wróciłem !!! a propos dywidendy : do wypłaty dywidendy jest dokładnie 1 miesiąc czyli jeśli teraz kupimy np 1000 akcji po 215 to za 1 miesiąc otrzymamy od kwoty 215000,- = 11% czyli = 23650,- brutto ale 11% to jest w skali roku , a my w/w kwotę mamy już po miesiącu , a to oznacza 11% x 12 = cirka 130 % w skali roku prawda-fakty i czysta matematyka dlatego wszedłem w Budiego , bo to się teraz bardzo opłaca !!! radzę to tez innym :) no i Polska dostanie teraz grubą kasę z UE z KPO /Krajowy Plan Odudowy/ i Budimeks z tego bardzo dużo będzie miał !!! czyli perspektywy dla tej Firmy - bajeczne takie fakty wnioski : nie sprzedawać i kupować !!! :) ps: teraz PKO BP daje 5,75 % w skali roku , a to daje w skali miesiąca cirka 0,5 % czyli PKO daje 22 razy mniej niż Budimex
Masz całkowitą słuszność z tym jednym zastrzeżeniem, że wartość dywidendy zostanie odcięta od kursu. To oznacza że w czarnej wersji wypłatę dywidendy otrzymasz i owszem ale Twoje akcje po tej operacji będą warte mniej niż wynik równania: cena zakupu minus dywidenda. Dzisiaj nic nie jest proste i pozostaje mieć nadzieję, że jeśli po odcięciu kurs budimexu spadnie poniże 200 zł, to znajdą się chętni na większe zakupy.
na tym polega dyw,ze odcina sie od ja wyceny akcji,a ze bedzie sowita to sowitakwota sie odejmie,ale bym sie tym nie przejmowla,bo budimex w cenie okolo 200 zl jest cena bardzo atrakcyjna,duzo zlecen infrastrukturalnych przede wszystkim wyplacalnych,moze spasc,ale ogolna wycena 200 zl bardzo atrakcyjna.....
To samo.pisal.profesor wiaterek rok temu i wietrzył tutaj 400 zł przy kursie 320 zł.
Miała być dywidenda która poniesie kurs do nieba a po odcięciu poszło w dół o 100 zł
Poki KPO nie będzie to nie ma szans na wzrost
Dnia 2022-05-13 o godz. 00:02 ~Ubbe_Ragnarson napisał(a): > Tylko czerwcowa dywidenda trzyma Budiego w ryzach. > Pozdrawiam > Ubbe wróciłem !!! a propos dywidendy : do wypłaty dywidendy jest dokładnie 1 miesiąc czyli jeśli teraz kupimy np 1000 akcji po 215 to za 1 miesiąc otrzymamy od kwoty 215000,- = 11% czyli = 23650,- brutto ale 11% to jest w skali roku , a my w/w kwotę mamy już po miesiącu , a to oznacza 11% x 12 = cirka 130 % w skali roku prawda-fakty i czysta matematyka dlatego wszedłem w Budiego , bo to się teraz bardzo opłaca !!! radzę to tez innym :) no i Polska dostanie teraz grubą kasę z UE z KPO /Krajowy Plan Odudowy/ i Budimeks z tego bardzo dużo będzie miał !!! czyli perspektywy dla tej Firmy - bajeczne takie fakty wnioski : nie sprzedawać i kupować !!! :) ps: teraz PKO BP daje 5,75 % w skali roku , a to daje w skali miesiąca cirka 0,5 % czyli PKO daje 22 razy mniej niż Budimex oczywiście , że będzie odcięcie dywidendy od kursu ale tak jest od „zawsze” we wszystkich firmach wypłacających dywidendy – z reguły kurs akcji wraca szybko do poziomu z dnia dywidendy , a to głównie dlatego , że kurs akcji podcięciu staje się bardzo atrakcyjny do kupna , zwłaszcza , że dotyczy to tak dobrej firmy i z coraz lepszymi perspektywami /na dniach będą uruchamiane ogromne pieniądze z KPO /