Hej ! Co Waszym zdaniem może być lepszą inwestycją - akcje MNS, czy też czysty GOLD ? Mam tu na myśli okres 1-2 lat.
Mam zarówno jedno jak i drugie, a w chwili obecnej chciałbym zwiększyć swoje zaangażowanie w jedną lub drugą pozycję. Na czystym gold'zie na pewno nie stracę - z resztą na akcje MNS to też dla mnie pewniak uwzględniając choćby wysoką dywidendę do jakiej przyzwyczaiła spółka jak i duży popyt na samo złoto ! Mimo wszystko większą stopę zwrotu wydają się mieć dla mnie walory MNS (szczególnie krótkoterminowo - raport za I kwartał + info wkrótce o wysokości dywidendy). Jesteście tego samego zdania, a może stawiacie jednak na czysty gold ;) ???
Z góry dzięki za merytoryczne odpowiedzi ;) Pozdrawiam
Zawsze większą stopę zwrotu dadzą spółki powiązane z danym instrumentem niż sam instrument, np. złoto 3% wzrostu, ETF na spółki wydobywcze GDX - 9%, a jak będzie przędziwa hossa na złocie (krach, recesja) kapitał przepływa do małych spółek np. GDXJ da wtedy 20%. Spójrz na akcje Mennicy, w 2019 były po 5 zł, złoto poszło 2x, a mennica blisko 30x. Ale w przypadku spółek dochodzi ryzyko związane z biznesem .. Była już na NC spółka Inwestycje alternatywne Profit, obecnie w upadłości ..Tak więc, zarządzanie ryzykiem jest kluczowe
zalezy na co grasz jesli wierzysz ze zloto bedzie globalnie w kosmosie w USD to kup sobie akcje jakiejs kopalnii zlota najlepiej. A jak uwazasz ze w Polandii bedzie np po 15 kola uncja bo bedzie zlotowka coraz mniej warta przez polityke (ja gram pod to drugie) To MNS i Gold Fizyczny bo moze byc taka sytuacja wedlug mnie bardzo prawdopodobna ze Zloto w USD bedzie w miejscu albo wzrosnie o np 10% ...ale w PLN wzrosnie np o 50% dlaczego ?! A no kurs dolar/pln sie tak zmieni przez inflacje w Polandii. Takze zastanow sie na co chcesz zagrac. Moim zdaniem bardziej prawdopodobne jest ze Gold bedzie bardzo drogi w Zlotowce i na to gram stad MNS i Gold Fizyczny... a GDX i Jakies Kopalnie mam gdzies. Bo dadza zarobic mniej niz spolki Zlote ktore beda monetyzowac nasz hipreinflacyjny rynek....poprostu...
A juz zeby byc precyzyjnym Gold Fizyczny jest bezpieczniejszy niz akcje MNS czyli np. jak Gold Fizyczny wzrosnie w zlotowkach o 50% czyli bedzie uncja tam po 12500 PLN to wowczas MNS jako spolka ktora tym handluje moze np wzrosnac o xRAZY a sam GOLD o 50% jednoczesnie jak GOLD spadnie o 10% to Gold Spadnie o 10% a MNS moze spasc o 20% np... wiec reasumujac Gold ma mniejsza zmiennosc niz takie akcje
Dnia 2022-05-09 o godz. 20:06 ~aas napisał(a): > raport w poniedzialek, powinny byc dobre wyniki. Wiec wejscie pod raport moze dac zarobic ?
nie no costy lepiej sie wysypac na wsparciu po 125 PLN tak jak sie tam ustawiaja 2 dni przed raportem w strachu ze GOLD spadnie na 1800 USD jakby to mialo jakies znaczenie i wplyw na wynik za Q1 ktory bedzie za 5 sesji xD
Witam doświadczonych kolegów :) poradzi ktoś z Was, gdzie można kupić kontrakty terminowe na surowce np na ropę? Jestem w pko i tam są chyba zacofani bo mają ubogą ofertę jesli chodzi o rynki zagraniczne, a kontraktów terminowych na surowce to w ich ofercie nie znalazłem.
Dnia 2022-05-10 o godz. 09:15 ~Pomocy napisał(a): > Witam doświadczonych kolegów :) poradzi ktoś z Was, gdzie można kupić kontrakty terminowe na surowce np na ropę? Jestem w pko i tam są chyba zacofani bo mają ubogą ofertę jesli chodzi o rynki zagraniczne, a kontraktów terminowych na surowce to w ich ofercie nie znalazłem.
Jak sie pytasz o takie rzeczy to radze Ci dobrze nie graj na kontraktach terminowych bo sie pieknie wyzerujesz ;) Pozdrawiam
są certyfikaty Raiffeisena RCOILAOPEN, oparte na kontraktach, ale się nie rolują, dostępne w każdym biurze maklerskim. Lepszą ekspozycję na ropę dają spółki pailiwowe lub producenci - np exxon-mobil, saudi aramco itp