Zawierają ubezpieczenie z gwarancjami Skarbu Państwa, zależy im na większym zabezpieczeniu płynności na większe sumy. Co o tym myślicie ? Nie jest to szykowanie się do czegoś większego ?
Chodzi o cash flow i możliwość reinwestycji tych pieniędzy. Bardzo dobre posunięcie. Nie wiadomo jak z embargiem. Na razie Rosja a później może jeszcze chiny? Oby nie
Chodziło mi o to, że jest coraz więcej zamówień z różnych krajów. A wojna to dodatkowe ryzyka. Warto mieć taki parasol. A jeśli chodzi o Barbarę to wierzę, że temat zostanie sfinalizowany. Że zarząd temu podoła. I bedzie jeszcze głośno o Fasingu
Macie jakieś przesłanki lub sygnały w raportach czy forach odnośnie reaktywacji pokładu w kopalni Barbary-Chorzów? To byłby hit pokroju Bumechu ale pytanie czy to aby nie melodia marzeń? Przecież tam potrzeba ok 200 mln zł inwestycji czyli ponad obecne kapitały własne.
Dnia 2022-05-06 o godz. 09:50 ~Energetyk napisał(a): > Macie jakieś przesłanki lub sygnały w raportach czy forach odnośnie reaktywacji pokładu w kopalni Barbary-Chorzów? To byłby hit pokroju Bumechu ale pytanie czy to aby nie melodia marzeń? Przecież tam potrzeba ok 200 mln zł inwestycji czyli ponad obecne kapitały własne.
Tak, koszty rozruchu będą nie małe , ale zwrot 1mln-1,5mln ton wydobycia/rocznie - przez minimum 10 lat. Nakłady kiedyś tam szacowali na około 500mln, a Ty kolego skąd masz te dane że 200mln ? Pytam bo może te kalkulacje zrewidowali i zmniejszyli, zresztą tamte szacunki były pewnie mocno zawyżone, zaokrąglone. Wydobycie 1,5mln ton/rocznie, to bez liczenia wszystkich kosztów - 1,5mln ton x 2000zł/tona = 3 MILIARDY ROCZNIE i realne jest takie wydobycie przez 10 lat - to co ja mam powiedzieć - nawet nakłady rzędu 500 milionów na rozruch tej kopalni. Mało tego Blik w tych dawnych wywiadach mówił że jeżeli koncesję udało by się przedłużyć o kolejne 20 lat to zasoby tej kopalni są takie że wydobycie można by kontynuować kolejne 20 lat - co dałoby kolejne 30mln ton. Schodząc jednak na ziemię - jest to węgiel koksujący, nadal zaliczany do paliw strategicznych w UE to na plus, a na minus że zezwolenia środowiskowe ze względu na lokalizację stoją na przeszkodzie. Niemniej może nasz obecnie panujący pan Premier z racji wniesionych embarg da jakąś ekstra "furtkę" spółkom takim jak Fasing, a jest ich naprawdę niewiele.
Dorzucam link do tego wywiadu : Fasing chce uruchomić nieczynną kopalnię węgla Barbara-Chorzów w ciągu 2 lat - WP Finanse Pomimo że to w latach 2014-2018 najwięcej w tym kierunku robili, potem przyszedł czas dekoniunktury na węgiel, albo raczej wielkiej mody na OZE, a ja uważam że w najbliższych 10 latach ani OZE ani Energia Jądrowa nie zapewni nam stabilności energetycznej.
I jeszcze coś (dzisiaj mam wenę na przynudzanie) : W latach 2014-2016 gdy prezesunio Blik wyceniał ich zyski roczne brutto na poziomie 50mln, nawiasem mówiąc bardzo ostrożnie uwzględniając dzisiejsze ceny węgla mają się jak 1 do 3 - więc nawet te bardzo ostrożne szacunki (50mln) należy pomnożyć x 3. Natomiast ja uważam że te zyski bez problemu będą osiągać 200mln/ rocznie.
Wejście na rynek detaliczny w celu uzyskania większych marż. Moim zdaniem nie ma się co zastanawiać nad uruchamianiem bo przy obecnym zapotrzebowaniu Europy to wezmą każdą ilość z Polski. Columbia czy inna ameryka południowa nie zastąpi Rosji. Wiadomo, że będzie sprzedaż rosyjskiego węgla w Europie przez pośredników np turcję czy inne kraje natomiast. To co się stało w 24 lutego ma nieodwracalne skutki w polityce gospodarczej na co najmniej kilkadziesiąt lat. To samo z koksem, Modernizacja hut stali w kierunku wodoru to są dziesiątki lat by koks był kompletnie wyparty.
Dzięki Ubbe_Ragnarson :-) dobrze byłoby stworzyć grupę bardziej zainteresowanych tą spółką. Np.stworzyć jakiś zespół ludzi zbierających informacje choćby na miejscu z różnych źródeł.
Tedi weź pod uwagę także potencjał polskiego sektora wytwarzanie energii. Problem Europy z gazem to Polska energetyka węglowa uruchomiona na 100%.Przy takim obrocie spraw zysk byłby niewyobrażalny gdyby to poszło w ciągu 2óch lat.
Kto wie, a może na WZA 3 czerwca wydarzy się coś interesującego w tej kwestii. Bylibyśmy w stanie wydelegować kogoś w tej sprawie, jako drobni akcjonariusze ? Co myślicie ?