Bo tzw. ulica wie że mają 66% wszystkich akcji Bogdanki.Bo Enea powinna także wystrzelić w górę, więc zwykły szary inwestor zrobił co logiczne i kupił za kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy złotych tych akcji.I czeka, czeka, czeka, obserwuje że Tauron czy PGE już zdążyły skoczyć o 30% kiedy Enea stoi. Co słabsi sprzedają, czasami z niewielką stratą i kupują ww. inne energetyczne spółki. I nadejdzie dzień że Enea skoczy o 8%, potem jeszcze ze 2 razy ponad 5% i wtedy osoby które sprzedaly, czerwone ze wściekłości zrealizują kolejną niewielką strate na Tauronie czy czymś tam i ponownie kupią Eneę, i będą czekać ponownie miesiącami... A że skoczy w okolice 14zł to jestem tego pewien, gdyż zysk netto na akcję od połtora roku wynosi w przybliżeniu 1zł kwartalnie czyli 4zł rocznie. a ceny energii ostatnio znają tylko jeden kierunek - wzrost.
Tak mowi logika, ale niestety co po zysku, skoro nie ma jego podzialu. Wszystko idzie albo na super inwestycje jak Ostroleka, albo dotowanie kopidolow, bo rzad realizuje jedyne sluszne cele. Tez mam akcje i od trzech lat pomimo kilku kolek, sciska mnie, ze nie wiem.
A może państwowe fundy objęły emisję po 8,5 i sprzedają teraz na rynku by zapłacić za akcje?. I tak będą zarobione, a nawet jeśli nie to najwyżej emeryci stracą. To przecież nie pieniądze "menedżerów"
Jakie to proste i "uczciwe...
A jeśli zrobią to sama co Orban ..Czyli wesprą użytkowników energi kosztem spółek energetycznych..Obawiam się się..Orban zrobił , UK też robi .A Mateuszek...?? Może jakaś sensowną myśl z waszej strony usłyszę czemu nie miałby tego zrobić
Po czym tak osadzasz..Ma spaść bo tyle jest warta spółka twoim zdaniem , czy spadnie do tego poziomu ze względu na byc może wsparcie rządowe..Wiesz to że masz wnuka , to się bardzo cieszę , ale lubię fakt6, dowody...A nie powielanie sensacji notabene wnuka...
Dnia 2022-05-28 o godz. 11:01 ~Tadeusz napisał(a): > Mój Wnuk już dawno wziął to pod uwagę dlatego nie wchodzi powyżej 3,5 ...odpowiednią cena to 2,5 zł...Kozak!