• Komentarze raportu ? Autor: ~Grubu40 [46.204.100.*]
    Wg mnie raport pozytywny a Wy co sądzicie
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Srutut [188.33.233.*]
    3 mln w gotówce na koncie 1.5 należność wszytko co dobre to przed nami
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~rony90 [83.8.72.*]
    Napisałem w sąsiednim wątku, że raport na pierwszy rzut oka mocno mnie rozczarował. Dlatego przeanalizowałem go bardziej uważnie. Oto moje uwagi:

a) przychody ze sprzedaży produktów - znacznie poniżej tego co wynikałoby z publikowanych przez spółkę ESPI i newsletterów (różnica to kilkaset tysięcy złotych, ale tu jestem spokojny - liczę że będzie tak jak z IV kw 21, czyli część przychodów "przeskoczy" na kolejny kwartał)

b) spółka zmieniła sposób rozliczenia kosztów produkcji - koszty dewelopmentu w I kw nie zostały zaliczone do zapasów, ale potraktowane jako bezpośrednio koszt - to obniżyło zysk netto o prawie 0,5 mln zł. Szczerze mówiąc to wolę taki sposób księgowania kosztów - wtedy jak wychodzi gra to zysk pojawia się prawie natychmiast, a nie dopiero po odrobieniu kosztów produkcji (jak to było z Succubusem).

c) bardzo zaniepokoił mnie wzrost kosztów operacyjnych - mamy aż 0,76 mln zł z tytułu usłgu obcych i pozostałych kosztów rodzajowych. Gdyby w tej kwocie zawarty był koszt nabycia licencji do Unborn to byłobym spokojny. Ale w notce pod wynikami prezes napisał, że "koszty zakupu licencji do „Unborn” nie obciążą zysku netto, ponieważ są traktowane jako inwestycja w toku". Problem w tym, że stan zapasów się nie zmienił, więc koszt nie został w ten sposób zaksiegowany (tu liczę, że prezes się po prostu pomylił i błędzie określił sposób rozliczenia).

W konsekwencji punktów a), b) i c) zamiast oczekiwanych przeze mnie ponad 2 mln zł zysku netto mamy niespełna 0,5 mln zł. Na szczeście w dużej mierzy różnica wynika z kwestii księgowych. Pomijając te niuanse, spółka znajduje sie w świetnej sytuacji finansowej i ma mega komfort pracy nad kolejnymi tytułami.

Podsumowując - z inwestycyjnego punktu widzenia raport dobry (ale nie bardzo dobry). Przydałoby się jednak kilka słów wyjaśnienia ze spółki jak to z tym księgowaniem kosztów Unborn i z tym co zostało uwzględnione po stronie przychodów a co jeszcze nie.

• Re: Komentarze raportu ? Autor: juda [193.188.199.*]
    Na wzrost kosztów zapewnie wpływa zatrudnienie nowych pracowników ktoryc firma szukała w styczniu oraz rowniez powołanie całego nowego zespołu od VR. Rozwijaja firme zwiększają ztrudnienie to i koszta rosną. Nic dziwnego tutaj nie ma
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~G_t [95.108.45.*]
    Tak jak pisałem wcześniej,raport solidny, w absolutnym skrócie spolka ma 3,1 mln gotówki plus ponad 1 mln w należnościach, czyli świetną sytuację finansową i absolutny komfort funkcjonowania. Jakby ktoś miał wątpliwości co do wartości raportu to może na szybko porównać go z raportem Art Games ,który niedawno się pojawił. Akurat wiem co mówię bo byłem dłuższy czas (już na szczęście nie jestem) ich akcjonariuszem, taka dygresja na koniec.
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Grubu40 [46.204.100.*]
    A jak nasz raport ma się na tle innych raportów kwartalnych wydawców geamingowych ? Np P2CHILL , BKD ?
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Grubu40 [46.204.100.*]
    Dziękuje
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~arbiter [46.205.145.*]
    już ustawilem koszyk na kupno po kursie ceny, Dziekuje ci grubu. Toć to w poniedziałek ostro zjedzie. nie widzicie tego?
    oczywiscie że widzicie, i szukacie naiwnych żeby kupili a potem oddali po 2 albo i mniej.

• Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Grubu40 [46.204.108.*]
    Pożyjemy zobaczymy
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Nn [5.173.136.*]
    Jak zejdzie do 2 ziko To się dokupi
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Arbiter [37.30.21.*]
    A potem się dokupi. Po 1 zł.
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Arbiter [46.205.146.*]
    I co myliłem się? Grubu pisze ( niby ma 100 k akcji. Czyli dla leszcza wiarygodny) pisze ze raport pozytywny. Czyli brac panowie i panie. Ja piszę że będzie zwała. Jest . Ale tu będzie sypanie. Szok , odświeżę post dla naiwnych przy 1 z przodu
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Ok [83.8.118.*]
    Jeśli chodzi o komentarz do raportu to zdecydowanie jest optymistyczny, najbardziej cieszy wysoka pozycja gotówkowa gwarantująca niezachwiane funkcjonowanie studia. Spore wrażenie robi progres przychodów i zysków względem poprzedniego analogicznego okresu, odsyłam do strony https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/MMS,Q
    Pytasz jak raport wypada w porównaniu do innych z branży, proponuję porównać go do raportu ostatniej "gwiazdy" newconnectowego gamingu czyli Drago Entertainment, nie zliczę ile to artykułów pojawiło się po ich bardzo udanej premierze gry Gas station Simulator i jej rewelacyjnej sprzedaży. Żeby się nie rozpisywać za nadto skupmy się tylko na jednej najbardziej ulubionej pozycji przez wszystkich, czyli zysku netto. W przypadku DGE mamy 570k vs 480k MMS, kapitalizacja pierwszej to 51 mln, drugiej 35 mln. Na pewno pozytywnym aspektem jest to, że spółka sama tworzy i wydaje swoje gry co powoduje maksymalizację zysków, potrafi też zadbać o podtrzymanie zainteresowania ich flagowym produktem poprzez częste rozszerzenia gry, dodatkowo mamy jeden z mniejszych freefloat na rynku gamingowym (20 %) co powoduje poczucie bezpieczeństwa i stabilności na kursie (kilka dużych podmiotów w akcjonariacie świadczy o wiarygodności i przejrzystości spółki) Reasumując dane z raportu pozwalają optymistycznie patrzeć w przyszłość, szczególnie w obecnym otoczeniu rynkowym wybór pewnej, solidnej, zarabiającej spółki ma obecnie ogromne znaczenie, szczególnie patrząc na utrzymujący się sentyment do gamingu. Na szczęście na rynku kapitałowym nic nie trwa wiecznie i trendy się odwracają a zmniejszające się wyceny spółek w końcu staną się łakomym kąskiem na inwestorów i to myślę szybciej niż Nam się wydaje. Pozdrawiam
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Grubu40 [46.204.96.*]
    Dziękuje za obszerne i fachowe porównanie
    Pozdrawiam
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Arbiter [37.30.21.*]
    Obiecuje wam ze jak się mylę co do zjazdu bo czuje 2.50 albo niżej. Do końca tygodnia to się nie zjawie już nigdy
    Hello dziś było po. 2.48 zł. I co raport pozytywny?
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Ojo [46.134.112.*]
    Czekam na 2. Ponoć w styczniu miało być. Chętnie dokupię.
    W styczniu. Jak ja na foeum jestem od. Lutego
  • Re: Komentarze raportu ? Autor: ~Arbiter [46.205.145.*]
    Ten cytat w książkach o trolingu będzie. kurs nie ma dna. Skończy na Giełdzie u patrowicza
[x]
MADMIND 0,25% 0,40 2026-05-29 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.