• PPP - jak się zapatrujesz na plany z brakiem dywidendy? Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    Co prawda polityka dywidendowa jest, ale zeszłego roku też nie do końca była wypełniona - więc i tu pewnie jakąś wymówkę dadzą.
    Jestem tu dla dywidendy, od kilku lat. Ciekawi mnie tylko sytuacja.
    W firmie (przynajmniej z raportów i komunikatów) dzieje się dobrze - zamówienia są, zyski też.
    A tu tak. Za rok 2020 zatrzymali w spółce minimum 1 zł zysku/akcje. Za 2021 chcą zatrzymać cały zysk.
    Kasa w spółce się akumuluje - może jednak opcja ze zdjęciem będzie grana, tak, żeby potem wypłacać już tylko sobie? Chyba, że ciułaja na przejęcie Pesy ;) ?
    Ciekawe co na to fundusze (na brak dywidendy)?
    @PPP - co myślisz na ten temat?
  • Re: PPP - jak się zapatrujesz na plany z brakiem dywidendy? Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    Podacie jakieś argumenty, wyprowadzicie mnie z błędu czy będziecie tylko wbijać łapki w dół?
  • Re: PPP - jak się zapatrujesz na plany z brakiem dywidendy? Autor: ~Opty [89.64.70.*]
    Zysk zatrzymują aby było na pensję dla prezesa bo za pierwszy kwartał mają stratę :(
  • Re: PPP - jak się zapatrujesz na plany z brakiem dywidendy? Autor: ~xxx [109.95.145.*]
    ta firma to strata czasu jak cała gpw, bez dywidendy to szkoda czasu by tu siedzieć, kurs po 8 latach w tym samym miejscu a biorąc pod uwagę inflację to kasa przepalona. Chyba że ktoś chce się bawić w spekulanta i wiedział by rok temu wyjść po 28zł. Zwykły inwestor nie ma szans, tylko ci lepiej poinformowani. Jakubas z resztą rady nadzorczej to oszuści w białych kołnierzykach
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [85.193.222.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~fck [31.0.64.*]
    Ha ha ha. Kto się bardziej przestraszyl odpowoedzi PPP adresat, czy redakcja :-P.
    Mocny był. To już nie zabawa kiedy smutni wchodzą
    A mnie najbardziej zastanawia, o co chodziło w tym swiatlowodzie. Ciekawe.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Sgt [5.173.139.*]
    Brak dywidendy to efekt inwestycji w spalarnię, która to będzie elektrociepłownią. I to zaczyna mieć głęboki sens bo prognoza mówi o wzroście cen energii elektrycznej o 60 procent z początkiem 2023 roku. Rząd zapewne przerzuci w większości podwyżkę na firmy. A spalarnia nie będzie ponosiła opłat za emisję CO2. Ważne , żeby wybudować to możliwie szybko.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    To niech miasto buduje i udostępnia tańszą energię cieplną fabryce i na tym zarabia.
    My budujemy pociągi i lokomotywy.
  • Re:Jak to wygląda gdzie indziej Autor: ~Sgt [5.173.130.*]
    Wybudowanie spalarni (elektrociepłowni) samodzielnie przez Nowy Sącz jest nierealne.
    Tak to wygląda we Włocławku:
    https://www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/wloclawek-szuka-partnera-do-budowy-spalarni-odpadow-w-formule-ppp,379479.html
    Zaznaczam, że też wolałbym dostać dywidendę.

• Re:Jak to wygląda gdzie indziej Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Nie interesuje mnie, jak to wygląda gdzie indziej. Jak firma wypłaci zaległe i bieżące dywidendy może sobie budować nawet piramidy wyborcze. Tymczasem samorząd Nowego Sącza nie jest akcjonariuszem i nie korzysta z nadzwyczajnych praw.

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Wujek_Sam [31.183.211.*]
    Dnia 2022-05-25 o godz. 13:33 ~Sgt napisał(a):
    > Brak dywidendy to efekt inwestycji w spalarnię, która to będzie elektrociepłownią. I to zaczyna mieć głęboki sens bo prognoza mówi o wzroście cen energii elektrycznej o 60 procent z początkiem 2023 roku. Rząd zapewne przerzuci w większości podwyżkę na firmy. A spalarnia nie będzie ponosiła opłat za emisję CO2. Ważne , żeby wybudować to możliwie szybko.

Dopóki WZA nie zdecyduje jak podzielić zysk z 2021 r. nie można mówić o braku dywidendy. To po pierwsze. Propozycja zarządu o niewypłacaniu w tym roku dywidendy wcale nie musi i pewnie nie ma związku z decyzją o budowie ZOE. Istotne rzeczywiście jest to, że prognozy wzrostu cen energii na 2023 rok są tak dramatyczne jak opisałeś. Rząd nie robi w tej dziedzinie nic. wystarczy wspomnieć ile kasy zmarnotrawiono i rozkradziono na różne fanaberie i pierdoły. Polski Ład i kilka innych głupkowatych ustaw czy decyzji ograbiło wystarczająco samorządy. Newag w mojej opinii musi szukać oszczędności bo jak widać po ostatnich wynikach drastycznie spadła marża jaką jeszcze nie tak dawno uzyskiwał. Czy budowa ZOE a następnie jej eksploatacja przyniesie określone oszczędności lub zyski tego nie wiem. Nie dysponuję operatami które to by mogły stanowczo potwierdzić lub temu zaprzeczyć. Dlatego wypowiadanie się na ten temat jest raczej szukaniem po omacku przyczyn tego stanu niż poważnym dyskursem. Z id...tami nie dyskutuję i innym proponuję nie dyskutować. Pytać ich o opinie w tej sprawie też nie warto. Nie dysponują żadnymi danymi a to co od lat wypisują to w czystej postaci stek bredni, kalumnii i bzdur.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    To co zrobią akcjonariusze - w sensie jaką decyzję odnośnie dywidendy podejmą - to dla mnie jest niestety sprawa mniej ważna. Ważna o tyle czy dostanę dywidendę czy nie.
    Ważniejsze jest dla mnie to co mówią/robią zarządzający firmą. Bo jeśli oni mają plany, aby dywidendy nie płacić - to w długim terminie coś wykombinują - tak, żeby tego nie zrobić. Zawsze można wymyślić jakiś istotny odpis - żeby np wykazać stratę.... Albo jeszcze coś innego - o czym nawet na razie nie myślimy.
    Tu niestety zarząd i większościowy akcjonariusz to jedna ekipa. I ok, fundusze mogą naciskać, straszyć sądem - że polityka dywidendowa nie spełniona itp. Ale znów, politykę można zmienić...

