Wyniki za 1Q 2022 będą opublikowane 12 maja. Wydaje mi się, że należy przyjąć jakieś założenia co do wyników. Nie będę tu pisał o wzroście produkcji, cen np. sody itd. Warto przypomnieć sobie podstawowe wyniki za 1Q2021 -przychody 495 387 -zysk netto 69 500 zysk na akcje 3,5zł Troche policzyłem, poczytałem i mam takie założenia. 1Q2022 -przychody 550-600mln -zysk netto 80-100mln -zysk na akcje 4-5 zł Proszę o rzeczowe komentarze, chętnie podyskutuje. Ps. zakładam, że wyniki będą zbliżone do wyników za 2@2021r. jeśli tak będzie to nie ma sensu sprzedawać akcji przed DDi jej odcięciu.?
Dnia 2022-04-20 o godz. 10:55 ~Rokita napisał(a): > jeśli... > ale wyniki są po dywidendzie... --------------------------------------------------------------- Masz racje, .... ale jakiś scenariusz należy zakładać. Daje przykład, na początku marca dobierałem w przedziale 75-80zł znaczny jak dla mnie pakiet. Podjąłem pewne ryzyko. I chyba zrobiłem dobrze? Wyniki za 1Q będą 12 maja już po wypłacie dywidendy, i znowu trzeba podjąć jakieś ryzyko. Ja zakładam takie wyniki o jakich pisałem powyżej. Jeśli moje założenia będą OK ( nie uwzględniam otoczenia !!), to wycena w średnim terminie powinna dojść do ceny z przed odcięcia. Podejmowanie decyzji inwestycyjnych, po fakcie???? Każdy robi jak uważa.....
Wyniki będą zbliżone po przedniego roku. Czy sprzedawać przed czy po? To zależy trzeba policzy stopę zwrotu bo jeśli ktoś kupił przed i nie chce dzielić się z fiskusem już 5 maja to przed a po dywidencie kupić po rabacie 13,25 po odcięciu. Każdy ma swoją strategię i opcje bycia na GPW
Dnia 2022-04-20 o godz. 11:27 ~Xsawier napisał(a): > Wyniki będą zbliżone po przedniego roku. Czy sprzedawać przed czy po? To zależy trzeba policzy stopę zwrotu bo jeśli ktoś kupił przed i nie chce dzielić się z fiskusem już 5 maja to przed a po dywidencie kupić po rabacie 13,25 po odcięciu. Każdy ma swoją strategię i opcje bycia na GPW ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 1. rozumiem, że zakładasz, że wyniki za 1Q2021r, będą zbliżone do wyników za 1Q2022r ? 2. rozumiem, że zakładasz sprzedaż akcji do poniedziałku. 3. I zakładasz, że po odcięciu odkupisz po rabacie 13,25? Tak ?
Dnia 2022-04-20 o godz. 14:51 ~Leon napisał(a): > Po odcięciu kur na otwarciu będzie ostro w górę zo a życie. Ceny sody kosmos więc 90pare złotych za akcję będzie promocją ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Scenariusz bardzo prawdopodobny, tylko wydaje mi się, że kurs po odcięciu będzie wyższy. Zobaczymy.
No i jesteśmy po odcięciu dywidendy: kurs po odcięciu 91,40 kurs po odcięciu netto 94zł. Na razie max to 93,60, ale otoczenie jak na razie nie sprzyja ,windowaniu kursu.
Ja jestem relatywnie nowa na GPW, ale ogólnie niby organięta.... Jednak prawdę mówiąc nie kumam co to jest to "odcięcie dywidendy", przecież dywidenda przysługuje dopiero jutro, to czemu już dzisiaj ten kurs tak spadł? Oczywiscie nie mam gwarancji, ze komuś będzie się chciało mi wytłumaczyć, ale może jednak będę miała szczęście i trafię na bezinteresowną duszę...
A może ktoś wytłumaczyć proszę jak to jest z ustalaniem kursu po za czasem giełdy? Na koniec wczorajszego dnia było jakoś 104.6 dzisiaj kurs odniesienia 91.4? Mógłby ktoś wyjaśnić niedoświadczonemu?
Dnia 2022-04-26 o godz. 11:23 ~Nowy napisał(a): > A może ktoś wytłumaczyć proszę jak to jest z ustalaniem kursu po za czasem giełdy? Na koniec wczorajszego dnia było jakoś 104.6 dzisiaj kurs odniesienia 91.4? Mógłby ktoś wyjaśnić niedoświadczonemu?
Sprawa jest prosta, wczoraj handel był akcjami z dywidendą, a dzisiaj już bez prawa do dywidendy! Jutro będzie wprawdzie dzień dywidendy, ale rozliczenie dotyczy transakcji zawartych dwa dni z notowaniami wcześniej, czyli od 104,6 odjęto (odcięto) kwotę dywidendy i wyszło w zaokrągleniu 91,4!
Ładnie was profesorek wyrolował. Przypominam jego wpis z końca kwietnia o kursie w okolicach 90+ po odcięciu dywidendy: Scenariusz bardzo prawdopodobny, tylko wydaje mi się, że kurs po odcięciu będzie wyższy. Zobaczymy.
Zakładając ten wątek napisałem, jakich wyników sie spodziewam: przypominam: Troche policzyłem, poczytałem i mam takie założenia. 1Q2022 -przychody 550-600mln -zysk netto 80-100mln -zysk na akcje 4-5 zł a mamy: - przychody 697,370 mln .>10% -zysk netto 123mln >23% -zysk na akcje 6,24zł > 25% I co, koledzy czy dalej będziecie pisać ,bzdety? Pociąg pewnie wam odjechał. Pozdrawiam, malkontentów.