• Subiektywna analiza ostatniego raportu Autor: jsml [95.40.202.*]
    Na plus: sprzedaż rośnie stabilnie, zysk utrzymuje się na wysokim poziomie. Wynik w 2020 nie był tylko na jeden rok. Inflacja nie powinien mieć negatywnego wpływu na wynik spółki, mogą szybko reagować na wzrost koszty. Dużo inwestowali w ostatni kilka lat, a to powinien dać dalsze wzrost obroty w przyszłości.

Na minus: duży wzrost koszty ogólne w ostatnim roku, duży wzrost zobowiązanie w bilansie, zarówno w należnościach jak i w kredytach. Spadająca marża w ostatnich kwartałach. Wysoki poziom kredytów przy rosnące odsetki.

Przy c/z poniżej 5 i rosnące dywidendy (2 zł na akcje) jest to moim zdaniem atrakcyjną spółką do inwestycji długoterminowej. Dla część inwestorów problem może być brak płynności - to nie są akcje, które dzisiaj kupujesz i za tydzień sprzedajesz, co może mieć jakiś wpływ na cenę akcji.

I może na plus, ze niewiele się dzieje na tym forum. Nikt ci nie nagada na zakup ani na sprzedaż tych akcji. Mam nadzieje, że nie za bardzo zburzyłem tej ciszy...
  • Re: Subiektywna analiza ostatniego raportu Autor: ~TraderKRK [37.47.104.*]
    Nawet jednego likea nie masz - Cisza ;-). OFE trzymaja na long. Zobaczymy jak wyniki za Q1 2022 - zwiazku z emigracja to rynek w PL urosl troche. Ja na Litwie ostatnio kupowalem Tarczynskiego (dobrze pozycjonowane w sklepie)- czyli international expansion im jakos tam idzie.
  • Re: Subiektywna analiza ostatniego raportu Autor: ~Kabanos [46.204.0.*]
    Surowiec wystrzelił. Koszty pracownicze, energii ... I kwartał pewnie będzie niezły ale kolejne już niekoniecznie. Wieprzowina/żywiec na poziomie cenowym nienotowanym od lat.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [173.205.82.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [146.70.108.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [173.44.36.*]
[x]
TARCZYNSKI 0,40% 124,00 2025-11-27 12:27:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać