• Cel 50 pln Autor: ~BOSSA [37.47.112.*]
    Papier był blokowany i zbierany od dawna przejęcie tego pakietu to tylko kolejny inwestycyjny by odsprzedać duży pakiet inwestorowi branżowemu z top półki
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~max [89.228.97.*]
    w pełni się zgadzam ,tylko ciekawe czy najpierw nie będą chcieli zrobić wezwania i wyjść z giełdy (a wiadomo jak ostatnio wyglądają wezwania)
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~Fan [5.134.208.*]
    Do delistingu potrzeba 90% głosów... Po nabyciu akcji od Prezesa będą mieli około 33,3%. Trochę jeszcze brakuje
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~Max [89.228.97.*]
    Odkupią resztę akcji od większościowych akcjonariuszy i wtedy już mogę mieć 90% głosów na walnym do delisting.
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~foxinvestor [31.61.179.*]
    Moim zdaniem mimo wszystko za dużo akcji jest w rękach PZU, mniejszościowych i tego podmiotu bodajże z Chin, o ile mnie pamięć nie myli to łącznie to ~30% chyba.
    Bardziej ciekaw jestem wezwania jakie będzie po przejęciu akcji od obecnego prezesa, przy przekroczeniu 33% jest chyba obowiązek ogłoszenia wezwania do sprzedaży, dobrze kojarzę? A tutaj mamy spółkę z mnóstwem gotówki w kasie, dobrymi perspektywami. Dlatego nie sądzę by był jakiś większy odzew na wezwanie po np 14zł skoro dzisiaj mamy kurs ~12zł. A po kursie ~20=22zł chyba można byłoby im ostatecznie te akcje odżałować :D (tak, są to strzały niepoparte niczym konkretnym ale naprawdę nie wydaje mi się, by przykładowe 14zł miało kogoś skusić)
    Na newconnect nie ma obowiązku wezwania po przekroczeniu progów .
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~foxinvestor [31.61.179.*]
    Dnia 2022-04-20 o godz. 15:21 ~Max napisał(a):
    > Na newconnect nie ma obowiązku wezwania po przekroczeniu progów .

O, i to jest coś czego nie wiedziałem, dzięki za informację. W takim razie ponad połowa mojej poprzedniej wiadomości jest do zignorowania :)
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~Mopik [89.70.76.*]
    50 zł brzmi dobrze :) wcześniej myślałem, że 25 zł mi wystarczy ale ostatnie informacje wszystko zmieniły. Czekamy w takim razie!!!
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~Moimzdaniem [188.146.101.*]
    No to kupujemy akcyjki, 200-500 dziennie
  • Re: Cel 50 pln Autor: winstrol [185.238.206.*]
    to trzeba się przesuwać z 33 na 50 ;)
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~Pirat30 [31.179.155.*]
    A tymczasem liczba przeładunków kontenerowych rośnie...

https://biznes.trojmiasto.pl/Port-Gdansk-jest-juz-drugi-na-Baltyku-wyprzedzil-w-rankingu-Primorsk-n166273.html

Swoją drogą że ciekawe jest to że przejęcie od Prezesa nastąpi przed publikacją raportu za 1Q.
    Moim zdanie żeby zdecydować się na taki ruch i faktycznie przejęć większy pakiet papieru te wyniki muszą być bardzo dobre.
    W innym przypadku nie sądze aby ktoś zaproponował taką cenę aby wieloletni Prezes i udziałowiec zrezygnował ze swojego pakietu.
    Przez chwilę zastanawiałem się nad tym czy sprzedaż tego pakietu nie jest dla Nas (drobych) złą informacją - ale gdyby tak było to zrobionoby sztuczną podbitkę i wrzucono papier "w ludzi". Tutaj zaś jest wykup przez innego akcjonariusza który ma już powyżej 5% głosów - więc wnioskuje że tutaj ta cena w okolicach 12 PLN jest śmiesznie mała w stosunku do ceny która została zaproponowana aby Prezes ustąpił.

Co się tyczy wcześniejszej wypowiedzi - to owszem, musi być wezwanie na akcje. Kto wie? Być może po to było/jest to sztuczne zaniżanie 1 akcją aby cena w wezwaniu nie była zbyt wysoka? Na ogół przyjmuje się cenę w wezwaniu ok 25-30% tego jaka jest średnia 6 miesięczna, więc patrząc po ATC pierwsze wezwanie powinno być gdzieś na poziomie 13-14 PLN (oczywiście jest to tylko mój szacunek). Prawdopodobnie cena finalna będzie się kręcić koło 18-19 PLN.
    Negocjacje z prezesem pewnie toczyły się już od dawna i myśle ze jego akcje uprzywilejowane poszły grubo powyżej ceny rynkowej bo za takie akcje zawsze jest wysoka premia . Co do wezwania to może ono nastąpić jeżeli reszta większych akcjonariuszy sprzeda swoje akcje , mnie osobiście interesuje teraz co będzie z polityka dywidendowa po przejściu sterów przez nowych.
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~OBSER [31.60.246.*]
    Oj, oj, oj. Bardzo ładnie to wygląda. Gratuluję posiadaczą wytrwałości !!! Dużych zysków życzę !!
  • Re: Cel 50 pln Autor: ~Nowicjusz [212.160.240.*]
    Przez chwile było dzisiaj 13% żeby spadło do 2%, zreszta jak zawsze. I jak to ma w koncu urosnac?
[x]
ATCCARGO 1,29% 15,65 2025-10-03 16:17:48
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.