Miałem kiedyś akcje Kruszwicy. Spółka miała dużo gotówki, dobry biznes (olej) i też zaczęła się mniejsza dywidenda, dużo kasy na kapitale zapasowym, a potem wezwanie - a dziś już ich na GPW nie ma. A po ile dziś Kujawski w biedrze?
    Stąd moja czujność jakby większa teraz jest....
    Dnia 2022-05-26 o godz. 23:43 ~yogeeboo napisał(a):
    > To co zrobią akcjonariusze - w sensie jaką decyzję odnośnie dywidendy podejmą - to dla mnie jest niestety sprawa mniej ważna. Ważna o tyle czy dostanę dywidendę czy nie.
    > Ważniejsze jest dla mnie to co mówią/robią zarządzający firmą. Bo jeśli oni mają plany, aby dywidendy nie płacić - to w długim terminie coś wykombinują - tak, żeby tego nie zrobić. Zawsze można wymyślić jakiś istotny odpis - żeby np wykazać stratę.... Albo jeszcze coś innego - o czym nawet na razie nie myślimy.
    > Tu niestety zarząd i większościowy akcjonariusz to jedna ekipa. I ok, fundusze mogą naciskać, straszyć sądem - że polityka dywidendowa nie spełniona itp. Ale znów, politykę można zmienić...
    >
    > Miałem kiedyś akcje Kruszwicy. Spółka miała dużo gotówki, dobry biznes (olej) i też zaczęła się mniejsza dywidenda, dużo kasy na kapitale zapasowym, a potem wezwanie - a dziś już ich na GPW nie ma. A po ile dziś Kujawski w biedrze?
    > Stąd moja czujność jakby większa teraz jest....

Skoro nie masz większego wpływu najlepiej nie wchodzić w śmiecia a już szczególnie gdy w zarządzie czy radzie nadzorczej zasiadają ofermy lub typowi cwaniacy. Na szczęście większościowym udziałowcem nie jest tutaj skarb państwa. Ludzi jakich ten właściciel powołuje nie można nazwać nawet podrzędnymi pracownikami. O dziadostwie jakie przyszło wraz z tą hołotą i tym co wyprawiają z małymi inwestorami napisałem w innym wątku. Ja miałem akcje Elstaroil i też rozjechali mnie równo. Dlatego kontroluję co dzieje się w spółce którą posiadam ale nie wiążę się z żadną z nich na dłuższy czas. Po prostu nie warto. Od czasu do czasu obserwuję także i Newag. Rewelacji na tej spółce nie było ale też czy poważnych zastrzeżeń lub powodów do alarmu też jak dotąd nie zauważyłem. Może się mylę ale uważam że Jakubas dość dobrze na wodzy trzyma swoje interesy. Niestety tutaj problemem nie jest taki większościowy akcjonariusz a zniechęcające otoczenie gospodarcze i kilka kompromitujących lokomotyw warszawskiej GPW będących w rękach i pod zarządem ludzi obecnej władzy. Jeśli to się nie zmieni nie zmieni się też i postrzeganie GPW i chęć do inwestowania w spółki. To że większościowi uciekają z przejmowanymi spółkami z GPW to skutek fatalnej polityki gospodarczej tego poje...go towarzystwa.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    Ciekawe co PPP napisał, bo nie zdążyłem się zapoznać - zanim post został usunięty....
    Dnia 2022-05-26 o godz. 23:14 ~yogeeboo napisał(a):
    > Ciekawe co PPP napisał, bo nie zdążyłem się zapoznać - zanim post został usunięty....

Ten człek jeszcze nic sensownego na tym forum nigdy nie napisał. Ale skoro chcesz zapoznać się z jego bredniami możesz to zrobić Ma bogate archiwum. To co przez lata wypisywał daje dużo do myślenia tym którzy się z tym zapoznają. Tym którzy już to widzieli odbiera chęć do komentowania. Było tutaj kilku userów którzy cierpliwie i krok po kroku rozszyfrowywali jego różne wcielenia nie pozostawiając na jego tezach żadnej suchej nitki. Jeden z nich nazwał go ekonomicznym analfabetą i niestety miał rację. Myślę że nie bez przyczyny moderator zdecydował się na usunięcie kolejnego postu. Czy miał rację? Nie wiem i wiedzieć nie chcę. Ale po tym co zaprezentował ten user całkiem prawdopodobne jest to że słusznie to uczynił.
[x]
NEWAG 1,26% 88,50 2025-10-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.