Jakiś czas temu pojawiły się za to informacje, że jest Pan jedynym kandydatem na stanowisko prezesa GPW. To prawda czy może wie Pan coś o swoich potencjalnych konkurentach? Jeśli akcjonariusze, a szczególnie jeden akcjonariusz, który ma większość na naszym wolnym zgromadzeniu, zaproponowałby mi kandydowanie, na pewno się zgodzę. Nic tak nie wzmacnia chęci do działania, jak mocna konkurencja. Natomiast GPW jest wspaniałym miejscem do pracy, więc jeśli będzie mi dane misję kontynuować, to będę się cieszył, a jeśli nie będzie mi dane, to wciąż jeszcze mam dużo różnych planów i biznesowych, i naukowych, więc na pewno nie będę się nudził.
Nowa strategia GPW powinna być gotowa w pierwszych miesiącach 2023 roku - ocenia prezes GPW Marek Dietl. Zaznacza jednak, że o niej, jak i o przyszłej polityce dywidendowej, decydować będzie zarząd wybrany na nową kadencję po 25 lipca."Model, żeby stopniowo podwyższać dywidendę o 10-15-20 groszy co roku, wydaje mi się bardzo przejrzysty dla akcjonariuszy. Nie chciałbym jednak dokonywać daleko idących ocen, jak to będzie wyglądać w nowej strategii. Gdybym ja miał ją współtworzyć, to bazą byłaby dla mnie zapewne kwotowo rosnąca dywidenda w kolejnych latach" - dodał Dietl. (PAP Biznes)