Do tego trzeba dołożyć problemy z kupnem nowych aut, biedniejące społeczeństwo z powodu galopującej inflacji, a i Ukraińcy przebywający w Polsce i ich zniszczone samochody na Ukrainie też będą mieli wpływ na sprzedaż, mimo tego, że AP nie prowadzi biznesu na Ukrainie.
Auto Partner i Intercars zyskają niesamowicie na obecnej sytuacji na rynku nowych samochodów. Brak dostępności w salonach, wysokie koszty finansowania (leasingi, kredyty), ubożejące społeczeństwo - wszystko to przełoży się na większą skłonność do "reanimacji" dotychczasowych pojazdów i większe wydatki na części aftermarket.
myślę, ze wysokie ceny nowych aut i tak wymuszają zwiększony zakup części do używanych, a im będą droższe nowe tym większe żniwa, najbardziej liczę na zapowiadaną poprawę marży, bo przyvchody mocno rosną
Autopartner i Intercars przypominają mi obecnie sytuację dystrybutorów IT z początku panedemii. Rynek chyba jeszcze nie dostrzegł jakie będą konsekwencje spadku sprzedaży nowych samochodów i ubożenia społeczeństwa. Zdecydowanie nadchodzi czas dystrybutorów części aftermarket - wystarczy spojrzeć na ostatnie miesięczne raporty sprzedażowe Auto Partnera i Intercarsu.
Dla myslacego spekulanta taki artykul jest sygnałem ostrzegawczym.Sprzedaj. Czy warto sprzedawac te akcje ,ktos kto je ma musi sam zdecydować.Auto ma perpsektywy ale widze ,że rynek wchodzi w fazę bessy ktora może spowodowac rozcienczenie papieru gieldowego do konsystencji rolek papieru toaletowego rowniez na niezlych spolek.Analogia do 2007 sama sie narzuca.Jak zareaguje deweloperka,ceny nieruchomosci musza sie zwinąć.
Obroni sie czy nie czas pokaże.Kazda kolejna podwzyka stóp bedzie obniżac rentownośc akcji podnosic rentownosc obligacji. Nawet jesli akcje nie beda tracic na wartosci 20% inflacja bedzie obnizać wartosc portfela.Zeby ja obronic akcje musza zyskać 40 % w ciągu roku.
Ale tak na powaznie , zna ktos druga tak dobra spolke na gpw? z takimi wspolczynnikami ROE ROA , wzrostami zysku permanentnymi? perspektywy swietne, ale widac , ze strach jeszcze sie nie zakonczyl, teraz sie okaze kto ma jajca ze stali.
predzej czy pozniej dobre wyniki przeloza sie na kurs, zaczolem dobierac w 2019 po okolo 4zlote, i jako osoba cierpliwa nie jestem zawiedzony, wszystkie znaki na niebie , zakaz produkcji spalinowek, a do tego czasu brak nowych aut mowia mi ,ze tu ciagle bedzie przez kilkanascie lat roslo dwu cyfrowo^^ lepszego prezentu eko-terrorysci nie mogli mi zrobic jako posiadacza APR:)