• Autopartner czy Intercars - mam obie, ale którą doważyć ? Jak uważacie ? Autor: ~Wilma [77.89.102.*]
    Jeśli chodzi o profil działalności i rynek to niemal bliźniacze i konkurujące ze sobą spółki. Obie mają imponującą dynamikę przychodów, rosnące marże i ciekawą perspektywę na ten rok. Obie również nie rozpieściły dywidendą i prawie cały ubiegłoroczny zysk (w obu przypadkach rekordowy) przeznaczyły na rozwój działalności. Gdyby jednak zamierzać dokupienie (do czego skłaniają obecne ceny obu spółek), to na którą postawilibyście większą kasę? Proszę o konstruktywne wpisy i nie wskazywanie innych spółek. Miłej majówki Wszystkim !
  • Re: Autopartner czy Intercars - mam obie, ale którą doważyć ? Jak uważac Autor: ~Bartolo11 [46.204.68.*]
    Rynek jest naprawdę duży i rozwój jednej, czy drugiej spółki nie zaszkodzi którejkolwiek. Koniunktura bardzo sprzyja i bezapelacyjnie mozna stwierdzic, ze to czas dystrybutorów czesci zamienny. Odnosząc sie do twojego pytania, to uwazam, ze lepszym wyborem jest AP. AP to taki Intercars sprzed paru lat. Rozwijają sie w zawrotnym tempie. Zdecydowanie wieksza szansa na wzrost ceny 14–>28, niz 410–>820. Wysoka cena juz w jakims stopniu ogranicza dostępność akcji dla bardziej drobnych inwestorów. Takie jest moje zdanie, bo odnosząc sie stricte do fundamentów to zarówno jedna jak i druga opcja to swietne rozwiazanie i zadne nie powinno rozczarować.
    Pozdrawiam
  • Re: Autopartner czy Intercars - mam obie, ale którą doważyć ? Jak uważac Autor: ~Wilma [77.89.102.*]
    No właśnie - obie rozwijają się równie dynamicznie i ciężko wskazać faworyta. Autopartner niby ma nieco większą dynamikę sprzedaży, ale w ostatnim kwartale to Intercars jakby bardziej przyspieszył (w odróżnieniu od Autopartnera miał lepsze wyniki Q/Q. Autopartner ma wyższą rentowność sprzedaży, ale ostatnio marże szybciej rosną Intercarsowi. Kurcze, naprawdę ciężko wybrać. Co do ceny - jest to oczywiście argument za Autopartnerem (psychologicznie fajniej kupić ponad 100 akcji Autopartnera niż 3-4 akcje Intercarsu), ale wszyscy wiemy, że tak naprawdę to kwestia ilości akcji, i mogą to z czasem załatwić np. podziałem akcji. Swoją drogą - przykład LPP pokazuje, że nawet na polskiej giełdzie akcje potrafią urosnąć z 48 zł na ponad 19000 zł za szt., więc nie jest to zagadnienie jeśli papier jest rzeczywiście dobry. Plus wysokiej ceny jest taki, że spekulująca dzieciarnia nie wskakuje na walor.
  • Autopartner czy Intercars - mam obie, ale którą doważyć ? Jak uważacie ? Autor: ~Automaniak [89.171.166.*]
    W moim przypadku 1/4 Autopartner, 3/4 Intercars - stosownie do kapitalizacji i wyników spółek
  • Re: Autopartner czy Intercars - mam obie, ale którą doważyć ? Jak uważac Autor: ~Piotr [80.238.117.*]
    W moim portfelu Auto Partner, IC dobra spółka ale mniej da zarobić
  • Re: Autopartner czy Intercars - mam obie, ale którą doważyć ? Jak uważac Autor: ~PJ [46.134.124.*]
    Do listopada 2021 miałem 80% IC i 20% AP

Od listopada mam 30% IC i 70% AP

Gdyby Polska giełda nie była bananowa trzymałbym IC (c/z i kapitalizacja po ich stronie) natomiast jak widać ostatnie 2 lata są pod wyniki a te AP ma sztos wiec tutaj da mi zarobić więcej % niż IC
  • Zdumiewające podobieństwo Autor: ~Spirit [87.248.85.*]
    Na ten moment:

APR - za 2021 rok EPS 1,42 zł, co daje c/z 10,14. C/wk dla Autopartnera 2,87
    CAR - za 2021 rok EPS 49,38 zł, co daje c/z 8,43. C/wk dla Intercars 1,91.

wskaźnikowo większą okazją wydaje się więc CAR.

Z drugiej jednak strony:
    przychody APR za I-III 639,5 mln zł (+34% r/r),
    przychody CAR za I-III 3158,5 mln zł (+24% r/r)

wyceniany o 20% drożej Autopartner, ma więc nieco wyższą dynamikę wzrostu przychodów.

Słowem - trzymam obie, bo idą "łeb w łeb" i z niecierpliwością czekam na raporty za I kw. (dziwnym trafem obie spółki opublikują raport w jednym dniu - 19 maja ).

[x]
AUTOPARTN -1,20% 18,14 2025-10-21 15:39:10
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.