Napisałem w sąsiednim wątku, że raport na pierwszy rzut oka mocno mnie rozczarował. Dlatego przeanalizowałem go bardziej uważnie. Oto moje uwagi:
a) przychody ze sprzedaży produktów - znacznie poniżej tego co wynikałoby z publikowanych przez spółkę ESPI i newsletterów (różnica to kilkaset tysięcy złotych, ale tu jestem spokojny - liczę że będzie tak jak z IV kw 21, czyli część przychodów "przeskoczy" na kolejny kwartał)
b) spółka zmieniła sposób rozliczenia kosztów produkcji - koszty dewelopmentu w I kw nie zostały zaliczone do zapasów, ale potraktowane jako bezpośrednio koszt - to obniżyło zysk netto o prawie 0,5 mln zł. Szczerze mówiąc to wolę taki sposób księgowania kosztów - wtedy jak wychodzi gra to zysk pojawia się prawie natychmiast, a nie dopiero po odrobieniu kosztów produkcji (jak to było z Succubusem).
c) bardzo zaniepokoił mnie wzrost kosztów operacyjnych - mamy aż 0,76 mln zł z tytułu usłgu obcych i pozostałych kosztów rodzajowych. Gdyby w tej kwocie zawarty był koszt nabycia licencji do Unborn to byłobym spokojny. Ale w notce pod wynikami prezes napisał, że "koszty zakupu licencji do „Unborn” nie obciążą zysku netto, ponieważ są traktowane jako inwestycja w toku". Problem w tym, że stan zapasów się nie zmienił, więc koszt nie został w ten sposób zaksiegowany (tu liczę, że prezes się po prostu pomylił i błędzie określił sposób rozliczenia).
W konsekwencji punktów a), b) i c) zamiast oczekiwanych przeze mnie ponad 2 mln zł zysku netto mamy niespełna 0,5 mln zł. Na szczeście w dużej mierzy różnica wynika z kwestii księgowych. Pomijając te niuanse, spółka znajduje sie w świetnej sytuacji finansowej i ma mega komfort pracy nad kolejnymi tytułami.
Podsumowując - z inwestycyjnego punktu widzenia raport dobry (ale nie bardzo dobry). Przydałoby się jednak kilka słów wyjaśnienia ze spółki jak to z tym księgowaniem kosztów Unborn i z tym co zostało uwzględnione po stronie przychodów a co jeszcze nie.
Na wzrost kosztów zapewnie wpływa zatrudnienie nowych pracowników ktoryc firma szukała w styczniu oraz rowniez powołanie całego nowego zespołu od VR. Rozwijaja firme zwiększają ztrudnienie to i koszta rosną. Nic dziwnego tutaj nie ma
Tak jak pisałem wcześniej,raport solidny, w absolutnym skrócie spolka ma 3,1 mln gotówki plus ponad 1 mln w należnościach, czyli świetną sytuację finansową i absolutny komfort funkcjonowania. Jakby ktoś miał wątpliwości co do wartości raportu to może na szybko porównać go z raportem Art Games ,który niedawno się pojawił. Akurat wiem co mówię bo byłem dłuższy czas (już na szczęście nie jestem) ich akcjonariuszem, taka dygresja na koniec.
już ustawilem koszyk na kupno po kursie ceny, Dziekuje ci grubu. Toć to w poniedziałek ostro zjedzie. nie widzicie tego? oczywiscie że widzicie, i szukacie naiwnych żeby kupili a potem oddali po 2 albo i mniej.
I co myliłem się? Grubu pisze ( niby ma 100 k akcji. Czyli dla leszcza wiarygodny) pisze ze raport pozytywny. Czyli brac panowie i panie. Ja piszę że będzie zwała. Jest . Ale tu będzie sypanie. Szok , odświeżę post dla naiwnych przy 1 z przodu
Jeśli chodzi o komentarz do raportu to zdecydowanie jest optymistyczny, najbardziej cieszy wysoka pozycja gotówkowa gwarantująca niezachwiane funkcjonowanie studia. Spore wrażenie robi progres przychodów i zysków względem poprzedniego analogicznego okresu, odsyłam do strony https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/MMS,Q Pytasz jak raport wypada w porównaniu do innych z branży, proponuję porównać go do raportu ostatniej "gwiazdy" newconnectowego gamingu czyli Drago Entertainment, nie zliczę ile to artykułów pojawiło się po ich bardzo udanej premierze gry Gas station Simulator i jej rewelacyjnej sprzedaży. Żeby się nie rozpisywać za nadto skupmy się tylko na jednej najbardziej ulubionej pozycji przez wszystkich, czyli zysku netto. W przypadku DGE mamy 570k vs 480k MMS, kapitalizacja pierwszej to 51 mln, drugiej 35 mln. Na pewno pozytywnym aspektem jest to, że spółka sama tworzy i wydaje swoje gry co powoduje maksymalizację zysków, potrafi też zadbać o podtrzymanie zainteresowania ich flagowym produktem poprzez częste rozszerzenia gry, dodatkowo mamy jeden z mniejszych freefloat na rynku gamingowym (20 %) co powoduje poczucie bezpieczeństwa i stabilności na kursie (kilka dużych podmiotów w akcjonariacie świadczy o wiarygodności i przejrzystości spółki) Reasumując dane z raportu pozwalają optymistycznie patrzeć w przyszłość, szczególnie w obecnym otoczeniu rynkowym wybór pewnej, solidnej, zarabiającej spółki ma obecnie ogromne znaczenie, szczególnie patrząc na utrzymujący się sentyment do gamingu. Na szczęście na rynku kapitałowym nic nie trwa wiecznie i trendy się odwracają a zmniejszające się wyceny spółek w końcu staną się łakomym kąskiem na inwestorów i to myślę szybciej niż Nam się wydaje. Pozdrawiam