ja jak widzę falę na kołdrze to wiem że mi stanął

[x]
EKOEXPORT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.