Na plus: sprzedaż rośnie stabilnie, zysk utrzymuje się na wysokim poziomie. Wynik w 2020 nie był tylko na jeden rok. Inflacja nie powinien mieć negatywnego wpływu na wynik spółki, mogą szybko reagować na wzrost koszty. Dużo inwestowali w ostatni kilka lat, a to powinien dać dalsze wzrost obroty w przyszłości.
Na minus: duży wzrost koszty ogólne w ostatnim roku, duży wzrost zobowiązanie w bilansie, zarówno w należnościach jak i w kredytach. Spadająca marża w ostatnich kwartałach. Wysoki poziom kredytów przy rosnące odsetki.
Przy c/z poniżej 5 i rosnące dywidendy (2 zł na akcje) jest to moim zdaniem atrakcyjną spółką do inwestycji długoterminowej. Dla część inwestorów problem może być brak płynności - to nie są akcje, które dzisiaj kupujesz i za tydzień sprzedajesz, co może mieć jakiś wpływ na cenę akcji.
I może na plus, ze niewiele się dzieje na tym forum. Nikt ci nie nagada na zakup ani na sprzedaż tych akcji. Mam nadzieje, że nie za bardzo zburzyłem tej ciszy...
Nawet jednego likea nie masz - Cisza ;-). OFE trzymaja na long. Zobaczymy jak wyniki za Q1 2022 - zwiazku z emigracja to rynek w PL urosl troche. Ja na Litwie ostatnio kupowalem Tarczynskiego (dobrze pozycjonowane w sklepie)- czyli international expansion im jakos tam idzie.
Surowiec wystrzelił. Koszty pracownicze, energii ... I kwartał pewnie będzie niezły ale kolejne już niekoniecznie. Wieprzowina/żywiec na poziomie cenowym nienotowanym od lat.