• Dywidenda Autor: lukaszslask [46.204.44.*]
    a Zarzad czeka z ogloszeniem dywidendy do przyszlego roku,czy czeka,az kurs spadnie na 25zl????
  • Re: Dywidenda Autor: ~Moss [31.179.123.*]
    Prezio wali migrenę.
  • Re: Dywidenda Autor: ~XXL [85.14.85.*]
    Jeszcze trzeba poczekac kilka dni do 19.05 .podadza wstepne wyniki to pewnie bedzie juz info o wysokosci dywidendy
  • Re: Dywidenda Autor: ~LESZCZ [31.1.87.*]
    Niskie prognozy dywidend od spółek Skarbu Państwa. Szacujemy możliwe wypłaty
    https://galeria.bankier.pl/p/e/c/3cf7ea00ba8fc4-148-148-0-0-3000-2999.jpg
    Michał Kubickiredaktor Bankier.pl
    publikacja
    2022-04źródło: Bankier.pl
    Z mniejszych spółek kilka milionów wpadnie zapewne z zysku GPW, która wypracowała ponad 161 mln zł i kilka od Polskiego Holdingu Nieruchomości, w której państwo posiada blisko 72 proc. akcji. Deweloper wyniki pokaże dopiero pod koniec kwietnia. I na tym kończy się lista dywidendowych możliwości państwa na 2022 r.

• Re: Dywidenda Autor: ~koneser [46.134.31.*]
    Póki co, to jakiegoś szału z dywidendą w najbliższym czasie bym się nie spodziewał.
    Inwestorom długoterminowym polecam przyjrzeć się Stalprofilowi. Spółka mocno niedowartościowana z potencjałem wzrostu minimum 200%. Rok rocznie wypłaca dywidendy. Wartość księgowa jest dwa razy wyższa niż obecna wycena. Zysk na akcję za poprzedni rok to 6,62 zł, a za pierwszy kwartał 2022 jest już 2,15 zł, gdzie obecna cena akcji oscyluje w okolicach.12 zł. Proponowana obecnie dywidenda za zeszły rok to 1,20 zł. Do tego znaczną część dochodów Stalprofilu generują budowy gazociągów, co przy obecnym kryzysie energetycznym i przebudowie tego systemu, a także posiadanym pełnym portfelu wieloletnich kontraktów, pozwala spółce nie martwić się o przyszłość. A plany inwestycyjne w tym sektorze na lata 2022-2024 obejmują 925 zadań o wartości ponad 8,5 mld zł Większościowym udziałowcem (31,48%) jest największy na świecie producent stali Arcelor Mittal, więc ryzyko dostaw surowców też jest tutaj zminimalizowane.
    Myślę, że warto dywersyfikować posiadany już portfel akcji o takie spółki.
  • Re: Dywidenda Autor: ~LESZCZ [31.1.87.*]
    Rozdrobniony akcjonariat to 44,09% pozostałe ma właściciel i związki zawodowe. Do tej pory płacili w większości 0,9 , 0,10 0,12 pln groszowe dywidendy . Co nie oznacza że może to być spółka perspektywiczna patrząc na Ukrainę. Ja pakuje w IKE i GPW SA to i to jest pewne tak mi się wydaje :)
  • Re: Dywidenda Autor: ~m44 [94.251.235.*]
    Posiadam Izostal w portfelu też jestem na minusie Stalprofil jest tam głównym udziałowcem
  • Re: Dywidenda Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Miałem kilka spółek i wszystkie dały mi pokazny zysk . W porę uciekłem z Enrga i Interaolt. Nie ma jak dla mnie pewniejszej spółki od GPW SA z umiarkowanym zyskiem w dłuższym okresie czasu :)
  • To zadeklarował Zarząd za zgodą Rady Nadzorczej jak domniemuję Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
     Dywidenda z zysku za 2019 rok w wysokości nie mniejszej niż 2,4 zł na akcję, wzrost corocznie dywidendy z zysku za lata 2020-2022 nie mniej niż o 0,1 zł na akcję, ale dywidenda nie mniejsza niż 60% przypadającego akcjonariuszom GPW skonsolidowanego zysku netto grupy kapitałowej GPW za dany rok obrotowy, skorygowanego o udział w zyskach jednostek stowarzyszonych, wymieniono w komunikacie.
  • Re: To zadeklarował Zarząd za zgodą Rady Nadzorczej jak domniemuję Autor: ~Lolo [31.0.41.*]
    Czy jest szansa ze nie wyplaca? Dlaczego tak dlugo czekamy na ogloszenie? Ktos cos?
  • Re: To zadeklarował Zarząd za zgodą Rady Nadzorczej jak domniemuję Autor: ~LESZCZ [31.1.87.*]
    Jak prezio zaproponuje a walne przyklepie to kasa będzie :) 19 ,05 wstępne wyniki . Prezes aspirował na stanowisko Glapińskiego ale mu się nie udało. Patrząc historycznie to do 20 coś powinno być wiadomo :)
  • Re: To zadeklarował Zarząd za zgodą Rady Nadzorczej jak domniemuję Autor: ~Zus [185.127.121.*]
    2022-05-13 Warszawa (PAP) - Zarząd Giełdy Papierów Wartościowych rekomenduje, by z zysku netto za 2021 rok przeznaczyć 115 mln zł na dywidendę, co dałoby wypłatę w wysokości 2,74 zł na akcję - poinformowała spółka w komunikacie.

Wskaźnik wypłaty dywidendy w zaproponowanej kwocie wyniósłby 71,3 proc. skonsolidowanego zysku netto oraz 84,0 proc. skonsolidowanego zysku netto przypadającego akcjonariuszom jednostki dominującej skorygowanego o udział w zyskach jednostek stowarzyszonych, zaś stopa dywidendy 7,50 proc. przy kapitalizacji GPW z 10 maja 2022 r.

"Proponowana wysokość dywidendy jest zgodna z polityką dywidendową GPW zakładającą wypłatę dywidendy stosownie do rentowności i możliwości finansowych GPW, na poziomie powyżej 60 proc. przypadającego akcjonariuszom GPW skonsolidowanego zysku netto grupy kapitałowej GPW za dany rok obrotowy, skorygowanego o udział w zyskach jednostek stowarzyszonych" - napisano w komunikacie.

Proponowana wysokość dywidendy jest zgodna z polityką dywidendową GPW zakładającą wypłatę dywidendy stosownie do rentowności i możliwości finansowych GPW, na poziomie powyżej 60 proc. przypadającego akcjonariuszom GPW skonsolidowanego zysku netto grupy kapitałowej GPW za dany rok obrotowy, skorygowanego o udział w zyskach jednostek stowarzyszonych.

Przed rokiem GPW wypłaciła 2,50 zł
  • Re: To zadeklarował Zarząd za zgodą Rady Nadzorczej jak domniemuję Autor: ~Andy [31.182.171.*]
    no to jutro wreszcie kilka % UP
[x]
GPW 0,00% 62,80 2025-11-14 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.