Wyniki wyglądają bardzo przyzwoicie. Oczywiście są gorsze od konsensusu czy 3Q21 ale pokazują trend w jakim podąża PCF.
Wzrost przychodów w 4Q21 w porównaniu do 4Q20 prawie o 100%.
Wzrost zysku netto w tym samym okresie o 444%.
W całym 2021 roku wzrost przychodów o 74%, wzrost zysku netto o 150% do 61 mln zł. Co więcej, praktycznie całość zysku netto odzwierciedlona w gotówkowych przepływach operacyjnych (59 mln zł). Spółka zrealizowała przejęcia Game On, Phosphor Games i Incuvo. Co ciekawe, poniosła już również nakłady na aktywa w segmencie "self-publishingu" w wysokości 16 mln zł (więc prace nad własną grą idą chyba całkiem nieźle) i wciąż ma 137mln zł gotówki na bilansie.
Czy jutro spadnie? Pewnie tak. Być może oczekiwania po wynikach za 3Q (które były wyjątkowo dobre) były większe. Poza tym PCF był bardzo mocny ostatnio - zwłaszcza na tle innych spółek gamingowych na GPW. Nie zmienia to jednak faktu, że to firma z bardzo dobrą strategią rozwoju. Poziom pre-orderów dodatku jest moim zdaniem również bardzo dużym pozytywnym zaskoczeniem, więc może inwestorzy skupią się na tym fakcie :)
jak zawsze obiektywna ocena i za to szanuje twoje wpisy, niestety sentyment na gaimingu jest fatalny i wyglada na to, ze wyceny sie urealniaja na c/z ponizej 20, tu chyba też musi to zajść nie patrząc na ciągły rozwój i projekty realizowane w perspektywie kilku lat. Co do pozycjonowania dodatku spodziewalem sie wczoraj peaku przy uruchomieniu pre orderów i taki otrzymałem, to jak sie bedzie sprzedawac pokaza najblizsze dni i tygodnie.
Przy obecnym cz 30 i 63 zł trzeba będzie zejść na 2/3 czyli ponad 40 zł gdzie mamy też wsparcie, ale giełda jest nieprzewidywalna...dziwna siła jest przy pcf jakby ktoś kto chciał sprzedać już sprzedał...nie będę przesadzał, kusi mnie tu zrobić koło ale boje się też że jedno nie zejdzie znowu na 40 i zostanę bez akcji, wniosek, zejdzie niżej, trzeba dokupić...
E tam, chyba wszyscy spodziewali się więcej. Sprzedane po 64 i obstawiam, że jeszcze w tym miesiącu będzie dało radę kupić nie raz poniżej 58... ale każdy robi jak chce. Powodzenia.
Dlatego nie sprzedałem, bo wynik są ok, przyszłość lepsza, a wycena na odległe perspektywa altrakyjna, redzi przy zysku 3 razy większym są wyceniani 6 razy więcej,.mniej więcej...i to na dziś, po zwale CD i wzrostach pcf