Papier był blokowany i zbierany od dawna przejęcie tego pakietu to tylko kolejny inwestycyjny by odsprzedać duży pakiet inwestorowi branżowemu z top półki
Moim zdaniem mimo wszystko za dużo akcji jest w rękach PZU, mniejszościowych i tego podmiotu bodajże z Chin, o ile mnie pamięć nie myli to łącznie to ~30% chyba. Bardziej ciekaw jestem wezwania jakie będzie po przejęciu akcji od obecnego prezesa, przy przekroczeniu 33% jest chyba obowiązek ogłoszenia wezwania do sprzedaży, dobrze kojarzę? A tutaj mamy spółkę z mnóstwem gotówki w kasie, dobrymi perspektywami. Dlatego nie sądzę by był jakiś większy odzew na wezwanie po np 14zł skoro dzisiaj mamy kurs ~12zł. A po kursie ~20=22zł chyba można byłoby im ostatecznie te akcje odżałować :D (tak, są to strzały niepoparte niczym konkretnym ale naprawdę nie wydaje mi się, by przykładowe 14zł miało kogoś skusić)
Swoją drogą że ciekawe jest to że przejęcie od Prezesa nastąpi przed publikacją raportu za 1Q. Moim zdanie żeby zdecydować się na taki ruch i faktycznie przejęć większy pakiet papieru te wyniki muszą być bardzo dobre. W innym przypadku nie sądze aby ktoś zaproponował taką cenę aby wieloletni Prezes i udziałowiec zrezygnował ze swojego pakietu. Przez chwilę zastanawiałem się nad tym czy sprzedaż tego pakietu nie jest dla Nas (drobych) złą informacją - ale gdyby tak było to zrobionoby sztuczną podbitkę i wrzucono papier "w ludzi". Tutaj zaś jest wykup przez innego akcjonariusza który ma już powyżej 5% głosów - więc wnioskuje że tutaj ta cena w okolicach 12 PLN jest śmiesznie mała w stosunku do ceny która została zaproponowana aby Prezes ustąpił.
Co się tyczy wcześniejszej wypowiedzi - to owszem, musi być wezwanie na akcje. Kto wie? Być może po to było/jest to sztuczne zaniżanie 1 akcją aby cena w wezwaniu nie była zbyt wysoka? Na ogół przyjmuje się cenę w wezwaniu ok 25-30% tego jaka jest średnia 6 miesięczna, więc patrząc po ATC pierwsze wezwanie powinno być gdzieś na poziomie 13-14 PLN (oczywiście jest to tylko mój szacunek). Prawdopodobnie cena finalna będzie się kręcić koło 18-19 PLN.
Negocjacje z prezesem pewnie toczyły się już od dawna i myśle ze jego akcje uprzywilejowane poszły grubo powyżej ceny rynkowej bo za takie akcje zawsze jest wysoka premia . Co do wezwania to może ono nastąpić jeżeli reszta większych akcjonariuszy sprzeda swoje akcje , mnie osobiście interesuje teraz co będzie z polityka dywidendowa po przejściu sterów przez nowych.